Werfzeep honingshampoo - haarzeep

Vloeibare shampoo vs shampoozeep

Werfzeep honingshampoo - shampoo bar

Haarzeep als natuurlijke shampoo ~

Hoewel het voor sommige mensen nog even wennen is een blok zeep als douchezeep te gebruiken, is een shampoozeep in plaats van vloeibare shampoo vaak al helemaal een vreemd iets! En er zitten natuurlijk ook veel verschillen tussen onze shampoo bars en de meeste vloeibare shampoo’s. Niet alleen in gebruik en verpakking maar zeker ook in de ingrediënten.

Nu we een nieuwe shampoo aan het ontwikkelen zijn leek het ons leuk eens een serie blogs aan de shampoozeep te wijden. In dit blog ga ik in op de verschillen en duik ik met name in de ingrediënten die in de meeste vloeibare shampoo’s zitten die we bewust niet in onze shampoobars stoppen.

SLS

We beginnen met een term die iedereen vast al eens gehoord heeft: SLS. Maar wat is dat nou eigenlijk? En waarom wil je het niet in je zeep? SLS/SLES -ook wel Sodium Lauryl Sulfaat, Sodium Laureth Sulfaat, maar ook Aluminium Sulfaat, Ammonium Laureth Sulfaat en Natrium Lauryl Sulfaat- zijn stoffen die toe worden gevoegd in veel zepen en shampoo’s. Het is ontzettend goedkoop en zorgt voor veel schuim en harde reiniging. Dat laatste is waar het probleem ligt; het reinigt zó goed dat het ook gebruikt wordt in schoonmaakmiddelen voor auto’s, vloeren etc. Niet bepaald verzorgend voor je (hoofd)huid dus. Daarnaast is het een omstreden ingrediënt omdat het de huid indringt wat niet goed voor de gezondheid zou zijn. Veel mensen zijn er ook allergisch of gevoelig voor. Denk hierbij aan jeuk, irritatie en/of een pijnlijke hoofdhuid. Helaas is het niet zo dat SLS nooit in shampoobars of vaste zepen toegevoegd wordt. Lees altijd goed de ingrediëntenlijst door als je SLS wilt vermijden.

Parabenen

Een parabeen is een stof die in onder andere cosmetica wordt toegevoegd als conserveringmiddel. Ook bij parabenen is er discussie over hoe veilig het eigenlijk is in gebruik. Zo werkt het als een pseudo-oestrogeen en zou het in combinatie met andere groeifactoren carcinogeen werken. Er wordt hier nog onderzoek naar gedaan.

solid shampoo van Werfzeep: de honingshampoo

Microbeads

De term microbead is ondertussen al redelijk bekend. Het zijn kleine plasticdeeltjes die toegevoegd worden aan cosmetica. Ze dienen veelal als scrubmiddel in scrubs en tandpasta, maar het zit ook in make-up, zonnebrand en dus ook in shampoo. In shampoo wordt het gebruikt om de shampoo fijn over je haar te laten glijden. Maar dat plastic spoel je vervolgens dus weg. Het is zo klein dat het niet gefilterd wordt en dus uiteindelijk in het water en in de zee en dus in ons ecosysteem terecht komt.
Mocht je nog meer willen weten over microbeads; Rinske schreef er een uitgebreide blog over.

Palmolie

Ook in veel vloeibare zepen zit palmolie. Net als SLS is en een goedkoop te verkrijgen ingrediënt wat goed zijn werk doet. Het probleem zit hem echter in de manier waarop palmolie gewonnen wordt. Aangezien ontzettend veel grote bedrijven palmolie gebruiken is er erg veel vraag naar, om aan deze vraag te voldoen moeten er meer palmbomen worden geteeld, en om daar ruimte voor te creeëren worden hele delen regenwoud verbrand en gekapt. Het verbranden levert onwijs veel CO2 op, daarnaast verdwijnen met het regenwoud de longen van de aarde, en de leefomgeving van de dieren en mensen die er wonen. We zullen hier binnenkort een uitgebreide blog over schrijven.

Vloeibare shampoo vs vaste shampoozeep

Naast de ingrediënten is er nog een verschil tussen vloeibare zeep en solid shampoo ofwel vaste shampoo; het feit dat het vloeibaar is. Vloeibare shampoo is eigenlijk een waterige, verdunde vorm van blokzeep. Hierdoor doe je minder lang met een fles shampoo dan je met een shampoozeep zou doen. Daarnaast neemt het veel meer ruimte in beslag tijdens transport.
Door de toevoeging wat water is het echter ook veel bederfelijker dan een blokzeep. Hierom wordt aan vloeibare shampoo conserveringsmiddelen – zoals parabenen- toegevoegd, wat niet goed is voor ons lichaam.

135 ton plastic afval

Daarnaast zit vloeibare shampoo in plastic flessen wat ook niet fijn is voor het milieu. Gebruik van vloeibare shampoo zorgt voor ongeveer 135 ton plastic en 450 liter water verbruik per jaar.
Een shampoobar bederft niet (bij normaal gebruik met goed opdrogen tussendoor), en het heeft geen schadelijke impact op onze aarde omdat het biologisch afbreekbaar is, vanwege de recyclebare verpakking, minder transportruimte, de ingrediënten biologisch geteeld zijn én omdat het langer mee gaat. Wat ons betreft dus genoeg reden om shampoo bars in het assortiment te hebben én om zelf te gebruiken!

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de natuurlijke, gezonde haardos die de meeste gebruikers ervan krijgen. Onze haarzepen zijn niet voor niets onze hardstlopende zepen.

 

Volgende blog schrijf ik over het gebruik van onze vaste shampoo en geef ik handige tips. Mocht je zelf nog vragen of juist tips hebben zijn we daar erg benieuwd naar!

Reacties

8 reacties op “Vloeibare shampoo vs shampoozeep”

  1. Dank voor deze heldere blog. Goed om wat meer informatie te hebben, kan ik dat ook weer naar mijn klanten toe vertellen. Als natuurkapper werkend met plantenkleuringen wil ik graag ook de puurste en duurzaamste shampoo promoten. En mooi dat er nu ook een andere shampoozeep is bijgekomen! Ga zo door!

  2. Heel leuke en interessante blog. Dank! Momenteel ben ik bezig met mijn 2e poging om ‘No (sham) Pooh’ te worden. Ik wil het liefst alleen nog maar op een natuurlijke wijze mijn haren wassen. Dit kan bv met natriumbicarbonaat, met aloë vera sap, met Rassoul klei, met eieren met sap van halve citroen erbij etc. Noem maar op, ik was er mee. Op deze manier hoop ik dat mijn haar niet gestript wordt van juist de goede natuurlijke en verzorgende bestanddelen zoals sebum dat o.a. is. Verder is het voor mij heel belangrijk om aan het milieu te denken en zo min mogelijk plastic verpakkingen te gebruiken. Toch heb ik het gevoel dat als ik mijn haar met jullie shampoo zou wassen, ik aan het cheaten ben als ‘No Pooher’. Wellicht zie ik dat verkeerd? Waardoor gaan jullie shampoo blokken schuimen? Wordt dat geheel door natuurlijke zeep ingrediënten veroorzaakt? Klopt het dat je na langer gebruik van deze zeepblokken, je haar steeds minder vaak hoeft te wassen?Dit is namelijk ook iets wat ik graag zou willen bereiken. Ik hoor graag wat je mening hierover is!

    1. Evelien

      Hoi Lydia, wat goed dat je je haar met zoveel natuurlijke middelen wast!
      Onze shampoos bevatten absoluut geen schuimmiddelen, het is puur het feit dat het zeep is dat het kan schuimen. Inderdaad kunnen veel mensen die de shampoos gebruiken hun haar steeds minder vaak wassen, soms maar een of twee keer per maand. Een aantal No Poohers hebben een superresultaat omdat hun haar al zo lang geen reguliere shampoo’s te verduren heeft gehad, maar als je echt hardcore bent kan ik me goed voorstellen dat het als valsspelen voelt. Daar kan ik je natuurlijk niet in adviseren, ik kan alleen maar zeggen dat onze shampoos geheel natuurlijk zijn. Succes met kiezen! Groetjes Evelien

  3. alien

    alles over huid, ingrediënten , zeep etc. vind je op de blog van dr. jetzke ultee , zij verdiept zich al jaren in huidverzorgings producten en kan heel goed uitleggen welke stoffen werken en welke niet : https://www.dr-jetskeultee.nl/sodium-lauryl-sulphate-en-sodium-laureth-sulphate/ https://www.dr-jetskeultee.nl/zeep/

  4. Mari

    Nadat ik door de chemokuren kaal was geworden, groeide mijn haar gelukkig weer na die kuren. Shampoo is niet nodig bij kaalheid! Dus ik was gewend met zeep te douchen en ook mijn hoofd te wassen. Ik ben dat blijven doen nu ik weer haar heb. En… mijn haar is vol en stevig geworden! Ik denk dat de zeep geholpen heeft. Welke zeep? Aleppo zeep met laurierbesolie. Heerlijke zeep.
    Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar al die mooie zepen van Werfzeep. Dus als ik eens in Utrecht ben…

    1. Evelien

      Dag Mari, dank voor het delen van je verhaal. Wat fijn dat je huidige haardos zo gezond is geworden met Aeppo zeep! Dat is ook fijne zeep. Als je eens in Utrecht bent ben je welkom om eens langs te komen!

  5. Felicia

    De shampoo op de afbeelding klinkt ontzettend lekker! Is er een kans dat jullie deze nog een keer gaan uitbrengen? En denken jullie er ook aan om meer dan twee vaste shampoo’s in het assortiment te hebben? Het is namelijk soms wel leuk om af te wisselen met geuren 🙂

    1. Rinske

      Hoi Felicia, de zeep op de afbeelding is de honingshampoo, die verkopen we nog steeds!
      Voorlopig houden we het bij twee bars, maar voor een lekker geurtje in je haar heb ik wel een tip:). Bij het naspoelen met appelciderazijn (ik gebruik daarvoor maar een klein beetje azijn, ongeveer 0,5 cm op een vol glas water) doe ik er altijd een paar druppels etherische olie in. Als je dan even wacht met uitspoelen, heb je na het drogen en borstelen heerlijk geurend haar. En je kunt naar eigen smaak wisselen met de geuren:). Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *