vlierbloesem siroop maken - recept - Werfzeep

Vlierbloesemsiroop maken – recept

Toen we vorige week in ons bos brandnetels aan het verzamelen waren voor de brandnetelpesto, plukten we gelijk wat schermen vlierbloesem mee. Daarmee kun je heel simpel, heel erg lekkere vlierbloesemsiroop maken. Vandaag delen we het recept!

Vlierbloesem oogsten

De vlier (Sambucus nigra) is een struik die door heel Nederland groeit, als je eenmaal weet hoe het eruit ziet zal je vervolgens overal waar je komt de kleine schattige bloemetjes, met honderden samen op een scherm, tegenkomen. De vlier bloeit van mei tot juli dus dit is het moment om te oogsten!

Zorg wel voor dat je van een vlier plukt die niet in de buurt van een weg staat. En dat je ook nog wat overlaat, de bloesems veranderen later in besjes, waar je ook weer heerlijke dingen mee kunt maken.

vlierbloesem siroop maken - recept - Werfzeep

Van de vlier kun je zeker niet alleen vlierbloesemsiroop maken, dat is pas de eerste fase. Het is zo leuk om de vroege zomer te vangen in siroop. Maar in de herfst, als de bloesems zijn gerijpt tot zwarte besjes, kun je er ook van alles mee doen. We maken elke nazomer vlierbessensap en -jam.

In vlierbessen zitten veel anthocyaninen, krachtige antioxidanten. Ze stimuleren het immuunsysteem wat erg goed uitkomt met de winter voor de deur. In het najaar zullen we ons recept hiervoor met je delen!

Vlierbloesemsiroop maken - Werfzeep

Vlierbloesemsiroop maken

Ingrediënten

  • Tussen de 7-10 vlierbloesemschermen (een flinke pan vol)
  • Water
  • 1200 gram suiker per liter
  • 1 á 2 citroenen, gewassen en in plakken gesneden

Benodigdheden

  • Een grote pan
  • Genoeg schone flessen om de siroop in te bewaren
  • Fijne zeef of kaasdoek
  • Eventueel een kaasdoek/schone theedoek

Bereidingswijze

  1. Pluk de vlierbloesem op een schone plek en schud de schermen uit om eventuele beestjes te verwijderen. Let op: was de schermen niet, daarmee was je veel van de smaak weg.
  2. Haal zoveel mogelijk van de stengels weg, deze kunnen een bittere smaak geven. Doe de bloesems samen met de citroen in een pan en zorg dat de vlierbloesems nét onder water staan.
  3. Laat dit 1 tot 2 dagen staan zodat de smaak in het water kan trekken.
  4. Giet alles door een zeef zodat je alleen het vocht overhoud. Je kunt eventueel een kaasdoek of een schone theedoek in je zeef of vergiet leggen om extra te secuur te zeven. Zo houd je alle onzuiverheden uit je siroop.
  5. Knijp de citroenschijfjes uit.
  6. Meet hoeveel vocht je hebt en doe dat samen met 1200 gram suiker per liter in een grote pan. Verhit dit (het hoeft niet te koken) totdat de suiker opgelost is.
  7. Doe de siroop heet in je schone flessen, en zet deze op een koele, donkere plek.

De siroop is lang houdbaar. Mocht je je fles siroop van vorig jaar toch per ongeluk zijn vergeten dan kun je aan de geur merken of toch niet goed meer is. Maar het is zo lekker dat het waarschijnlijk niet zover zal komen!

Zelf vlierbloesemsiroop maken - Werfzeep

Verkoelend op warme zomerdagen

De vlierbloesemsiroop is heerlijk verkoelend op warme zomerdagen. Vries voor die extra hete dagen wat siroop in als blokjes, en voeg deze toe aan je water, of prikwater. Eventueel met een extra schijfje citroen. Echt verrukkelijk!

Mocht je nog benieuwd zijn naar het recept voor brandnetelpesto kun je dat hier terug vinden.

Vlierbloesemsiroop maken - Werfzeep

Reacties

6 reacties op “Vlierbloesemsiroop maken – recept”

  1. Hej!

    Wat leuk! Je hoort niet veel van vlierbloesemsiroop in Nederland. Ik woon nu in Zweden en daar is het heel gebruikelijk, de verschillende recepten vliegen je hier om de oren.
    Meestal bevatten die cietroenzuur en ik ben blij te zien dat dat niet in jullie recept zit.
    Ik zeg: proberen! Het is een heerlijke smaak!

    1. Rinske

      Ha Simone, klopt, wij hebben er in het atelier ook flink van genoten:). Groetjes, Rinske

  2. Ineke pijnenburg

    Bedankt voor het vlierbloesemsiroop recept. Ga het zeker ook proberen.

    1. Rinske

      Leuk Ineke, veel succes!

  3. Corine

    Hoi Rinske, ik heb het gemaakt en het is heerlijk!!! Wat mij alleen een beetje tegen de borst stuit, is de enorme hoeveelheid suiker die er door gaat. Is die puur bedoeld als conserveringsmiddel? Kun je ook bijv. met de helft toe, maar is het dan minder lang houdbaar? Hartelijke groet, Corine

    1. Rinske

      Hoi Corine, siroop bevat nu eenmaal altijd suikers, vruchtenconcentraat of zoetstoffen, dus ik denk dat je daar niet aan ontkomt in een sirooprecept. De hoeveelheden zijn afgestemd op de smaak van het eindproduct (wanneer aangelengd met water). Je zou denk ik wel kunnen experimenteren met wat minder suiker, ben benieuwd hoe het dan smaakt! En het zal inderdaad ook iets minder lang houdbaar zijn. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *