Pak je zeep duurzaam in!

Geplaatst op

Geplaatst in

We gaan een unieke Kerst tegemoet met de huidige lockdown. Misschien had je nog een boel zelfgemaakte zeep of andere cadeaus in te pakken, maar geen pakpapier gekocht. Gelukkig kun je ook heel mooi – en milieuvriendelijk – inpakken met spullen die je al in huis hebt!

Zero waste inpakken is niet alleen een handige optie als er geen winkel open is om pakpapier te kopen. Eigenlijk is het sowieso beter voor het milieu. Het meeste inpakpapier wordt maar één keer gebruikt, omdat het niet goed kan worden gerecycled. Veel inpakpapier bestaat uit plastic folie, of er zijn plastic glitters aan toegevoegd. Maar het kan ook anders. Een tijdje geleden schreven we al een blog met ideeën om je zelfgemaakte zeep extra feestelijk te maken. Vandaag voegen we daar tips aan toe om het duurzaam (én mooi) in te pakken, voor de ultieme cadeau-ervaring! Natuurlijk zijn deze tips ook prima te gebruiken voor andere cadeaus.

Cadeautasjes van gebruikt papier

Als je papier over hebt, bijvoorbeeld van een pakket, kun je dat een nieuw leven geven. Van stevig papier, kranten of mooie pagina’s uit een tijdschrift vouw je makkelijk een cadeautasje.

Werfzeep calendulazeep in zelfgemaakt tasje

Voor deze tasjes gebruikte ik (Rinske) oud papier dat in een pakket zat dat ik een tijd geleden binnenkreeg. De kerstbal kocht ik ooit in een tweedehands winkel en alle andere versierselen bewaarde ik uit pakketjes die ik zelf kreeg. Ik volgde deze uitleg om de tasjes te vouwen. Je kunt ze heel ‘strak’ maken, maar ik vond de textuur in dit gebruikte papier juist ook wel mooi en bijzonder.

werfzeep calendulazeep cadeautasje diy

Als je het maken van tasjes teveel gedoe vindt, kun je met het gebruikte papier of de tijdschrift- of krantenpagina’s natuurlijk ook gewoon opnieuw cadeaus inpakken.

Versierselen

Ik noemde het net al: Kleine versieringen tillen je cadeau een beetje op. Denk bijvoorbeeld aan uitgeknipte of -gestanste sterren, kerstdecoratie of gekleurd (washi)tape. Een drukke versiering kan mooi staan bij een simpel bruin papieren tasje; of wikkel er rood-wit lint omheen. Als ik een pakketje krijg met mooi lint of inpakmateriaal, bewaar ik dat altijd voor mijn eigen cadeaus. Met kleine, aparte details kun je je pakketjes origineel en bijzonder maken. En dat allemaal zonder afval!

Werfzeep milieuvriendelijk inpakken versiering
Andere optie: kerststerren haken om je cadeau mee te versieren.

Werfzeep_cadeau_furoshiki

Textiel

Inpakken met textiel in plaats van papier, kan er heel mooi en apart uitzien. Als je zoekt op de term ‘furoshiki’, kom je heel veel ideeën, instructiefilmpjes en voorbeeldfoto’s tegen. Furoshiki is een Japanse inpaktechniek waarmee je met alleen een stuk stof – dus ook zonder plakband! – prachtige pakketjes kunt maken. Je kunt speciale stukken ‘inpaktextiel’ kopen, maar in de geest van dit blog gaan we er vanuit dat je er niet voor naar de winkel hoeft. In dat geval kun je ook mooie stof hergebruiken. Bijvoorbeeld een oude blouse of een tafelkleed.

Werfzeep_feestdagen_cadeau_Charlotte-Kan_Tsuno-Tie-bag

Werfzeepje duurzaam ingepakt in knooptas Tsuno tie

Voor deze laatste optie heb je wat naaispullen nodig, maar als je die in huis hebt kun je textiel ook nog op een andere manier hergebruiken. Bijvoorbeeld als (cadeau)tasje voor een zeepje!
Op de foto hierboven zie je de ‘Tsuno-Tie tas’, ontworpen door onze collega Charlotte. Het is een knooptasje dat er prachtig uitziet als cadeauverpakking, maar ook handig is om bijvoorbeeld kleine spullen in je tas bij elkaar te houden, breiprojecten te bewaren, of natuurlijk opnieuw een cadeau mee in te pakken. Het patroon is heel simpel te volgen en kun je zelfs met de hand maken.

Ik vind het zelf heel leuk dat je op deze manier eigenlijk twee cadeautjes geeft: de inhoud en het mooie tasje! De mijne gebruik ik vaak om kleine toiletspullen in te knopen als ik ergens logeer.

Duurzame feestdagen

Het is natuurlijk niet leuk, zo’n lockdown, maar je gaat er wel op een andere manier door kijken. Met een beetje creativiteit blijkt dat je eigenlijk niet veel nodig hebt om het gevoel van mooie cadeaus geven toch te ervaren. Zonder dat je iets hoeft te kopen en met minimale impact op het milieu. Sterker nog, door te laten zien dat je creatief aan de slag bent gegaan voor iemand, creëer je misschien nog wel een groter gevoel van verbondenheid. Hopelijk kan dat je toch een beetje inspireren deze feestdagen.

We steken jullie een hart onder de riem en wensen jullie heel veel inpakplezier!