Appelchips maken - Werfzeep

Appelchips maken – recept

Ik ben de afgelopen weken lekker druk geweest met het maken van haarspoeling from scratch. Oftewel: appels plukken – persen – van sap naar cider – van cider naar appelciderazijn. Omdat we toch nog zoveel appels hebben maak ik ook appelchips. Hier vind je een simpel receptje om ook appelschijfjes te drogen tot superlekkere appelchips. 

Appelchips maken met Melrose appels die we zelf hebben geplukt - Werfzeep

Appelchips

Bij Alette heb ik vorig jaar haar gedroogde appelschijfjes geproefd, ze droogt al jaren die befaamde Wickenburghappels. Ik dacht dat het vrij vlak zou smaken, vergeleken met bijvoorbeeld gedroogde mango. Maar dat is uit een zakje dan misschien soms zo, maar zelf gedroogd is het een ander verhaal. Zo’n appelschijf is gedroogd een echte smaakbom!

Ik denk dat het met appels uit de winkel ook heel goed moet kunnen, als het maar appels zijn met een beetje een frisse zoetzure smaak.

Appelchips maken boven de houtkachel - Werfzeep

Recept appelchips

Appelschijfjes drogen tot chips heeft niet zo gek veel om het lijf. Het zijn slechts drie stappen.

Bereidingstijd

3 tot 5 uur als je droogt met een oven of meer dan een dag als je de appels droogt boven een houtkachel.

Ingrediënten

 • Zoveel appels als je maar wil
 • Water
 • Citroensap

Bereidingswijze

 1. Haal de klokhuizen eruit en snij de appel in schijfjes.
 2. Om het niet al te erg te laten verkleuren kun je ze in een kommetje water met een eetlepel citroensap dopen.
 3. En laat ze drogen!

Hieronder lees je tips bij het drogen.

Appelchips maken - Werfzeep
Appelschijfjes drogen boven de houtkachel

Drogen van appelschijfjes

Dat kan in de oven, boven de kachel, wat je uitkomt. In de oven op 50 ℃ zijn de chips na drie tot vijf uur droog en knapperig. Leg ze op een rooster (niet op een bakplaat), zodat het vocht goed kan ontsnappen.

Aangezien er in ons boshuisje een houtkachel staat en die met deze kou ook vaak aanstaat leek het me wel praktisch om de schijfjes erboven te hangen. Dan heb ik er geen omkijken meer naar. Het drogen duurt wel wat langer, meer dan een dag. Een grappig resultaat is dat de kettingen elke keer dat er iemand langsliep een beetje leger raakten, net als bij een kerstboom vol kransjes. Best gezellig. En dus superlekker!

Appelchips maken boven de houtkachel - Werfzeep

Appelchips maken - Werfzeep
Het resultaat: superlekkere appelchips van onze Melrose appels! – Werfzeep

Appels, appels, appels!

Zo, hiermee is het thema appels wel afgerond. Hoewel, misschien dat er nog eens een lentezeep met appelbloesems opduikt… maar voor nu ben ik met het experimenteren met appels wel weer even klaar.

Eet smakelijk! Laat je het weten hoe het bij jou gaat als je ook aan de slag gaat? En al helemaal als je de haarspoeling zelf gaat maken?

Meer appels

Al onze blogs over appels: de jaarlijkse appelpluk, appelcider, appelpulpcake (met de restjes van het cider persen) en ons recept voor appelciderazijn.


Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “Appelchips maken – recept”

 1. Hoi, leuk om te lezen. Ik heb zelf een voedseldroger gekocht om appels te drogen. Dat werkt super. Je kunt de temperatuur en de tijd instellen zodat de appels de juiste droogheid bereiken. Handig voor grote hoeveelheden.

  1. Evelien

   Hoi Femke, dat klinkt helemaal goed! Handig inderdaad als je veel wilt verwerken. Fijne avond! Evelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *