Werfzeep-amandelbloesem

Amandelbloesem maceraat maken

Eind maart staan de amandelbomen vol in bloei.

Van bos tot bad

Amandelbomen zijn een van de eerste bloeiers van het voorjaar. Nog voor ze blaadjes hebben staan de takken vol in bloei. Een feest van kleur en geur na een lange koude, kale winter!

Amandelbloesem geurt heerlijk zoet en kruidig, je kunt er de geur van marsepein in herkennen.

Die geur vangen we in olie en maken hier onze bloesemzeep mee, samen met maceraat van kersenbloesem en etherische olie van neroli (sinaasappelbloesem).

Maceraat van amandelbloesem

Macereren is niets anders dan plantenmateriaal een tijdje laten trekken in vette olie. De oplosbare stoffen van de plant trekken in het oplosmiddel, in ons geval is dat olijfolie.

Onze amandelboom in volle bloei - Werfzeep
Amandelbloesems voor maceratie - Werfzeep
Bloesems in de pot: klaar voor maceratie!

Amandelbloesem in olijfolie - Werfzeep

Maceraat maken

De amandelbloesems laten we zes weken trekken in olijfolie. De geur trekt zo langzaam in de olie. Elke lente macereren we potten vol heerlijk geurende amandelbloesems voor in onze zeep. Het is elk jaar weer de truc voldoende maceraat te maken voor een jaar lang bloesemzeep.

In het filmpje hieronder zie je hoe het werkt. Zo eenvoudig is het!

Je kunt met het maceraat van alles doen, naast zeep kun je er ook massageolie van maken bijvoorbeeld. Of gebruik het als basis van een saladedressing, dat voelt bijna alsof je de lente over je eten sprenkelt.

En je kunt natuurlijk allerlei bloemen gebruiken om een maceraat van te maken: wat dacht je van kersenbloesem, koolzaadbloemen, magnolia, paardekastanje, seringen, rozen…

Reacties

2 reacties op “Amandelbloesem maceraat maken”

  1. Carmen

    Heerlijke geur, amandelbloesem. Ik heb een vraag over het macereren. Ik zie dat jullie het deksel sluiten van de weckpot. Bestaat er dan geen kans op schimmelvorming ivm het vocht wat in de blaadjes zit. Of wordt de olie niet ranzig?

    1. Rinske

      Hoi Carmen, nee, de blaadjes geven hun geur af aan de olie, verder gebeurt er niet zoveel mee. Zeker op een koele plek bewaard blijft de olie zelf daarna ook heel lang goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *