Milieuvriendelijk schoonmaken met schoonmaakzeep

Geplaatst op

Geplaatst in

Het voorjaar is nu toch eindelijk echt aangebroken en de grote voorjaarsschoonmaak lonkt. Tenminste, naar sommigen van ons. Om je een extra duwtje in de rug te geven heeft de schoonmaakzeep deze maand ruim 10% korting. Zo kunnen we niet alleen grondig maar ook milieuvriendelijk schoonmaken. In dit blog lees je wat er allemaal mee schoon te maken valt en waarom het zoveel zachter is voor de natuur.

Milieuvriendelijk schoonmaken met vegan huishoudzeep - werfzeep schoonmaakzeep
Met een spons wrijf je gemakkelijk flink schuim op. Werkt zelfs goed voor de vuile vaat!

Ouderwetse, natuurlijke huishoudzeep

Met onze schoonmaakzeep kun je praktisch alle huishoudelijke klussen doen. De (grote) schoonmaak, de afwas, de vloer dweilen, het aanrecht schrobben en je kunt er wasmiddel van maken. Eigenlijk heb je naast een stuk huishoudzeep alleen nog azijn en soda nodig en daarmee kun je alles aan. Soda ontvet extra en heeft een licht blekende werking op je witte was. Azijn ontkalkt en maakt ramen streeploos schoon. En de zeep neutraliseert geurtjes, bacteriën en schimmels en verwijdert vlekken.

Het scheelt behoorlijk in je portemonnee als je met deze drie middelen schoonmaakt, in plaats van met een gootsteenkastje vol chemisch spul. En, belangrijker nog, je spaart het milieu enorm.

Milieuvriendelijk schoonmaken

We spoelen wekelijks miljoenen liters schoonmaakmiddel door de gootsteen en meestal zijn het agressieve reinigers die slecht zijn voor het milieu. En dit brengt miljoenen plastic flessen afval met zich mee. Vooral chloor, schuurmiddel en slecht afbreekbare (af-)wasmiddelen zijn schadelijk.

Wellicht ben je lang geleden al gestopt met het gebruik van chloor, maar zo niet probeer ik je nu alsnog over te halen: de productie van chloor kost heel veel energie en er kunnen schadelijke stoffen bij vrijkomen, zoals asbest! In gebruik, in combinatie met andere schoonmaakmiddelen, kan het giftige chloorgas ontstaan. Een met chloor geboende vloer (zoals zeil) kan gevaarlijk zijn voor kindjes en huisdieren, omdat het meestal niet grondig genoeg verwijderd wordt. En eenmaal gebruikt en in het riool kan chloor met andere stoffen chemische, nauwelijks afbreekbare verbindingen vormen.

Schuurmiddel koketteert op de verpakking zelfs openlijk met de plastic microbeads die het bevat, wat het milieu en complete voedselketens ontregelt.

Gelukkig is het echt niet nodig: met zeep, azijn en soda krijgen we ons huis blinkend schoon. Sinds wij in het bos wonen ben ik me al helemaal bewust van de middelen die we gebruiken. Hier zul je de effecten direct merken.

Biologische schoonmaakzeep

En dus wilde ik in de begintijd van Werfzeep een schoonmaakzeep creëren die simpeler en goedkoper zou zijn dan onze al bestaande douchezepen maar wel geheel biologisch, zonder palmolie, plastics of andere gekkigheid. De uitkomst van die zoektocht werd onze schoonmaakzeep. Een frisse, eenvoudige maar krachtige zeep, gemaakt van plantaardige biologische food grade kokosolie en zonnebloemolie en frisse, anti-bacteriële etherische oliën van citroen, citroengras en citronella (ook biologisch en food grade).

afwassen met biologische plantaardige huishoudzeep - onze vegan schoonmaakzeep Werfzeep
Glas krijg je vetvrij en streeploos schoon met zo’n simpel sopje.

Voor de afwas kun je een sopje kloppen of een stukje zeep afsnijden en in het afwaswater oplossen. Maar de meest effectieve manier is zoals hierboven op de foto’s de schuurspons of afwasborstel over de zeep wrijven tot sterk schuim. Dit werkt ook bij vieze pannen!

Zeepklopper: milieuvriendelijk schoonmaken met biologische huishoudzeep - Werfzeep

Voor de standaard afwas zonder vette pannen kun je een sopje kloppen. Zeepkloppers zijn te vinden bij ouderwetse drogisterijen zoals Woortman en Slamat in Utrecht.

zeepschuim kloppen met biologische vegan huishoudzeep - Werfzeep

zeepkloppen met biologische vegan huishoudzeep - onze schoonmaakzeep - Werfzeep

Een schoonmaaksopje maak je op dezelfde manier en deze zeep is ook geschikt als basis voor wasmiddel. In deze blog vind je een uitgebreid recept voor wasmiddel!

Zo heb je aan één stuk zeep genoeg voor verschillende schoonmaakklussen. En zo heb je niet alleen een 100% biologisch afbreekbaar middel maar is het ook vegan, van geheel biologische oorsprong, zonder aardolie of palmolie.

biologische huishoudzeep - werfzeep schoonmaakzeep

En tot het einde van de maand is deze zeep dus in de aanbieding! Laten we allemaal milieuvriendelijk schoonmaken, zonder rommel! ?

Zo, genoeg gelezen, hop aan het werk want die voorjaarsschoonmaak wacht nog steeds! Enjoy!

 

NB 14 december 2019: voor schuursponsjes bestaan ook steeds meer plantaardige alternatieven. Afgelopen voorjaar ontdekte ik loofah sponzen van LoofCo die prima schoonmaken. Loofah is een plant uit de komkommerfamilie en omdat ze zo vezelrijk is, is het supergeschikt om sponzen van de maken.