Cadeaus met een duurzaam verhaal

Zelf geef ik (Hadassa) graag een zeepje cadeau. Ik vind het vooral leuk als ik er wat bij kan vertellen over de ingrediënten of het verhaal achter de zeep; gelukkig kan dat eigenlijk bij al onze zepen en producten. Ben je nog op zoek naar een duurzaam cadeau met een goed verhaal? In deze blog vind je een aantal mooie winterse cadeautips (vinden we zelf).

De tips lopen in prijs op. Bij de meeste links kun je doorklikken naar meer informatie, bijvoorbeeld over de ingrediënten. Als je erom vraagt, pakken we het cadeau met liefde voor je in. We kunnen er ook een kaartje bij schrijven met jouw boodschap. Dit alles kun je ons vragen in het opmerkingenveld in de webshop.
Nog een extra tip, mocht je zelf aan het inpakken willen slaan: vorig jaar schreven we deze blog over duurzaam inpakken.

BubbleBuddy vetiverzeep werfzeep

Een heerlijk winters zeepje is de vetiverzeep. Met dit aards en houtachtig ruikende zeepje geef je iemand verwarming voor de geest en verzachting voor de huid die door koud winterweer aangetast wordt.

Vetiverolie wordt verkregen uit de vetiver; een Indiase grassoort. Van de plant worden de wortels in stukjes gehakt en in water opgelost. Vervolgens wordt via stoomdestillatie de etherische olie verkregen. Naast de exotische geur, die ontspannend en aardend werkt, heeft de olie verwarmende eigenschappen en verjongt het de huid. Het is namelijk een complexe olie die bestaat uit meer dan 100 verschillende componenten, waarvan veel anti-oxidanten: benzoëzuur, vetivene, terpinen-4-ol, en β-humulene. Voor ons is dit een ultieme winterse zeep!

Wil je een verhaal over samenwerking, biodiversiteit en duurzaamheid geven: geef dan onze Savannezeep cadeau. Deze milde en romige zeep is ontstaan in samenwerking met de Vogelbescherming en Cordaid, voor hun project ‘Birds, Bees & Business’. Het project ondersteunt onderneemsters in het Sahelgebied, en helpt daarmee ook het landschap divers houden en Nederlandse trekvogels overwinteren! In deze blog kun je meer lezen over het ontstaan van de Savannezeep en in deze blog lees je een recente update.

In deze zeep verwerken we verantwoorde karitéboter (ook wel bekend als sheaboter) en sheahoning (afkomstig van de nectar van sheabomen-bloesem) uit de Sahel. Door deze ingrediënten te gebruiken, ondersteunen we de lokale sheamaaksters. De zeep ruikt verrassend zacht, fris én een beetje zoet.

Sheaboterfabriek, Bobo Diaoulassou, Burkina Faso, Nov (c) 2019 Foto door Christien van den Brink

Soms, ook bij ons, gaat het niet om zeep. Bij de Wonderschoon!-zepen gaat het om de mooie woorden die in de binnenkant van de wikkel zitten. Er zijn drie verschillende wikkels, elk met een 20-seconden-gedicht, zodat je in de tijd die het kost om het gedicht te lezen, grondig je handen kan wassen. De verschillende gedichten zijn geschreven door Rodaan Al Galidi, Dorien Dijkhuis en Maud Vanhauwaert. Met deze zeep geef je mooie woorden en zachte, schone handen cadeau en geef je de dichter een podium. En vooruit, als we het dan toch even over de zeep mogen hebben: die heeft een prachtig dramatische swirl en is superzacht voor je handen. Wil je meer lezen over het ontstaan van deze samenwerking? Dat kan hier.

Wil je net een wat luxer cadeautje geven, dan zit je goed met de oryzazeep. Deze zijdezachte zeep heeft een subtiele en bloemig zoete geur. Deze zeep is heerlijk zacht en mild voor je huid. En hoe meer je eraan ruikt, hoe lekkerder hij wordt (vind ik! Geur is natuurlijk persoonlijk).

Het is ook een bijzondere zeep omdat we hem maken met rijstmelk, een ingrediënt dat in Azië al eeuwenlang gebruikt wordt voor schoonheidsbehandelingen. Douchen met oryzazeep voelt echt als verwennerij; leuk om cadeau te geven aan iemand die wel een beetje vertroeteling verdiend heeft. In deze eerdere blog kun je ook lezen hoe de zeep gemaakt wordt, inclusief de rijstmelk, die we zelf maken van biologische rijst.

Werfzeep ZeepsetsWens je iemand een verzorgde en zachte huid toe in deze wintermaanden, geef deze persoon dan een Zeepset zacht cadeau.

Deze set bestaat uit onze drie zachtste zepen: calendulazeep, honingzeep en karitézeep. In de calendulazeep zit een huisgemaakt maceraat van goudsbloem, wat verzachtend werkt bij zelfs de meest gevoelige huid. De honingzeep bevat verzorgende honing en propolis van onze ‘eigen’ imker Elmar. En de karitézeep is vanwege het hoge gehalte aan karitéboter (of sheaboter dus) bijna een body lotion in zeepvorm.
De zepen zitten in een brievenbusdoosje met een folder en een mooie wikkel eromheen.

werfzeep-boweevil-saunatasWil je nog een stap verder gaan qua vertroeteling? Ga dan voor de Werfzeep & Bo Weevil saunatas. (Bonuspunten als je er gelijk een tripje naar de sauna bij geeft :)) In de canvas tas van biokatoen zit een heerlijk zachte, grote en fairtrade handdoek van Bo Weevil en een verkwikkend stuk comfreyzeep. De comfreyzeep zit vol smeerwortel (comfrey is Engels voor smeerwortel). Smeerwortel is een heerlijk plantje, wat je handen superzacht maakt en verzorgt. Je kunt hier meer lezen over het plantje.

Ook achter de biokatoen van Bo Weevil zit een mooi verhaal. De herkomst van de stoffen is helemaal traceerbaar, en de ateliers in Turkije en India zijn schoon, hebben fijne werkplekken en behandelen de medewerkers fatsoenlijk – beiden een zeldzaamheid in de katoenindustrie. Rinske interviewde laatst Iris, de eigenaar van Bo Weevil, en hoorde alles over haar passie voor eerlijke katoen.

En tot slot: Wil je een mooi duurzaam cadeau geven wat nog járen mee gaat kunnen? Geef dan een unieke zeephouder cadeau. Onze zeephouders zijn van robuust aardewerk en zijn met de hand gemaakt door het Litouwse pottenbakkersgilde Vilniaus Puodžių Cechas. Op de zeephouder past perfect een stuk van onze zepen, twee als je ze een kwartslag draait. De zeephouder is verpakt in een luxe kartonnen doosje, met een boekje erbij met meer achtergrond van de pottenbakkers en over ons. Maak je het cadeau compleet met een of twee stukken zeep? Dan kunnen we deze bij het doosje in doen als je daarom vraagt (dat kan in het opmerkingenveld in onze webshop).

De bovenstaande zepen en producten zijn een greep uit ons assortiment. Kijk voor meer speciale zepen eens bij onze ‘special editions‘ en voor nog meer cadeau-artikelen bij de cadeausets.

Veel geefplezier en fijne feestdagen gewenst!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *