Shampoozeep: de meest gestelde vragen
Geplaatst opGeplaatst in onze zepen
Het is onze meest populaire zeep: shampoozeep! Zowel de kruidenshampoo als de honingshampoo zijn vaak al op nog vóór de nieuwe stukken rijp zijn. Naast complimentjes krijgen we ook veel vragen. Sommige mensen kunnen moeilijk wennen of hebben wat extra tips nodig. Daarom hebben we de meest gestelde vragen samengevat in een blog!
Wat zijn shampoozepen en wat is het verschil met shampoo?
Op het eerste gezicht is een shampoozeep precies wat je denkt: een stuk zeep om je haar mee te wassen. Maar naast de vorm zijn er meer verschillen met shampoo, die misschien niet direct zichtbaar zijn.
Onze shampoozepen gebruiken de mild reinigende functie van zeep om je haar schoon te wassen, en niets anders. Dat lijkt logisch, maar in ‘gewone’ shampoo zit vaak SLS/SLES – ook wel Sodium Lauryl Sulfaat of Sodium Laureth Sulfaat genoemd. Deze goedkope stof zorgt voor veel schuim en een grondige reiniging. SL(E)S reinigt zelfs zó goed dat het ook gebruikt wordt in schoonmaakmiddelen voor auto’s, vloeren etc. Dat kan heel nuttig zijn, maar is niet zo verzorgend voor je (hoofd)huid. Een andere omstreden ingrediënt dat vaak aan shampoo wordt toegevoegd zijn parabenen. Hoewel er nog meer onderzoek moet worden gedaan, bestaat het vermoeden dat SL(E)S en parabenen bij veel mensen voor huidirritatie kunnen zorgen. Anne-Fleur schreef hier een uitgebreide blog over.
Overigens is het niet zo dat parabenen en SL(E)S niet voorkomen in (natuurlijke) shampoozepen! Check daarom altijd de ingrediëntenlijst als je deze stoffen wilt vermijden.
Het ontbreken van SL(E)S en parabenen zorgt voor een verschillende werking op je haar en hoofdhuid. Veel van de vragen hieronder gaan dan ook daarover.
Hoe gebruik ik shampoozeep?
Eigenlijk gebruik je een shampoozeep zoals je een gewone douchezeep gebruikt; je wrijft ermee over je natte haren tot je genoeg zeep en schuim hebt om het te kunnen wassen. Het fijnste is als je haar goed nat is, dan glijdt de zeep makkelijk en komt er ook makkelijker schuim los. Je kunt er ook voor kiezen om de zeep in je handen op te schuimen en dan door je haren te gaan. Dat laatste is handig als je het gevoel hebt dat er nog zeep in je haar achterblijft of je teveel zeep gebruikt.
Ook over het gebruik van de shampoozeep hebben we een blog geschreven.
Waarom blijft mijn haar vettig?
Dit kan meerdere redenen hebben, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de overstap vanaf een ‘gewone’ shampoo. Zoals we hierboven al schreven bevat een gewone shampoo bijna altijd hard reinigende bestanddelen. Je hoofdhuid wordt daardoor gestript van zijn natuurlijke talg en gaat als reactie extra talg aanmaken. Op het moment dat je die talg opeens niet meer wegwast met shampoo, wordt je haar dus eerst vettiger. Dat blijft een tijdje zo, totdat je hoofdhuid zich heeft aangepast aan de nieuwe balans. Uiteindelijk wordt er mínder talg aangemaakt…en kan een shampoozeep dus juist heel goed werken voor vet haar!
Vet haar na het gebruik van een shampoozeep kan ook te maken hebben met welke verzorgingsproducten je gebruikt. De meeste producten zijn afgestemd op de meer agressieve reiniging van een shampoo. Die was je er dus niet zo makkelijk uit als je ineens shampoozeep gaat gebruiken. Ook gekleurd of ‘bewerkt’ (bijvoorbeeld elke dag geföhnd of gepermanent) haar kan anders reageren op een shampoozeep.
Mijn haar voelt stug aan na het wassen, wat kan ik daaraan doen?
Stug haar na het wassen kan twee oorzaken hebben. Omdat je waarschijnlijk gewend bent aan een shampoo, die rijkelijk schuimt, kan het zijn dat je in het begin teveel zeep gebruikt omdat je het gevoel hebt dat er niet genoeg schuim vrijkomt. De overtollige zeep kan een stug of touwachtig gevoel geven. Het kan zijn dat je niet alle zeep uit je haar gewassen krijgt. Als dit het geval is, probeer dan minder zeep te gebruiken.
Hierboven schreven we al over SL(E)S en andere stoffen die in de meeste shampoo’s zitten. Deze stoffen leggen een synthetisch laagje om je haar, zodat het er glad en glanzend uitziet. Daarom kan het in het begin raar aanvoelen als je een shampoozeep gaat gebruiken, die niet zo’n laagje om je haar legt. Als het kraanwater waarmee je je haar wast hard is, wat het in Nederland vrijwel overal is, is het rijk aan kalk en andere mineralen die op je haar kunnen neerslaan. Vooral bij lang haar kun je dat merken, je haar kan stug aanvoelen. Mocht je hier iets aan willen doen, dan kun je appelciderazijn gebruiken als een natuurlijke conditioner. Dat werkt heel goed! Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst.
Mocht je meer willen weten over waarom azijn gezond is voor je haar, en hoe je het kunt gebruiken als natuurlijke conditioner: Evelien schreef er een uitgebreide blog over.
Hoe lang duurt het voor mijn haar gewend is aan de shampoozeep?
Je hoofdhuid doet er even over om minder talg aan te gaan maken. Het is per persoon verschillend hoe lang dat duurt. Het is in elk geval zeker niet raar als dit een maand of zelfs langer duurt, afhankelijk van hoe vaak je je haar wast. Als je haar na drie maanden nog niet gewend is aan het gebruik van de shampoozeep, kun je er vanuit gaan dat het niet matcht met jouw haar(verzorging). Maar bij verreweg de meeste mensen is het een kwestie van even doorzetten!
Hoe lang doe ik met een stuk zeep?
Ook dit verschilt sterk per persoon. Laten we als voorbeeld iemand nemen die twee keer per week haar middellange haar wast. Die persoon doet dan ongeveer twee a drie maanden met één stuk shampoozeep.
Alle voordelen van shampoozeep op een rij
- Geen synthetische toevoegingen. Onderzoek naar parabenen en SL(E)S is verre van compleet, maar veel mensen rapporteren dat ze last hebben van deze stoffen of een geïrriteerde hoofdhuid krijgen.
- Om dezelfde reden kan het gebruik van een shampoobar helpen als je snel last hebt van eczeem of huidirritatie.
- Minder snel vet haar. Als je hoofdhuid eenmaal gewend is, zal er minder talg aangemaakt worden en wordt je haar dus minder snel vet.
- Geen plastic. Net als al onze zepen zitten ook de shampoozepen in gerecycled papier. Ook zitten er geen microbeads of andere plastic bestanddelen in.
- 100% biologisch. Alle ingrediënten die wij gebruiken zijn lokaal gekweekt of geplukt, óf ze hebben organic en fair trade keurmerken.
- Geen palmolie. Dit is een omstreden ingrediënt omdat de productie gepaard gaat met veel mensen- en dierenleed. Palmolie zit wel in de meeste shampoo’s, maar niet in onze shampoozepen.
Wil je de shampoozepen graag uitproberen:
Honingshampoo – met verzorgende honing, neemolie en nog veel meer, zacht voor een snel geïrriteerde hoofdhuid
Kruidenshampoo – vegan en vol verzorgende kruiden zoals calendula en Oostindische kers, extra geschikt voor lang haar
Gebruik jij al een shampoozeep? En wat vind je ervan? We zijn heel benieuwd!
Lia
19 juli 2019 @ 13:11
Ik gebruik sinds kort de kruidenshampoo, en idd is erg wennen. Was mijn haar 2x per week en voelt wat stugger aan, alhoewel ik er met de borstel na het wassen goed doorheen kom. Zelf heb ik halflang haar, en doe het niet op mijn haar maar in mijn handen om te ‘schuimen’. 1x gespoeld met azijn, naar vond dat niet zo lekker ruiken, kan ook zijn dat ik iets te enthousiast was met de verhouding. Mijn haar ziet er wel veel voller uit, en voelt ook zo aan. Ben benieuwd wat de toekomst brengt.
Rinske
19 juli 2019 @ 15:27
Heel interessant om te horen hoe verschillend de shampoo bij iedereen werkt. Voor mij persoonlijk is het helaas geen succes geworden, doordat ik geverfd haar heb, maar wat ik dus juist wel heel fijn vind is om azijn te gebruiken ipv conditioner! Inderdaad maar een heel klein bodempje gebruiken – ik doe echt maximaal 1 cm in een drinkglas – en dan aanvullen met water en goed naspoelen. Als ik het zo doe is de azijngeur al weg voor mijn haar is opgedroogd.
Myrthe
19 juli 2019 @ 13:11
Geen plastic verpakking, geen rare toevoegingen, gelijk een interessant product voor mij. Daarnaast reis ik veel en mag ik dan maar beperkt vloeistoffen meenemen, dus een blok shampoo is dan helemaal ideaal. Ik heb voor de kruiden shampoo gekozen en moet eerlijk toegeven dat ik erg moest wennen. Onder de douche ben ik een hoofd vol schuim gewend, iets dat ik met deze shampoo niet heb. Ook de structuur van m’n haar voelt nu anders, het is behoorlijk stug. Maar in mijn geval erg gewenst, want nu blijft het ook veel beter in een knot zitten (het is met normale shampoo haast te zacht om in een knot te blijven). Met mijn lange haar (ongeveer vijf centimeter boven m’n billen) doe ik alsnog een week of zes met een blok shampoo, en ik was het ongeveer 3x per week. Conclusie, het is even wennen, maar daarna erg fijn, en ook nog eens leuk om milieu, ambacht, en een lokale onderneming te steunen 🙂
Rinske
19 juli 2019 @ 15:22
Wat een leuk verhaal, bedankt voor het delen van je ervaring! Heb je de azijn-truc al weleens geprobeerd tegen het stugge gevoel?
Emelie
19 juli 2019 @ 16:17
Ik gebruik nu ongeveer een jaar de kruidenshampoo en ben over het algemeen heel tevreden. Minder snel vet haar, lekkere geur, meer schuim dan andere natuurlijke shampoos, en handig op reis. Ik merk wel dat mijn haar bij het kammen nu sneller lijkt af te breken dan vroeger. Iemand hier ervaring mee?
Mariëlle
18 augustus 2019 @ 09:17
Hii! Ik heb via een webshop de calendulazeep gekocht, die werd beschreven als zijnde shampoo. Op de site wordt het echter beschreven als gewone zeep, dus ik vroeg me af of het wel verstandig is deze te gebruiken als shampoo, of kan het weinig kwaad?
Rinske
20 augustus 2019 @ 11:29
Hoi Marielle, de calendula is inderdaad een douchezeep. Welke webshop was het die het als shampoo verkocht? Misschien kunnen we even contact met ze opnemen.
Verder kun je het wel gewoon proberen, hoor! Afhankelijk van je haartype zou het prima kunnen werken, kwestie van experimenteren:). Maar de stoffen die erin zitten zijn sowieso ook verzorgend voor je haar.
Laurie
1 oktober 2019 @ 19:48
Hoi, ik vroeg me af wat de pH-waarde is van jullie kruidenshampoo? Ik kon het nog nergens vinden.
Rinske
8 oktober 2019 @ 11:31
Hoi Laurie, al onze zepen hebben de natuurlijke, licht basische pH-waarde van natuurlijke zeep: ongeveer 8,5 a 9.