Citroenverbena voor nieuwe Botanische Tuinen zeep

In voorbereiding op de nieuwe Botanische Tuinen zeep hebben we een enorme hoeveelheid citroenverbena uit de Tuinen meegenomen en gedestilleerd… En we vertellen je er in dit blog graag meer over.

Citrusfrisse Botanische Tuinen zeep

Citroenverbena… wat een hemelse geur. Citroenig natuurlijk, maar tegelijk ook zoeter en kruidiger dan citroen. Je wordt er opgewekt en opgemonterd van.

Citroenverbena in Botanische Tuinen Utrecht - Werfzeep

Deze foto’s heb ik op 15 september genomen. In de Botanische Tuinen staat een ruim bed met een tiental heesters citroenverbena. - Werfzeep
Deze foto’s heb ik op 15 september genomen. In de Botanische Tuinen staat een ruim bed met een tiental heesters citroenverbena. 

Citroenverbena snoeien

Citroenverbena (Lippia citriodora) komt oorspronkelijk uit Chili en is niet erg winterhard. In de Botanische Tuinen overwinteren de planten dan ook binnen. Daarvoor worden ze eerst teruggesnoeid en laat dat nou een geweldige opbrengst aan heerlijke blaadjes zijn! Op 25 oktober was de tijd daar.

Snoeien van citroenverbena in Botanische Tuinen Utrecht - Werfzeep

Kruiwagens vol met citroenverbenatakken! - Werfzeep

Kruiwagens vol citroenverbena

Het waren twee flinke kruiwagens vol. Iets meer dan we nodig hadden maar overmoedig geworden door de geur en de gedachte dat het anders op de composthoop zou belanden hebben we alles in het hiervoor geleende autootje geduwd. Op weg van de Botanische Tuinen naar het atelier aan de Westerkade bleek pas echt hoe sterk het ruikt. Al snel was de lucht volkomen gevuld en kwamen we half beneveld aan. Gelukkig duurde de rit maar tien minuten. Langer was niet erg verantwoord geweest…

Te veel citroenverbena in onze atelier. ;-) - Werfzeep

Verbena thee

Terug in het zeepatelier werd duidelijk hóe weelderig veel materiaal we meehadden!

Genoeg voor meerdere rondes hydrolaat (bloemenwater) destilleren en genoeg om uit te delen aan de andere Drukkers, want je kunt ook superlekkere thee van trekken. Voor later gebruik hebben we de overige bossen te drogen gehangen.

Citroenverbena destilleren - Werfzeep
Ik heb de kolom van de alambiek zo vol mogelijk gestopt. Stoken maar!

Hydrolaat en etherische olie

In meerdere destilleerrondes heb ik een paar liter hydrolaat gemaakt met daarbij steeds een klein beetje kostbare etherische olie. De olieopbrengst is laag, slechts tussen 0,1 en 0,2%. Zo kijk ik toch telkens met nog meer achting naar onze etherische olievoorraden.

Hydrolaat en etherische olie van citroenverbena - Werfzeep

Onze koperen destilleerketel - Werfzeep

Destilleren is best een langdurig proces. Gelukkig heb je ondertussen wel je handen vrij om aan iets anders te werken, terwijl de ruimte heerlijk ruikt. We hebben ondertussen meteen maar een lekker potje thee van de verbena gedronken.

Citroenverbena thee. Heerlijk! - Werfzeep

Nieuwe ‘Citroenverbena & Bergamot’ Tuinenzeep

De Botanische Tuinen openen na een winterslaap hun deuren weer op 1 maart. En dan lanceren we samen de nieuwe Tuinenzeep! Dit keer wordt het dus een citrusfrisse Citroenverbena & Bergamot editie.
Tot die tijd is de eerste versie alvast te koop. Dat wil zeggen, zolang de voorraad strekt! Deze Mirte & Papyruszeep vind je hier.

(De Botanische Tuinenzeep II met citroenverbena is inmiddels hier te vinden!)

Reacties

2 reacties op “Citroenverbena voor nieuwe Botanische Tuinen zeep”

  1. Sella

    Ik heb gedroogde citroen verbena gebruikt bij mijn zeep maken…helaas blijft er dan van de geur niks over. Zoo jammer

    1. Rinske

      Hoi Sella, wat jammer! Het is inderdaad nog een hele klus om geurstoffen te ‘vangen’ in een zeep. Omdat het een chemisch proces is, blijven de geuren in het eindproduct niet zomaar hetzelfde. De beste kans maak je met geurige hydrolaten/maceraten, en natuurlijk etherische olie! Groetjes, Rinske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *