Recept voor basiszalf

Onze zeepmaker Anne-Fleur is niet alleen vakkundig in zeep maken, ze heeft ook veel kennis van planten en over hoe je op een natuurlijke manier voor je huid zorgt. Daarom neemt ze je in deze blogserie mee in het maken van je eigen huidverzorging. Met de voedende, biologische, food grade kwaliteit ingrediënten waarvan we onze zeep maken, kan je namelijk ook andere verzorgende huidproducten maken. Deze keer: een recept voor basiszalf. Veel leesplezier!

Wil je naast je Werfzeep meer producten met de kracht van planten in je badkamer? Dat kan heel makkelijk door zelf zalf of crème te maken! Niet alleen fijn voor jezelf maar ook leuk om cadeau te doen. We beginnen in deze blog met een super simpel recept voor basiszalf. In de volgende blogs breiden we de opties voor verschillende soorten zalven en/of crèmes uit, zodat je straks een verzorgingsproduct kan maken dat past bij wat jouw huid fijn vindt.

Zalf of crème?

Het grootste verschil tussen zalf en crème zit in het feit dat crème water bevat en zalf alleen uit vette bestanddelen bestaat. Zalf trekt daardoor minder snel de huid in; het blijft langer op de huid en beschermt zo tegen vochtverlies van de huid. Zalf is dan ook extra geschikt voor (extreem) droge huid. Crème trekt, door de toevoeging van water, sneller de huid in. Doordat het ook vette bestanddelen bevat, zal er ook een laagje op de huid achterblijven, echter minder dan bij zalf. Allebei hebben ze dus hun eigen voordelen; het is maar net wat je zelf zoekt en fijn vindt.

Olie en was = zalf

Zoals we hierboven al schreven, bestaat zalf alleen uit vette bestanddelen, om precies te zijn: olie en was. Olie (of vet*) is de basis van de zalf. Je kunt prima een zalf maken met één soort vet, als je liever een mix maakt kan dat ook! Het leuke is dat alle oliën en vetten allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Heb je bijvoorbeeld een droge huid, dan wil je misschien karitéboter (sheabutter) of castorolie gebruiken. De oudere huid kan baat hebben bij rozenbottelolie of avocado-olie, terwijl de vette/gemengde huid misschien liever arganolie of jojobaolie wil. Ook voor welk lichaamsdeel je de zalf wil gebruiken, kan je mee laten wegen in je keuze. Het is heel leuk om eens op het internet te speuren naar waar welke oliën goed voor zijn.…Of je baseert je keuze gewoonweg op wat je op het moment in huis hebt! Als je het Zeepboek in de boekenkast hebt, kan je ook op pagina 65 en 66 een handig overzicht vinden over de eigenschappen van verschillende vetten.

Het andere deel, de was, zorgt ervoor dat je zalf hard wordt en makkelijk te bewaren, mee te nemen en te gebruiken is. Er zijn verschillende soorten was die je kunt gebruiken voor je zalf. Wij focussen ons in deze serie vooral op biologische bijenwas (omdat we deze in onze zepen gebruiken) en carnaubawas (een makkelijk verkrijgbaar en fijn veganistisch alternatief). Heb je bijvoorbeeld nog sojawas, candelillawas of nog een andere soort in huis, kun je dit ook gebruiken. De wassen verschillen vaak in smelttemperatuur maar dat is verder geen probleem.*Olie en vet zijn moleculair hetzelfde, de twee termen zijn slechts om onderscheid te maken tussen het feit dat olie vloeibaar is op kamertemperatuur en vet solide. We gebruiken de termen dan ook door elkaar. Was is echt anders dan vet/olie als je het op moleculair niveau met elkaar vergelijkt, echter is was ook vettig, vandaar dat we het hebben over ‘vette bestanddelen’.

Wat heb je nodig voor het recept voor basiszalf?

Weegschaal
Pan
Een kleiner pannetje of kommetje om au bain-marie in te kunnen smelten
Iets om mee te roeren
Spatel

Schoon en droog potje met deksel (glas/blik/keramiek) om je zalfje in te bewaren. De verhouding is 100 gram vet en 12 gram was, wij verdelen het zo:
50 gram olijfolie
25 gram karitéboter
25 gram avocado-olie
12 gram carnaubawas

Eventueel: 5-10 druppels etherische olie naar keuze

Aan de slag!

Het recept van basiszalf is gelukkig erg simpel. Weeg alle ingrediënten af in een pannetje (of kommetje) en verwarm au bain-marie tot de was gesmolten is. Carnaubawas smelt rond de 82°C (en bijenwas smelt vanaf 61°C). Neem je kommetje weg van de warmtebron. Roer af en toe tot je ziet dat je mengsel begint te stollen. Als je etherische olie in je zalf wil, voeg dat nu toe en roer goed door. Tip: begin voorzichtig! Neem bijvoorbeeld 5 druppels, roer dat door en ruik of de intensiteit je zo bevalt. Mag het wat sterker? Voeg dan nog wat druppels toe. Giet het vervolgens in je bakje, laat het even afkoelen en doe de deksel erop.

Je eigengemaakte zalfje is ruim een jaar houdbaar. Het is handig om er een stickertje met ingrediënten en datum van maken op te doen.

Een uitgebreider zalfje

Volgende keer duiken we dieper in de plantenwereld en geven we ook wildplukopties. Dan maken we namelijk een maceraat van planten in olijfolie; zo geef je je zalfje nog meer plantkracht!

Mocht je aan de slag gaan met dit recept voor basiszalf, horen we heel graag wat voor combinaties jullie maken en waar je jouw zalfje voor gaat gebruiken!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

8 reacties op “Recept voor basiszalf”

  1. Anne-Marie Rutgers

    Klinkt heel leuk, maar waar koop je die vetten en wassen?

    1. Lian

      Jojoli of natural heroes of aromalife

    2. Jolanda

      Deze dingen koop ik al jaren bij Berivita. Ook potjes en dergelijke kun je daar bestellen. Hele goede ervaringen mee.

    3. Emma

      Hi Anne-Marie, in de reacties hierboven zijn al mooie tips gegeven, maar je kan ook kijken bij je lokale biologische supermarkt of Pit&Pit voor de vetten en oliën. Veel maakplezier!

  2. Sietske

    Wat leuk!
    Ik maak mijn eigen zalfjes ook en dan met kruiden uit mijn tuin of die ik meeneem tijdens mijn (wildpluk)wandelingen. In mijn kast staan potjes met goudsbloemzalf, smeerwortelzalf of een zalf met een combinatie van goudsbloem, St. Janskruid en rode zonnehoed. Er staan nog oliën in de kast met kamille, heermoes en vogelmuur. Die wil ik nog verwerken in een zalfje of zeep.

    1. Emma

      Hi Sietske,
      Wat leuk dat je zelf de planten plukt en ze verwerkt in de zalven, het klinkt als een heerlijke collectie!

  3. Christa Minderaa- ten Berge

    heel erg leuk en handig, ik ga het zeker maken

    dankjewel Christa

    1. Emma

      Hi Christa,
      Wat leuk om te horen! Veel maakplezier gewenst 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *