Werfzeep_kaartje

Een dag in de inpakwerkplaats

Een tijdje geleden kon je al een dag meelopen in ons atelier. Vandaag laten we je de andere helft van het verhaal achter je zeep zien: de inpakwerkplaats!

Naast ons pittoreske atelier waar we de zeep maken, hebben we ook een inpakwerkplaats. We hadden geluk, want we vonden er één op loopafstand. Ideaal om alle bestellingen klaar te maken, voorraden op te slaan en natuurlijk kruiden te laten drogen!

Werfzeep-inpakwerkplaats5-1536x1024

In de blauwe kratten zitten onze voorraden ingepakte zeep, één soort per krat. Onder de bovenste ‘verdieping’ staan per soort zeep nog twee extra kratten met voorraad. Net zo snel als de zeep binnenkomt, vliegt het weer de kratten uit. We zijn dus echt blij met de inpakwerkplaats, want daardoor kunnen we veel beter onze voorraden op peil houden en nog meer mensen van zeep voorzien.

Een tijd geleden zijn we naar deze kratten overgestapt. Daar hebben we goed over nagedacht: er past precies een batch (150 stuks zeep) in en we kunnen ze eindeloos hergebruiken. Om onverpakte zeep naar de inpakkers te sturen, verpakte zeep en voorraad te bewaren…een doekje erdoor en ze zijn weer schoon. De kratten zijn onverwoestbaar en gaan jaren mee. Een weloverwogen investering die ons nu al veel plezier oplevert!

Zeepliefde in een doosje

Een doorsnee dag in de werkplaats start met de bestellingen in de webshop.

Werfzeep Merel inpakken pakketje

Nadat de klussen van de vroege ochtend zoals zeep snijden af zijn, loopt Merel of Hadassa naar de werkplaats en opent onze webshop. Elke ochtend verwerken we de nieuwe bestellingen die binnen zijn gekomen.

Werfzeep zepen voorraad bestellingen

Tegen de achtermuur van de werkplaats staat een kast met losse zepen van elke soort, deze gebruiken we voor de webshopbestellingen. Eén van de leukste dingen is om van de bestellingen mooie pakketjes te maken. We gebruiken drie verschillende maten brievenbusdoosjes, waar respectievelijk drie, zes of twaalf zepen in passen. Bestel je een boek, scheerkom of simpelweg meer zeep, dan versturen we het als een groter pakketje.

Werfzeep_inpakwerkplaats kaartje pakketje

De sport is om de zeep met de wikkels op een mooie kleurvolgorde te leggen – gelukkig zijn zowel Merel als Hadassa het type mens dat hier eindeloos plezier in heeft. En als er tijd voor is of iemand er speciaal om vraagt, schrijven ze ook graag een kaartje bij je bestelling. Onze bedoeling is om je op alle fronten zo blij mogelijk te maken met een doosje Werfzeep.

Eén van onze belangrijkste doelstellingen is daarnaast om het milieu zo min mogelijk te belasten. Onze zepen worden ingepakt in gerecycled papier en -wikkels, en dichtgeplakt met papiertape. Ook de brievenbusdoosjes zijn van gerecycled karton en waar mogelijk worden ze dichtgeplakt met papieren verpakkingstape; als we opvulmateriaal gebruiken is dat altijd gerecycled. En natuurlijk werken we samen met Fietskoeriers voor de verzending.

Als alle pakketjes klaar zijn, komt in de middag de Fietskoerier met een grote bakfiets om ze op te halen. Vanuit het verzamelpunt van Fietskoeriers Utrecht gaan ze op weg naar hun bestemming.

Werfzeep_kaartje

Puzzelen met voorraden

Als we de webshopbestellingen af hebben, is het tijd om voorraden na te kijken en aan te vullen. Je moet je voorstellen dat de hele werkplaats gevuld is met alles wat in de zeep gaat maar niet direct nodig is, en nog veel meer; denk aan dozen kokosolie, flessen olijfolie, handdoeken voor baby- of saunapakketten, scheerkommen, Zeepboeken en nog veel meer. Zelfs met deze ruime werkplaats is het af en toe nog zoeken naar de beste plek voor elke berg voorraad. Gelukkig vinden de ‘werkplaatsers’ het een sport om alles zo handig mogelijk op te bergen: puzzelen met voorraden.

Winkelbestellingen

Het goed opslaan van alle voorraden is belangrijk voor het volgende onderdeel op het programma: de winkelbestellingen! We leveren aan een groot aantal winkels, én aan groothandels zoals Odin. Zij bestellen wekelijks en verspreiden de zeep zelf weer onder hun verschillende vestigingen. Winkelbestellingen zijn flink aanpakken: grote dozen vol zeep die vaak best veel wegen.

Als de grote winkelbestellingen zijn ingepakt, is het meestal al ver in de middag. Dan is het tijd om de laatste voorraden weer aan te vullen, op te ruimen en schoon te maken…zodat de volgende die hier komt puzzelen alle puzzelstukjes de volgende dag goed kan vinden.

Plantenslaapkamer

Werfzeep-inpakwerkplaats_droogkastTot slot is er de droogkast achterin de werkplaats. Hier slaan we alle planten op totdat we ze kunnen verwerken in extracten. Op de foto hieronder zie je versgeoogste Oost-Indische kers.  We schonen de planten en maken ze wat kleiner. Daarna spreiden we ze uit in kratten op een schone doek, zodat ze gelijkmatig kunnen drogen.

Dit werk valt buiten de dagelijkse routine, want planten houden zich natuurlijk aan een ander schema dan mensen. Het komt erop neer dat als de plant volgroeid is, wij onze mouwen opstropen!

Verschillende keren per jaar organiseert Evelien samen met Sephora, onze ‘chef planten’, een oogst- of wildplukmoment voor de planten die dan rijp zijn. Ze plukken dan samen, en vaak met hulp van andere collega’s die zin hebben, genoeg om een voorraad extract te kunnen maken voor een heel jaar. Ook hiervoor moeten we dus zorgvuldig plannen, want om op een respectvolle manier genoeg planten(delen) te oogsten moet je weten hoeveel zeep je ongeveer gaat maken.

En dat is eigenlijk ook het verhaal van de inpakwerkplaats: zorgvuldig plannen en met liefde alles achter de schermen organiseren, zodat het ‘romantische’ zeepmaken ongestoord door kan gaan en al die mooie zeepjes op tijd bij jou in de badkamer belanden!

 

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *