Laurier destilleren in de alambiek - Werfzeep

Nieuw: Botanische Tuinen zeep III

De Botanische Tuinen zijn na de wintersluiting weer geopend en daarom lanceren we weer een nieuwe Botanische Tuinen Zeep! Dit keer is het een bijzonder Mediteraanse, houtachtige zeep geworden, met libanonceder en laurier uit de Tuinen.

Libanonceder in de Botanische Tuinen Utrecht
De libanonceder in de Botanische Tuinen.

Sinds drie jaar werken we samen met de Botanische Tuinen Utrecht. Ik snuffel er geregeld rond op zoek naar nieuwe, bijzondere planten. Planten die bij ons in het bos niet groeien! In de Tuinen staan enorme tropische kassen met kamferbomen en rijst, maar ook buiten groeien wonderlijke planten en bomen, die het in de meeste tuinen niet redden. Bíjna tropisch, in elk geval niet inheems in Nederland, is de libanonceder. Samen met laurierblad van de reusachtige laurierstruik hebben we er een nieuwe zeep mee gecreëerd.

Het duurt maanden voordat een nieuwe zeep ontwikkeld is dus in voorbereiding op de lente-opening van de Tuinen ben ik afgelopen nazomer de tuin ingedoken voor nieuwe geuren.

Evelien oogst Laurier (Laurus nobilis) in de Botanische Tuinen Utrecht

Laurier

De grootste van de laurierstruiken valt meteen op door zijn omvang en ik was dan ook al een tijdje op een Botanische Tuinen zeep met laurier aan het broeden.

Op de foto rechts zijn begin en eind van de enorme laurierstruik niet eens te zien. Omdat hij een beetje verhoogd staat heeft de plant al jarenlang geen last van wintervorst, waardoor hij zich niet hoeft te herstellen en dus lekker kan groeien. De laurier is ongeveer vier meter hoog en zou, als hij zo doorgaat, nog veel groter kunnen worden. Dat gebeurt meestal in zijn natuurlijke habitat, het Middellandse Zeegebied, daar kan laurier wel 18 meter hoog worden, en 100 jaar oud.

Laurierolie wordt al duizenden jaren verwerkt in aleppozeep. Laurier (Laurus nobilis) geurt pittig en kamferachtig, werkt verwarmend op de spieren. De struik in de Tuinen geurde zo heerlijk dat ik dit een heel mooi moment vond om het te oogsten en in het zeepatelier te destilleren tot hydrolaat en olie.

Samen met tuinman Ivo heb ik een enorme tas vol gesnoeid, genoeg voor een flinke destillatieronde. Verderop, iets bescheidener opgesteld staat de Libanonceder en deze was toevallig ’s ochtends gesnoeid! De vers afgezaagde takken roken verrukkelijk en ook de naalden waren nog vol geur. Omdat beide bomen uit het Middellandse Zeegebied komen en de geuren elkaar goed aanvullen was de keus ineens zomaar gemaakt.

Libanonceder in de Botanische Tuinen Utrecht - Werfzeep

Libanonceder

Deze cedersoort (Cedrus libani) wordt meermaals in de Hebreeuwse Bijbel genoemd en is hét symbool voor Libanon. De wortels dringen tot heel diep in de aarde en in de mythologie wordt hij beschouwd als levensboom. Het Bos van de ceders van God (in Libanon) staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

bakfiets vol oogst voor Botanische Tuinen Zeep- Werfzeep

Cederoliën zijn huidvriendelijk door het hoge gehalte aan sesquiterpenen. Ik ben goed bekend met atlasceder (Cedrus Atlantica – voorheen werd deze ceder als ondersoort van de libani gezien, maar dit is herzien) maar niet met dit neefje dus het is extra bijzonder om hier destillaat van te stoken.

Het was niet de eerste keer dat ik overmoedig van het (al gesnoeide) snoeisel iets teveel naar het zeepatelier meenam, maar het was dit keer toch iets beperkter door de bakfiets. En dat was maar goed ook, want alweer hebben we nog tijden thee kunnen zetten van de overvloed.

Gelukkig was het prachtig weer voor de terugtocht naar de Westerkade en waren Anne-Fleur, Eline en Rinske in het zeepatelier aanwezig om te helpen met blad rissen, twijgjes knippen en stoken.

Libanonceder Cedrus Libani voor onze Botanische Tuinenzeep 3 - WerfzeepAlambiek met laurierblad om olie te stoken - Werfzeep

De cedertwijgen en laurierbladen hebben we in verschillende rondes gedestilleerd.

Laurier rissen om etherische laurierolie te maken.
Eline en Rinske risten alvast de laurierblaadjes. Met natuurlijk meteen een pot laurierthee erbij!

Laurierthee tijdens het stoken - Werfzeep

We hebben de hals van de alambiek tot de nok gevuld en het vuur eronder aangezet en de hele middag gedestilleerd.

Etherische olie en hydrolaat in de alambiek - Werfzeep

 

Etherische olie en hydrolaat uit de alambiek - Werfzeep
Na een paar uur verzamelt zich steeds meer etherische olie op het hydrolaat.

 

Botanische Tuinenzeep 3 - WerfzeepBotanische Tuinenzeep 3 - Werfzeep

Botanische Tuinen Zeep nr. 3

Met het destillaat hebben we een maand later zeep gemaakt en deze gloednieuwe Botanische Tuinen Zeep vind je hier!

Reacties

5 reacties op “Nieuw: Botanische Tuinen zeep III”

  1. Sella Post

    Heel interessant om te te weten hoeveel het %laurier is in deze mooie zeep.en hoeveel olijfolie.

  2. Piet

    hallo,

    Vraagje ik heb in mijn tuin een Libanonceder staan, is het mogelijk om van zijn naalden thee te zetten?

    groet Piet

    1. Rinske

      Hoi Piet, ja, dat kan! Op internet is vooral onder de Engelse zoekopdracht ‘cedar tea’ genoeg te vinden. Veel plezier!

  3. Piet

    Beste Rinske,

    Ik ben altijd druk vandaar mijn late reactie, maar daar is mijn dank niet minder om.

    Met dankbare en vriendelijke groet Piet

    1. Rinske

      Hoi Piet, graag gedaan en geniet van de thee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *