We delen weer een recept met een ingrediënt dat we ook in onze zeep gebruiken: brandnetel voor brandnetelpesto! Een kruid dat met handschoenen aan geplukt moet worden, maar na blancheren niet meer prikt en zelfs erg lekker en onwijs gezond is. En het leukste is misschien nog wel dat het overal gewoon gratis te plukken is.
Eetbare ingrediënten
Je hebt het misschien wel eens vaker op onze website gelezen, maar alle eetbare ingrediënten die in onze zepen zitten zijn van foodgrade kwaliteit; je kunt ze ook eten! Daarom delen we hier af en toe recepten met ingrediënten in de hoofdrol die we ook voor onze zepen gebruiken. Vandaag dus de brandnetel (Urtica dioica).
Ik heb altijd het idee van wildplukken en je eigen eten bij elkaar zoeken ontzettend leuk gevonden, maar zonder cursus of iemand naast me die het eerder gedaan heeft vind ik het nog best spannend. Gelukkig is de brandnetel een erg herkenbare plant, en was daarnaast Evelien als ervaren wildplukster mee. Samen trokken we met een mandje en handschoenen het Wickenburghse bos in.
Brandnetel plukken
Handschoenen zijn voor dit recept aan te raden, anders wordt het al gauw een stuk minder leuk. Het prikkende gevoel na aanraking met brandnetel komt door de brandharen die op de plant zitten. De brandharen bevatten stoffen als histamine en andere zuren die prikken en huidirritaties veroorzaken.
Zoals ik hierboven al schreef verliezen de brandharen hun werking als ze gekookt worden. Ook als ze gedroogd worden verliezen ze hun werking, en zo gebruiken we het dan ook in onze zeep.
Brandnetel zit ook in onze scheerzeep. Perfect qua werking voor deze zeep omdat het onder andere een ontstekingsremmende en bloedstelpende functie heeft. Brandnetel bevat vitamine C, chlorofyl, mineralen en ga zo maar door. Een erg gezond onkruid dus, voor je huid én om op te eten.
Brandnetelpesto maken
Voor dit recept heb je de toppen nodig van jonge brandnetel, zonder zaden. De dunne stengeltjes van de top kan je ook gebruiken, maar gebruik verder alleen de bladeren. Wij plukten eerst een mand vol en sorteerden vervolgens thuis de rest.
Dat trok nogal wat bekijks van de twee kippen Sue en Warinka. Vooral toen ze van de walnoten mee mochten snoepen. Toen waren ze niet meer weg te slaan. De rest van de tijd werden we goed in de gaten gehouden of we niet per ongeluk iets lieten vallen.
Ingrediënten voor een grote kom brandnetelpesto
- 1 emmer/mand brandneteltoppen
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 3 eetlepels zonnebloempitten*
- 10 tot 15 walnoten*
- 50ml olijfolie
- peper en zout
Benodigdheden
- Handschoenen(!)
- Keukenmachine/staafmixer/vijzel
* Eventueel kun je de zonnebloempitten vervangen door pijnboompitjes, en de walnoten door amandelen, cashews of andere noten.
Lees hieronder verder voor de bereidingswijze.
Bereiding brandnetelpesto
- Zorg dat je van de brandnetels alleen de toppen en de bladeren hebt, was ze en blancheer ze vervolgens door ze een minuutje te koken en vervolgens af te spoelen met koud water.
- Rooster de zonnebloempitten en de walnoten tot ze lekker ruiken en doe ze samen met de twee tenen knoflook in je keukenmachine. Voeg eventueel een beetje olie toe als dat het makkelijker maakt. Het hoeft nog niet heel fijn maar zorg dat het allemaal wat minder grof is.
- Voeg de brandnetel toe en pureer verder tot het er uit ziet als pesto.
- Voeg de rest van de olie toe, doe dit geleidelijk, wellicht heb je niet alle olie nodig.
- Breng verder op smaak met peper en zout. En klaar is je brandnetelpesto!
Geef een reactie