Wilde pasta – recept

Na een wandeling door het bos kun je wel een bord pasta gebruiken toch? Hier vind je één van mijn favoriete pastarecepten: linguine met een romige saus gemaakt van bosgroenten, met Oost-Indische kers-kappers, geroosterde brandnetelzaadjes en walnoten.

Werfzeep-wildpluk-wandeling-wilde-bospasta

Dit recept is een adaptatie van een recept voor pappardelle van mijn huidige favoriete kookboek: Thuiskomen van Dorien Knockaert. In haar boek staat een recept voor ‘Papperdelle met het beste van het kolenbed’. De saus wordt op Italiaanse wijze gemaakt van gestoomde of kort gekookte kool (boerenkool, broccoli of wat je maar op je kolenbed hebt staan – of in de winkel koopt).

Nu heb ik een moestuin hier op het landgoed maar ook een heel bos tot mijn beschikking, waarin ik voor de opbrengst precies niets hoef te doen (behalve dan oogsten). En omdat we na de wildplukwandeling aan tafel gingen voor een warme lunch was het extra leuk om zoveel mogelijk groenten uit het bos te verwerken tot saus.

Zevenblad, brandnetel en paardenbloemblad- en wortel zijn daarvoor heel erg lekker. Dat kun je aanvullen met hondsdraf, wilde look en stevige koolbladeren uit de tuin zoals palmkool, broccoli of boerenkool. Spruitbladeren zijn ook top (dus niet de spruitjes maar de grote bladeren eromheen).

Het grappige is dat gewoon gekookte kool zwaar en soms bitter kan smaken, maar deze saus wordt echt heel zachtromig van smaak. Let er wel op dat je olijfolie niet te bitter is.

Zeepboek Oost-Indische kers hoofdstuk kappertjes - Werfzeep

Kappertjes geven de pasta een friszure tegenhanger van de romige saus. In het Zeepboek staat een recept voor Oost-Indische kerskappertjes, die zijn écht nog interessanter en lekkerder van smaak van ‘gewone’ kappertjes uit een potje. Het is zomers wel een pot vol zaden verzamelen, maar daar heb je wel de rest van het jaar plezier van.

 

 

Zeepboek hoofdstuk Anijs - armeluisstrooikaas

Elk bord kun je garneren met armeluisstrooikaas, dit is ook een recept uit het boek. Het is een oude (arme) Italiaanse truc om pasta meer pit te geven als je geen kaas gebruikt. Aangezien hoofdstuk 8 helemaal over anijs gaat, sluit het boek af met een recept voor anijsstrooikaas.

Naast deze ‘strooikaas’ gaan er nog wat lepels geroosterde walnoten en geroosterde brandnetelzaadjes over de pasta heen.

Brandnetels bloeien vanaf juli en tot aan september kun je de rijpe trosjes zien hangen. (Die zitten vol Vit. E en linolzuur en zo houdt je de tuin meteen in toom!

Tot slot ben ik dol op linguine als pasta, steviger dan spaghetti. Papperdelle is ook super maar niet gemakkelijk vegan te verkrijgen. En pasta zelf maken is heel leuk, maar voor 15 man wat overdreven.

Ik heb de hoeveelheden in het recept teruggeschroefd naar 4 personen.

Recept voor wilde pasta – uiteraard helemaal plantbased

Ingrediënten:

  • 600 gram wilde groente (een combinatie van gelijke delen brandnetel, zevenblad, paardebloemblad, hondsdraf, spruitblad en palmkool is steevast een succes)
  • 1 voet knoflook, gepoft in de oven
  • 500 gram linguine
  • 30 gram walnoten
  • handvol brandnetelzaadjes (optioneel)
  • chilivlokken (optioneel)
  • olijfolie
  • zout, peper
  • handvol Oost-Indische kerskappertjes (of andere kappertjes)
  • 2 el anijs-armeluisstrooikaas (optioneel)
  1. verwarm de oven op 160ºC. Snijd de voet knoflook in tweeën en leg beide helften met de schilletjes er nog aan in de oven. Strooi er wat zout op, sprenkel er wat olie in en laat een half uurtje bruinen in de oven. (Als je de ruimte van de oven goed wilt benutten kun je dit kun je meteen voor een hele reeks voeten doen en vervolgens knoflooksoep maken.)
  2. breng een grote pan water aan de kook en voeg hier een lepel zout aan toe.
  3. was ondertussen alle groenten en haksel het klein. Paardenbloemwortel is hier ook heel lekker bij. Op droge dagen trek je vaak zonder moeite de plant met wortel en al uit. Blad én wortel kun je dan gebruiken. De wortel hoef je niet te schillen, haal wel de zijwortels weg en was goed. Snijd in plakjes.
  4. als het water kookt voeg je de helft van de groente toe. Kook tot het gaar is, dit duurt meestal een paar minuten. Het moet gaar genoeg zijn om te pureren. Herhaal met de rest van de groente en plaats alles in een blender.
  5. voeg hier de knoflookteentjes aan toe. Die kun je nu ze gepoft zijn zo uit hun jasjes halen.
  6. pureer alles met 8 eetlepels zachte olijfolie gald tot een romig-groene saus.
  7. breng op smaak met zout en peper.
  8. breng een pan water aan de kook voor de pasta. Ik ken verschillende ontverschrokken Italianen die hun pasta koken in het kookvocht van de groente. Op zich wel logisch, zo wordt het (een nog simpeler) eenpansgerecht én je pasta smaakt er nog lekkerder van. Schep wel nog een lepel zout in het kookwater. Kook de linguine al dente.
  9. rooster walnoten en brandnetelzaadjes.
brandnetelzaad roosteren - wildpluk Werfzeep
Brandnetelzaadjes en walnoten van Wickenburgh in pan.

Meng de saus, kappertjes en de linguine tot alles zachtgroen ziet en goed egaal gemengd is. Verdeel de pasta over de borden en garneer met de anijs armeluisstrooikaas, chilivlokken, brandnetelzaadjes en walnoten. Als je niet alles in huis hebt kun je ook creatief zijn en bijvoorbeeld amandelen, gistvlokken, en hazelnoten gebruiken.

Evelien en Tayyibah wildpluk Werfzeep

Tayyibah houdt zoals altijd alle ballen in de lucht.

 

Lekker met rode wijn of rozenbottellimonade! (Daarvan vind je het recept in deze blog.)

wilde pasta met paardebloemblad, paardenbloemwortel, zevenblad, brandnetel en spruitkool - wildpluk werfzeep

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *