Werfzeep shampoobars honingshampoo kruidenshampoo

Shampoo spotlight: waarom shampoozeep?

Shampoozeep is onverminderd populair, en onze shampoo’s hebben er de laatste jaren veel fans bij gekregen. Daarom belichten we in deze nieuwe reeks blogs elke keer een aspect van (het gebruik van) shampoozeep. Vandaag beginnen we bij het begin: waarom zou je eigenlijk voor een shampoozeep kiezen?

De ene shampoozeep is de andere niet

Een shampoozeep of shampoobar is simpelweg: een vast stuk zeep waarmee je je haar wast. Dat kan heel handig zijn als je minder plastic wilt gebruiken, of bijvoorbeeld op reis gaat.

Veel mensen associëren shampoozeep automatisch met een meer natuurlijke optie. Maar dat hoeft niet het geval te zijn! Aan de formule van de shampoobar kunnen, net als aan vloeibare shampoo’s, synthetische gladmakers en schuimmiddelen zijn toegevoegd. Of bijvoorbeeld synthetisch parfum. Of je shampoo vast of vloeibaar is, zegt dus nog niets over de samenstelling. Om te weten wat er echt inzit, kun je het beste het etiket goed lezen.

Werfzeep-vegan-shampoo

Onze shampoo’s zijn natuurzepen. Dat wil zeggen dat ze gemaakt zijn met de koude procesmethode, van een samenstelling van plantaardige oliën. De enige andere toevoegingen zijn zelfgemaakte kruidenextracten en biologische etherische olie. Dat is alles!

Je haar wassen…of je haar wassen

Waarom is dat onderscheid belangrijk? Omdat het eigenlijk gaat om twee verschillende manieren van je haar wassen. Wassen met een natuurlijke shampoozeep is in veel gevallen een mildere optie voor je haar. Niet alleen om wat erin zit – vooral ook om wat er níet inzit!

Werfzeep shampoobars honingshampoo kruidenshampoo

Het gaat om wat er niet in zit

In de meeste shampoo’s – en dus ook sommige shampoobars – zitten ‘hardhandige’ schuimmiddelen. Dit zijn sulfaten en je vindt ze op etiketten vaak als SLS of SLES. Deze schuimmiddelen worden ook gebruikt voor het wassen van auto’s en het reinigen van vloerbedekking, zo grondig maken ze schoon. Als je je haar op deze manier wast, verwijder je de talg van je hoofdhuid. Je haar went daaraan en de talgproductie wordt flink opgeschroefd. Dit verstoort het natuurlijk evenwicht van je hoofdhuid en kan zorgen voor irritatie, roos, vet of juist erg droog haar.

werfzeep_ingredient-neem
Neem, een weldaad voor je (hoofd)huid en een belangrijk ingredient van de honingshampoo.

In onze shampoo’s zitten geen sulfaten. Ze werken puur door de natuurlijk reinigende werking van zeep, die overtollig vuil en vet verwijdert. Deze manier van wassen respecteert de balans van je hoofdhuid en haalt niet teveel talg weg. Als je net bent overgestapt op onze shampoo, kan je hoofdhuid nog een tijdje doorgaan met de overmatige talgproductie. Het lijkt dan of je haar juist vettiger wordt. Maar als je iets langer doorzet zorgt het bij de meeste mensen juist voor minder vet haar, en hoef je ook minder vaak je haar te wassen!

‘Natuurlijke’ glans

Sulfaten zijn niet de enige toevoeging aan vloeibare shampoo’s. Er zitten ook synthetische gladmakers en parabenen in, voor die ‘natuurlijke glans’. Eigenlijk is die glans niet eens zo natuurlijk. Gezond haar ziet er wel sterk en glanzend uit, maar niet zo spiegelend glad als reclames je doen geloven. Voor dat hele gladde resultaat zijn toegevoegde synthetische stofjes nodig. Ook die kunnen je hoofhuid onnodig irriteren. Met een natuurlijke shampoozeep krijgen de meeste mensen glad en gezond haar. En mocht je haar toch nog te stug voelen, dan kun je altijd een appelciderazijnspoeling gebruiken om de haarschubben te sluiten en je haar zijdezacht te maken!

Werfzeep shampoo shampoozeep appelciderazijnspoeling

Plastic en parfum

Geloof het of niet, maar in de meeste vloeibare shampoo’s zit ook plastic. En niet alleen in de shampoofles! In de shampoo zelf kunnen ‘microbeads’ zitten, hele kleine plastic deeltjes. Die zorgen ervoor dat de shampoo beter uitwasbaar is. Maar ze zijn ook erg schadelijk voor het milieu: omdat ze zo klein zijn kunnen ze nergens afgevangen worden en komen ze in het grondwater terecht.

Uiteraard zitten in onze shampoo’s geen (micro)plastic. Het uitwassen gaat nog steeds prima. In het begin kan het zijn dat je even moet wennen, en er kunnen ook van nature iets meer zeepdeeltjes in je haar achterblijven. Een azijnspoeling helpt ook hierbij; daarnaast is het de moeite waard te investeren in een borstel met fijn, natuurlijk haar. Een glad resultaat gegarandeerd, en geregeld borstelen is ook nog eens goed voor je haar! Er is dus geen noodzaak voor schadelijke microbeads.

Werfzeep shampoo shampoobar etherische olie biologisch

Tot slot nog een belangrijke bron van hoofdhuidirritatie: chemische parfumstoffen. Dit zijn synthetische geurstoffen die aan vloeibare shampoo’s worden toegevoegd. Veel mensen kunnen er niet tegen. Onze shampoo’s bevatten alleen biologische etherische olie. Deze worden veel beter verdragen door je hoofdhuid. Een klein voorbehoud hierbij: iedere etherische olie, ook biologische, kan potentieel allergene stofjes bevatten zoals geraniol. Deze staan altijd los op het etiket vermeld. Ben je hier gevoelig voor, let dan goed op de etiketten als je iets koopt!

Wees lief voor je hoofdhuid

Samenvattend: een natuurlijke shampoozeep is lief voor het milieu en voor je hoofdhuid. Dat komt door de hoge kwaliteit van de ingrediënten, maar vooral ook door wat er níet inzit. Je haar wassen met onze shampoo’s is eigenlijk een heel ander proces dan met een vloeibare shampoo. En in verreweg de meeste gevallen leidt dat tot een gezondere hoofdhuid en sterker haar dat je minder vaak hoeft te wassen!

Wil je onze shampoo’s proberen? We verkopen een milde honingshampoo en een vegan kruidenshampoo.
Volgende keer: het verschil tussen onze douchezepen en onze shampoozepen. Tot dan!

werfzeep kruidenshampoo-1

 

 

Reacties

2 reacties op “Shampoo spotlight: waarom shampoozeep?”

  1. Hallo medewerkers van de Werfzeep, Goed om dit allemaal weer eens te lezen en vers in het geheugen te hebben, dank daarvoor ! Het enig wat ik mis is iets over de pH. Wat doet deze zeep met de pH van je haar ? Hartelijke groet, Els

    1. Rinske

      Hoi Els! Net als alle natuurzepen hebben de shampoo’s een licht basische pH van ongeveer 8. Dit heeft niet veel invloed op je hoofdhuid, de kwaliteit van de ingredienten is daarvoor veel bepalender. Mocht je toch helemaal zeker willen weten dat de pH op je hoofd wat zuurder blijft na het wassen, dan is een azijnspoeling ook daarvoor een heel goede oplossing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *