Shampoozeep: de meest gestelde vragen

Geplaatst op

Geplaatst in

Het is onze meest populaire zeep: shampoozeep! Zowel de kruidenshampoo als de honingshampoo zijn vaak al op nog vóór de nieuwe stukken rijp zijn. Naast complimentjes krijgen we ook veel vragen. Sommige mensen kunnen moeilijk wennen of hebben wat extra tips nodig. Daarom hebben we de meest gestelde vragen samengevat in een blog!

Wat zijn shampoozepen en wat is het verschil met shampoo?

Op het eerste gezicht is een shampoozeep precies wat je denkt: een stuk zeep om je haar mee te wassen. Maar naast de vorm zijn er meer verschillen met shampoo, die misschien niet direct zichtbaar zijn.

Onze shampoozepen gebruiken de mild reinigende functie van zeep om je haar schoon te wassen, en niets anders. Dat lijkt logisch, maar in ‘gewone’ shampoo zit vaak SLS/SLES – ook wel Sodium Lauryl Sulfaat of Sodium Laureth Sulfaat genoemd. Deze goedkope stof zorgt voor veel schuim en een grondige reiniging. SL(E)S reinigt zelfs zó goed dat het ook gebruikt wordt in schoonmaakmiddelen voor auto’s, vloeren etc. Dat kan heel nuttig zijn, maar is niet zo verzorgend voor je (hoofd)huid. Een andere omstreden ingrediënt dat vaak aan shampoo wordt toegevoegd zijn parabenen.  Hoewel er nog meer onderzoek moet worden gedaan, bestaat het vermoeden dat SL(E)S en parabenen bij veel mensen voor huidirritatie kunnen zorgen. Anne-Fleur schreef hier een uitgebreide blog over.
Overigens is het niet zo dat parabenen en SL(E)S niet voorkomen in (natuurlijke) shampoozepen! Check daarom altijd de ingrediëntenlijst als je deze stoffen wilt vermijden.

Het ontbreken van SL(E)S en parabenen zorgt voor een verschillende werking op je haar en hoofdhuid. Veel van de vragen hieronder gaan dan ook daarover.

Hoe gebruik ik shampoozeep?

Eigenlijk gebruik je een shampoozeep zoals je een gewone douchezeep gebruikt; je wrijft ermee over je natte haren tot je genoeg zeep en schuim hebt om het te kunnen wassen. Het fijnste is als je haar goed nat is, dan glijdt de zeep makkelijk en komt er ook makkelijker schuim los. Je kunt er ook voor kiezen om de zeep in je handen op te schuimen en dan door je haren te gaan. Dat laatste is handig als je het gevoel hebt dat er nog zeep in je haar achterblijft of je teveel zeep gebruikt.
Ook over het gebruik van de shampoozeep hebben we een blog geschreven.

shampoozeep_haar

Waarom blijft mijn haar vettig?

Dit kan meerdere redenen hebben, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de overstap vanaf een ‘gewone’ shampoo. Zoals we hierboven al schreven bevat een gewone shampoo bijna altijd hard reinigende bestanddelen. Je hoofdhuid wordt daardoor gestript van zijn natuurlijke talg en gaat als reactie extra talg aanmaken. Op het moment dat je die talg opeens niet meer wegwast met shampoo, wordt je haar dus eerst vettiger. Dat blijft een tijdje zo, totdat je hoofdhuid zich heeft aangepast aan de nieuwe balans. Uiteindelijk wordt er mínder talg aangemaakt…en kan een shampoozeep dus juist heel goed werken voor vet haar!

Vet haar na het gebruik van een shampoozeep kan ook te maken hebben met welke verzorgingsproducten je gebruikt. De meeste producten zijn afgestemd op de meer agressieve reiniging van een shampoo. Die was je er dus niet zo makkelijk uit als je ineens shampoozeep gaat gebruiken. Ook gekleurd of ‘bewerkt’ (bijvoorbeeld elke dag geföhnd of gepermanent) haar kan anders reageren op een shampoozeep.

Mijn haar voelt stug aan na het wassen, wat kan ik daaraan doen?

Stug haar na het wassen kan twee oorzaken hebben. Omdat je waarschijnlijk gewend bent aan een shampoo, die rijkelijk schuimt, kan het zijn dat je in het begin teveel zeep gebruikt omdat je het gevoel hebt dat er niet genoeg schuim vrijkomt. De overtollige zeep kan een stug of touwachtig gevoel geven. Het kan zijn dat je niet alle zeep uit je haar gewassen krijgt. Als dit het geval is, probeer dan minder zeep te gebruiken.

Hierboven schreven we al over SL(E)S en andere stoffen die in de meeste shampoo’s zitten. Deze stoffen leggen een synthetisch laagje om je haar, zodat het er glad en glanzend uitziet. Daarom kan het in het begin raar aanvoelen als je een shampoozeep gaat gebruiken, die niet zo’n laagje om je haar legt. Als het kraanwater waarmee je je haar wast hard is, wat het in Nederland vrijwel overal is, is het rijk aan kalk en andere mineralen die op je haar kunnen neerslaan. Vooral bij lang haar kun je dat merken, je haar kan stug aanvoelen. Mocht je hier iets aan willen doen, dan kun je appelciderazijn gebruiken als een natuurlijke conditioner. Dat werkt heel goed! Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst.

Mocht je meer willen weten over waarom azijn gezond is voor je haar, en hoe je het kunt gebruiken als natuurlijke conditioner: Evelien schreef er een uitgebreide blog over.

Hoe lang duurt het voor mijn haar gewend is aan de shampoozeep?

Je hoofdhuid doet er even over om minder talg aan te gaan maken. Het is per persoon verschillend hoe lang dat duurt. Het is in elk geval zeker niet raar als dit een maand of zelfs langer duurt, afhankelijk van hoe vaak je je haar wast. Als je haar na drie maanden nog niet gewend is aan het gebruik van de shampoozeep, kun je er vanuit gaan dat het niet matcht met jouw haar(verzorging). Maar bij verreweg de meeste mensen is het een kwestie van even doorzetten!

Hoe lang doe ik met een stuk zeep?

Ook dit verschilt sterk per persoon. Laten we als voorbeeld iemand nemen die twee keer per week haar middellange haar wast. Die persoon doet dan ongeveer twee a drie maanden met één stuk shampoozeep.

Alle voordelen van shampoozeep op een rij

  • Geen synthetische toevoegingen. Onderzoek naar parabenen en SL(E)S is verre van compleet, maar veel mensen rapporteren dat ze last hebben van deze stoffen of een geïrriteerde hoofdhuid krijgen.
  • Om dezelfde reden kan het gebruik van een shampoobar helpen als je snel last hebt van eczeem of huidirritatie.
  • Minder snel vet haar. Als je hoofdhuid eenmaal gewend is, zal er minder talg aangemaakt worden en wordt je haar dus minder snel vet.
  • Geen plastic. Net als al onze zepen zitten ook de shampoozepen in gerecycled papier. Ook zitten er geen microbeads of andere plastic bestanddelen in.
  • 100% biologisch. Alle ingrediënten die wij gebruiken zijn lokaal gekweekt of geplukt, óf ze hebben organic en fair trade keurmerken.
  • Geen palmolie. Dit is een omstreden ingrediënt omdat de productie gepaard gaat met veel mensen- en dierenleed. Palmolie zit wel in de meeste shampoo’s, maar niet in onze shampoozepen.

Wil je de shampoozepen graag uitproberen:

Honingshampoo – met verzorgende honing, neemolie en nog veel meer, zacht voor een snel geïrriteerde hoofdhuid
Kruidenshampoo – vegan en vol verzorgende kruiden zoals calendula en Oostindische kers, extra geschikt voor lang haar

Gebruik jij al een shampoozeep? En wat vind je ervan? We zijn heel benieuwd!