Zomerzeep met bloesems van paardenkastanje

Geplaatst op

Geplaatst in

Zeep met paardenkastanje is extra heilzaam, het werkt o.a. ontstekingsremmend en elke lente plukken we een nieuwe jaarvoorraad vers blad in ons bos. Paardenkastanje is een boom uit de zeepboomfamilie. Hoe toepasselijk!

De nieuwe voorraad blad van de paardenkastanjes zijn bestemd voor de scheerzeep. Het extract wat we ervan trekken werkt bloedstelpend, onstekingsremmend en samentrekkend; een waar scheeringrediënt dus wat mede scheerbrand helpt voorkomen.

Werfzeep seizoenszeep - zeep met paardenkastanje bloesems

zeep met paardenkastanje bloesems uit het Wickenburghse bosIn de lente is niet alleen het verse blad geschikt voor oogst maar bloeien de bloesems van de paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) ook zo mooi. En dit keer besloot ik er een seizoenszeep mee te maken! Je kunt er thee van drinken ter bevordering van de bloedcirculatie en zelfs om een opgeruimd hoofd te krijgen.

Zeep met paardenkastanje - Aesculus hippocastanumMaar in dit geval trok ik dus een extract voor in de zeep (en dronk een kopje thee. Een opgeruimd hoofd kan geen kwaad).

zeep met paardenkastanje van landgoed Wickenburgh
De boskippen vonden het ook heel interessant…

zeep met paardenkastanje uit het Wickenburghse bos

zeep met paardenkastanje uit het Wickenburghse bosIn het Wickenburghse bos staan de bomen in mei vol met de mooie piramidevormige bloemen. Zo hoog als in deze woudreus kan ik natuurlijk helemaal niet komen, maar we hadden maar een aantal bloempluimen nodig en op mensenhoogte bloeien er gelukkig genoeg.

Van blad en bloesems hebben we een sterk extract getrokken als basis voor de nieuwe seizoenszeep.

De geur is bijzonder geworden, de melange is rijker gemaakt met biologische limoen– en nootmuskaatolie.

De overige bloemetjes zijn in de speciale droogkast gedroogd en over de verse zeep gestrooid.

En zie hier het resultaat van deze limited zeep met paardenkastanje!

 

Werfzeep seizoenszeep - zeep met paardenkastanje