Scrub zonder plastic beads!

Geplaatst op

Geplaatst in

Na een lange, koude winter is niets lekkerder dan een milde scrub om je huid weer lentefris te maken. Maar de ene scrub is de andere niet. Nog steeds voegen veel producenten ‘plastic beads’ toe aan hun scrubs, die funest zijn voor het milieu. Wat doen scrubs precies, en hoe kun je milieu- en huidvriendelijk scrubben?

plastic beads, microbeads onderdeel van veel cosmetica - niet van Werfzeep!

Scrub

In het kort: een scrub verwijdert dode huidcellen. Uit onderzoek blijkt dat we per minuut zo’n 30,000 – 40,000 huidcellen verliezen. Die cellen blijven op je huid liggen en kunnen je een beetje grauw maken. Door te scrubben verwijder je in één keer veel dode huidcellen, waardoor je er fris gaat uitzien en een zachte huid krijgt. Scrubben is ook goed voor de doorbloeding en stimuleert je huid om nieuwe cellen aan te maken. Kortom, van af en toe scrubben knap je op!

Plastic beads

Veel scrubs die bij de drogist te vinden zijn bevatten kleine plastic bolletjes, ‘plastic beads’ of ‘microbeads’. Je vindt ze trouwens ook in shampoo’s, crèmes, en zelfs in tandpasta. En naast cosmetica wordt het ook gebruikt in schuurmiddelen.

Voor producenten is plastic handig: het is goedkoop, vergaat niet en is niet gevoelig voor bederf. Helaas is het juist door die eigenschappen ook erg schadelijk voor het milieu. Omdat plastic beads zo klein zijn, glippen ze langs de rioolwaterzuivering en komen ze in zeeën en oceanen terecht, waar ze schade toebrengen aan het zeeleven. Daarnaast kunnen opgehoopte microbeads, bijvoorbeeld door het eten van schaaldieren of vis, ook in mensen terecht komen. Het is voor mens, dier én milieu beter om microbeads te mijden.

Plastic beads - plastic soep

“Als we zo doorgaan bevatten onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis.”

Ellen McArthur Foundation

plastic beads in cosmetica - niet in Werfzeep!

Natuurlijk scrubben

Gelukkig kun je ook puur natuur heel goed scrubben! Een geschikte scrub bevat een bestanddeel dat licht weerstand geeft tegen je huid, zodat de dode huidcellen goed loskomen. Een scrub moet niet al te ruw zijn, want dan irriteer je de huid, maar ook zeker niet te zacht. De natuur geeft ons een hele reeks bestanddelen die aan deze voorwaarden voldoen, en die ook nog eens heilzame eigenschappen hebben. Wij maken drie scrubzepen: koffiescrub, haverscrub en tayyibah.

koffiescrub, haverscrub en tayyibah - Werfzeep

Onze haverscrub is het mildst. De geuren van lavendel en jeneverbes geven een ontspannend effect. Haver is bovendien van nature verzorgend, doordat het een beschermend laagje achterlaat op je huid. De volgende in de rij is de tayyibahzeep. Het maanzaad in deze zeep geeft een stevige scrub, maar is vanwege de ronde korrels milder dan scrubs van zout of gemalen koffie. De koffiescrub, tot slot, is pittig verwarmend en geeft het meest intense scrubeffect. Deze zeep is heel prettig om bijvoorbeeld na het werken in tuin of keuken je handen mee te verzorgen.

Wil je een lentefris velletje, dan hoef je echt geen scrub met plastic beads te gebruiken. Je kunt bij de ingrediëntenlijst kijken: termen als bijvoorbeeld polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) duiden op microplastics. Maar je kunt het natuurlijk ook simpeler aanpakken en meteen de natuur induiken. Want dat is een ware voorraadkast vol lekkere scrubs!

Welke scrubs gebruik jij het liefst? En gebruik je dan een scrubzeep, of maak je zelf een scrubje?