Onze nieuwe vegan shampoo: de kruidenshampoo

Geplaatst op

Geplaatst in

En dan de laatste blog in de serie over onze shampoobars: onze nieuwste vegan shampoo, de kruidenshampoo! Een tweede, veganistische (zonder honing) shampoobar stond al een tijdje op onze to do lijst. We kregen ook vaak mailtjes met de vraag of en wanneer hij zou komen. Nu is het eindelijk zover en we zijn er super blij mee!

Ontwikkeling

Voor het ontwikkelen van de nieuwe vegan shampoo ben ik de ‘kruidenbijbel’ en het internet ingedoken met als doel het samenstellen van een lijst van planten en kruiden die het haar en de hoofdhuid helpen ondersteunen. Het werd een lange lijst met allerlei heilzaam groen, waar Evelien en ik uiteindelijk samen enkele ingrediënten van gekozen hebben om daadwerkelijk in de vegan shampoo te gebruiken.

We kozen voor een fijne basis met onder andere olijfolie en karitéboter; een extract met hop, Oost-Indischekers en brandnetel. Een maceraat met calendula en gember. En een heerlijk viertal etherische oliën: ylang ylang, ceder, palmarosa en ravensara. Een zacht zoete zeep, met een kruidig tintje.

In het kiezen van ingrediënten hebben we voornamelijk gezocht naar planten en kruiden die een gevoelige hoofdhuid ondersteunen, zoals bijvoorbeeld calendula, hop -die ook meer volume geeft en bij roos kan helpen- en ceder. Al is de kruidenshampoo ook fijn als je niet per se een goevelige hoofdhuid hebt natuurlijk.
Mocht je lang haar hebben; we horen vaak dat de kruidenshampoo daar erg fijn voor is!

Vegan shampoo maken

Dit is de eerste zeep waar ik op deze manier aan de ontwikkeling bijgedragen heb. Het voelde dan ook erg bijzonder om de eerste 300 kruidenshampoo’s te mogen maken, en nog leuker om daarna ook echt de vegan shampoo in  gebruik te kunnen nemen!

 

Hop is denk ik wel het meest fotogenieke en vrolijke plantje wat ik ken. Elke keer als ik het afweeg voor in de kruidenshampoo word ik er blij van. Rechts de hop, brandnetel en Oost-Indischekers in de pan.


Het extract; klaar om te zeven en af te koelen voor verder gebruik. En de etherische oliën!

 

En zo waren de eerste 300 kruidenshampoo’s een feit!

Ondertussen loopt onze vegan shampoo al bijna net zo hard als de shampoo met honing, heel leuk om te merken dat jullie er net zo blij mee zijn als wij!

Benieuwd geworden? Bestel de kruidenshampoo hier.

Eerdere blogs in deze serie: Vloeibare shampoo vs shampoozeep, een shampoobar gebruiken.