Walnoteninkt is leuk om te maken en voor allerlei projecten inzetbaar. Je kunt er zeep mee kleuren, zoals onze vorige winterzeep, maar ook kleding, je haar, of er mee tekenen. Hier volgt een simpel recept!
Zeep met walnoteninkt
Tijdens de jaarlijkse appeloogst bij Wickenburgh rapen we ook altijd een kistje noten. Soms zit een deel van de bolsters nog om de noot heen, zwart gekleurd en wel en dat geeft mooie, tabakachtig bruine vingers. Dat bracht me vorige winter op een idee: een verwarmende zeep gekleurd met walnoten. Uiteindelijk heb ik er bolsters van een andere walnoot van het landgoed voor gebruikt, die van de zwarte walnoot (Juglans nigra).
Deze majestueuze boom staat al eeuwen op het landgoed en heeft flinke ronde bolsters die nog om de noot heen zitten nadat ze gevallen zijn, anders dan bij de gewone walnoot (Juglans regia). Met een schaal onder de arm heb ik er een aantal geraapt. Victor de pauw kwam gelijk even kijken wat ik daar aan het doen was.
Groene walnoten
De bolsters waren prachtig om te zien maar nog te groen voor hun bestemming. Ik heb ze buiten laten liggen (als je ze binnen bewaart kunnen ze gaan schimmelen) totdat ze een paar weken later mooi zwart waren.
Recept voor walnoteninkt
- Verzamel 10 noten waar de bolster nog aan zit. Zoek bolsters uit die al helemaal zwart gekleurd zijn. Of, als je vroeg in het seizoen bent en alles is nog groen, leg ze ter zijde totdat ze zwart geworden zijn. Want dat geeft de kleur die je nodig hebt!
- Breng 2 liter water aan de kook.
- Terwijl de pan op het vuur staat kun je de bolsters pellen. Doe handschoenen aan, anders krijg je flink bruine vingers.
- Als het water kookt voeg je de snippers bolster eraan toe. Laat dit een uurtje zachtjes pruttelen.
- Zeef de inkt, klaar voor gebruik!
Kleding verven met walnoteninkt
Mocht je van plan zijn om kleding met natuurlijke verf te kleuren, of linnen doek (of elk ander soort natuurlijk materiaal) dan kan ik je noteninkt echt aanbevelen. Het is een mooie bruintint en het is heel simpel: walnoteninkt, soda en water.
Nu had ik nog inkt over na het maken van de seizoenszeep en dat kwam wel goed uit. Want voor het vikingenzeepavontuur had ik stof klaarliggen waar deze kleur precies goed voor is. En ook helemaal binnen de Vikingnormen valt. Onder de foto staat een recept hoe je je kleding verft met de noteninkt!
Recept kleding verven met walnoteninkt
- Voordat je stoffen kleurt moeten ze eerst gebeitst worden. Dat zorgt ervoor dat de verf in de vezels kan trekken.
- Doe een eetlepel soda in de pan, voeg er twee liter water aan toe en breng het aan de kook.
- Als het water kookt kun je het vuur laag draaien zodat het zacht blijft pruttelen. Doe de te verven kleding in de pan en laat dit een uurtje koken, of, als je geen haast hebt met de stof en nog meer te doen dan zet je het weg tot de volgende dag.
- Spoel de kleding uit en wring het goed uit.
- Stop het in de pan met inkt. Laat dit ook weer rond het kookpunt pruttelen.
- Hoe langer je kleding in de pan laat, hoe donkerder bruin de kleding wordt. Je kan het makkelijk een nachtje laten trekken.
Lees hieronder verder.
Kleding een nacht laten trekken
Hoelang hangt af van hoe donker je de kleur wilt hebben. Ik was de eerste keer te gehaast en heb het er na een uur uitgevist. Maar het resultaat vond ik te licht en heb het een tweede ronde een hele nacht laten trekken. Laat het iets donkerder worden dan de kleur die je voor ogen hebt. Na het spoelen en opdrogen zit je dan precies goed.
Bewaren van walnoteninkt
De overgebleven inkt kun je goed bewaren. Giet het in een pot of fles voor later gebruik.
Je kunt er dus zeker niet alleen zeep mee kleuren, wat wel mijn eerste interesse had gewekt. Van oudsher wordt er allerlei kleding mee geverfd en tot de 20e eeuw was dit de belangrijkste bron van bruine haarverf!
Ik heb de inkt inmiddels voor van alles gebruikt, er alleen nog geen haar mee geverfd. Ik ben zo benieuwd naar het resultaat daarvan!
Geef een reactie