Werfzeep bos zeep herfstzeep herfstbos

Warmpjes de herfst in: drie plantaardige tips

Met de herfst komt onze herfstzeep er weer aan: een zeep vol verwarmende en versterkende planten. En wist je dat je die ook thuis kunt gebruiken om het najaar sterk en gezond tegemoet te gaan? In deze blog: drie herfstige plantentips!

De herfstzeep zit bomvol versterkende bestanddelen. Hieronder lichten we er drie specifiek uit: hamamelis voor de ruwe huid, steranijs voor de luchtwegen en kaneel om je mee warm te scrubben.

Werfzeep herfstzeep herfstbladeren

Zalfje van hamamelis

Werfzeep ingredient herfstzeep hamamelis Aan het begin van de herfst kan de weersomslag een wissel trekken op je huid, in de vorm van ruwe plekken of een slechte doorbloeding. Gelukkig biedt de natuur een prachtige laatbloeier die je huid in topconditie houdt. Vanwege het hoge gehalte looistoffen en anti-oxidanten wordt hamamelis virginiana al eeuwen gebruikt bij ontstekingen, om wondjes te stelpen en voor de doorbloeding van de huid. Je kunt er makkelijk zelf een olie of zalfje van maken. Ideaal voor ruwe ellebogen of het masseren van koude voeten!

Gedroogde hamamelis kun je kant en klaar kopen, of zelf plukken. Doe de fijn geknipte bovenste eindjes van de takjes en de bloemen – of je gekochte mengsel – in een schone pot. Overgiet dit met goede (olijf)olie, waarbij je flink wat olie overlaat en niet teveel hamamelis in de pot propt. Laat de pot zes weken op een lichte plek staan en zeef daarna de olie. Om hier een zalfje van te maken smelt je gelijke delen karitéboter en kokosolie, en meng je je hamamalisolie er al roerend bij. Wil je geur toevoegen, druppel dan een beetje etherische olie in het mengsel. Kies een huidvriendelijke olie, bijvoorbeeld lavendel. Giet je zalf daarna in schone potjes en laat hem rustig afkoelen.

Werfzeep zeepkeuken evelien creme zeepboek
Ook in het Zeepboek laat Evelien veel zalfrecepten zien.

Stomen met steranijs

Werfzeep Steranijs ingredient herfstzeepSommigen van ons lopen er de hele herfst mee rond: een verstopte neus of hoestje. Wil je lekker vrij adem kunnen halen? Etherische olie van steranijs kan helpen. In de traditionele Chinese geneeskunde werd steranijs al gebruikt bij de behandeling van ademhalingsproblemen. De werking is het gevolg van het hoge gehalte terpineol, een organisch molecuul (terpeen) dat in veel hoestdranken zit. Bij bronchitis, verkoudheid en hoesten werkt stomen met etherische olie van steranijs verlichtend.

Om te stomen kun je aan een kom water dat net van de kook af is, 5-10 druppels etherische olie toevoegen. Ga er met je hoofd boven hangen en gebruik een handdoek om de stoom richting je gezicht te leiden. Door rustig en gelijkmatig te ademen, liefst door je neus, kunnen je longen de damp optimaal opnemen. Je kunt dit het beste een paar keer per week doen: bij regelmatig gebruik helpt terpineol (en dus steranijsolie) hoestprikkels onderdrukken, stimuleert het je longen om slijm op te lossen en zorgt het ervoor dat je weer vrij kunt ademen.

Werfzeep herfstzeep StudiodeRijk_WickenburghHerfst038

Scrubben met kaneel

Een volgende hoofdrolspeler in de herfstzeep is kaneel. Naast dat het een heerlijk warme geur heeft, gebruiken we het pure kaneelpoeder in de zeep als lichte, stimulerende scrub. Om de werking te ondersteunen voegen we etherische kaneelolie toe, een olie die ook veel verwarmende en bloedsomloopstimulerende eigenschappen heeft. Die olie is echter niet nodig om te profiteren van het stimulerende effect: dat kan ook als je alleen maar een potje kaneel hebt. Namelijk door je eigen herfstscrub te maken!

Werfzeep bos zeep herfstzeep herfstbos

Werfzeep kaneel recept herfstzeep scrubDe meest effectieve en simpele scrub maak je door een dragende olie, bijvoorbeeld olijfolie of amandelolie, te mengen met (biologische en/of bruine) suiker. Wil je een wat fijner scrubeffect? Dan kun je ook kiezen voor zout. Let in het laatste geval wel op met kleine wondjes.

Heb je je olie-suiker-mengsel klaar, voeg dan één of twee theelepels kaneel toe. Dit maakt je scrub flink oppeppend. Let op: het prikkelende effect kan te sterk zijn voor je gezichtshuid (of andere gevoelige huid), dus gebruik deze kaneelscrub vooral om je lijf mee warm te scrubben.

Gestoomd, schoon gescrubd en ingesmeerd? Nestel je dan in pyajama op de bank onder een dekentje… Kopje kruidenthee erbij, en laat maar komen die herfst!

Werfzeep herfst herfstwandeling bos herfstzeep

 

Reacties

2 reacties op “Warmpjes de herfst in: drie plantaardige tips”

  1. Corinne

    Geweldig de hamameliszalf. Waar kan ik de gedroogde hamamelis kopen.

    1. Rinske

      Hoi Corinne, als je googlet op ‘hamamelis gedroogd kopen’ zie je verschillende aanbieders. Ik zou zelf even kijken naar wat voor specificaties je belangrijk vindt, zoals herkomst en prijs. Veel plezier met zalf maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *