werfzeep seizoenszeep bosjasmijn plukken zomerzeep

De kracht van planten: bosjasmijn

Wat ons betreft ligt de kracht van een goede, verzorgende zeep bij de basis: de plant. Daarom delen we onze kennis over de kracht van planten graag met je in een reeks blogs. Vandaag: bosjasmijn, de ster van onze zomerzeep!

boerenjasmijn bosjasmijn zomerzeep werfzeep

Bosjasmijn

Botanische naam: Philadelphus coronarius
Oogsttijd: juni
Welke zeep: seizoenszeep zomer
Toepassing: maceraat en hydrolaat
Wat kun je er nog meer mee: bloemetjes eten, azijn maken, gezichtswater van hydrolaat
Alternatieve planten: iedere andere bloesem.

boerenjasmijn wildplukken werfzeep

Jasmijn, maar dan anders

‘Onze’ jasmijn noemen we bosjasmijn, we plukken het immers in het Wickenburghse bos. Deze plant is algemener bekend onder de naam boerenjasmijn. Maar eigenlijk is het helemaal geen lid van de jasmijnfamilie; de plant hoort bij de hortensiafamilie. Hij heet in het Nederlands boerenjasmijn omdat de geur zo sterk op die van jasmijn (Jasminum officinalis) lijkt. En die geur…daar gaat het om! Gedurende het jaar vallen de struiken van de bosjasmijn nauwelijks op, totdat ze gaan bloeien. Het bos wordt dan totaal gevangen in de zwoele, rijke geur. De bloesems zijn de grote kracht van deze plant. Hun aroma geven ze graag af door destillatie (hydrolaat), olie-aftreksel (maceraat), of als je ze laat trekken in azijn. Op deze manier kun je de essentie van de bloesems lang bewaren.

Naast zeep maken kun je hier ook van genieten door jasmijnhydrolaat te gebruiken als mild en verfrissend gezichtswater. Dit kun je overigens met veel meer soorten bloesems en bloemen doen (denk maar aan rozenwater). En het goede nieuws is: ook zonder destillatieketel kun je zelf thuis hydrolaat maken!

Bosjasmijn in de zeep

Als we jasmijn plukken laten we ons leiden door onze neus. Soms weten we niet meer precies waar de struiken staan in het bos, maar de zwoele geur komt je vanzelf tegemoet drijven. We plukken de bloemetjes stuk voor stuk, erop lettend dat ze mooi blijven.

werfzeep seizoenszeep bosjasmijn plukken zomerzeep
Eenmaal in het atelier worden de bloemen op twee manieren verwerkt. Een groot deel van de verse bloemen destilleren we meteen tot een hydrolaat, ofwel bloesemwater, dat heerlijk geurt. Een kleiner deel van de bloemen wordt een nachtje in de droogkast gelegd, om de dag erna verwerkt te worden in een maceraat. Zowel het hydrolaat als het maceraat gebruiken we in de seizoenszeep zomer.

Thuis jasmijngeur vangen

Of je nu thuiszeepmaker bent of gewoon graag lang van die heerlijke bloemengeuren geniet: het aroma van bosjasmijn kun je ook thuis vangen. Opmerking hierbij: dit jaar is een zogeheten ‘beurtjaar’ voor bosjasmijn, dus zijn er nauwelijks bloesems te vinden. Maar het goede nieuws is dat je hetzelfde kunt doen met veel andere heerlijk geurende bloesems en bloemen. Rozenblaadjes kun je bijvoorbeeld ook verwerken.

Stop je (schone) bloemen in een pot en bedek ze met goede appelciderazijn – dan heb je na een paar weken heerlijk geurige, bloemige jasmijnazijn! Of dus rozenazijn, etc. In het Zeepboek beschrijft Evelien precies hoe je dit doet. Daarnaast kun je blaadjes van eetbare bloemen ook over salades strooien als geurige toevoeging. De blaadjes van bosjasmijn geven een rijke smaak aan zomersalades.

boerenjasmijn azijn werfzeep zeepboek

Hydrolaat van jasmijn

boerenjasmijn destilleren werfzeep zomerzeepJe kunt de geur van jasmijn ook vangen door de bloesems te destilleren tot hydrolaat. Destilleren is een methode waarbij stoom langs de plantendelen wordt geleid, en daarna condenseert. Het resultaat: een hydrolaat met de essentie van de bloemen.

Als je geen destilleerketel hebt, kun je het ook thuis doen met keukengerei! Een specifieke uitleg voor het destilleren van bloesems met behulp van een pan en een wok vind je in het Zeepboek: de methode die Evelien daarin uitlegt komt heel dicht in de buurt van het ‘echte’ stoomdestilleren met een alambiek.

Jasmijnhydrolaat is een hele fijne, zachtgeurende toevoeging aan je zeep. Daarnaast is het heerlijk om te gebruiken als een verfrissend gezichtswater! Bloemenwaters helpen de natuurlijke huidbalans in stand te houden en verzachten bij irritatie. Vers gemaakt hydrolaat kun je in de koelkast een paar maanden bewaren. Sowieso rijpt de geur de eerste maand in een koude koelkast nog flink uit, dus het is zelfs aan te raden het een tijdje in de koelkast te zetten voor gebruik.

Zo leuk om te weten wat je allemaal met de planten om je heen kunt doen – vinden wij althans, en we hopen jij nu ook. Laat het ons weten als je thuis zeep, azijn of hydrolaat maakt…we wensen je veel zomers bloemenplezier!

werfzeep jasmijnbloesem plukken

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *