Evelien plukt wilde koolzaad - Werfzeep

Wildplukrecept: pasta met koolzaad

Koolzaad kun je eten. Niet alleen het zaad of de bloemetjes; ook de jonge stelen en blaadjes! En ze zijn lekker. Je proeft dat ze wild zijn: ze smaken wat pittiger dan geteelde groenten. En het mooie is, de bermen staan er in deze tijd van het jaar vol mee!

Evelien plukt wilde koolzaad - Werfzeep
Wildplukken is het fijnste wat er is: de planten hebben ons niet nodig voor hun bestaan. We hoeven niet te wieden of te wateren en dat maakt ze des te sterker.
Koolzaadbloemen wildplukken voor het pasta recept! - Werfzeep
En het is doodeenvoudig, als niet net je hond besluit dat het knuffelkwartier is aangebroken…

We verwerken koolzaadbloemetjes in de lentezeep, het is immers het eerste moedige bloemetje dat in het vroegste voorjaar aan de bosrand verschijnt.

Maar ik maak er ook altijd wel iets te eten mee, want zulk gezond voedsel dat zomaar aan mijn voeten groeit, tja, daar moet ik wat mee. En het lekkerste recept dat de afgelopen jaren is ontstaan met koolzaad deel ik vandaag hier!

Wildpluk pasta recept met koolzaadbloemen a la cime di rapa - Werfzeep
Namelijk: pasta!

Koolzaad vs Cime di rapa

Toen Laurens en ik jaren geleden voor het eerst in het zuiden van Italië olijven plukten in de olijfgaard van een vriend, stond er elke dag ’s middags een heerlijke pasta op tafel. En soms was dat met cime di rapa, een soort oer-raapsteel. Deze cime di rapa werd net zo lang gekookt als onze oma’s groenten gaarden, maar dat is in dit gerecht werkelijk lekker. Het is een armeluisgerecht, maar zoals altijd weten Italianen daar een goddelijke draai aan te geven.

Hieronder vind je het recept met als vervanging van de traditionele cime di rapa koolzaad. Het is een vergelijkbaar stoere groente en je kunt ze dan ook prima verwisselen.

koolzaad blad en bloem voor wildplukpasta - Werfzeep

Wildplukpasta

Vanaf februari tot eind april kun je koolzaad oogsten. In het begin zie je nog vooral vroege stengels en blad, met hier en daar een bloemetje. Maar in april barst het los en kun je niet meer om de zee van gele bloemen heen. De bosrand, en ontelbaar veel bermen staan er vol mee: ze groeien waar ze maar kunnen. De geur is kruidig zoet en de lucht is er vol van boven zo’n gele zee. Oogsten is dan ook in een oogwenk gepiept.

Recept wildplukpasta met koolzaad

-Pluk een pannetje vol blad en de bovenste delen van de stelen. Bloemetjes aan het einde welkom

-Was ze en snijd ze fijn, vooral de stelen, zo voorkom je langdradige vezels in je pasta. Houd de bloemetjes apart.

-Zet ze onder water met drie laurierblaadjes, vijf tenen knoflook, een theelepel zout en een flinke scheut venkelzaad (heel belangrijk in dit recept!): zo’n twee eetlepels.

-Kook dit helemaal gaar. Ten minste 45 minuten, mag ook anderhalf uur.

-Kook de pasta beetgaar (dit moet dan weer bepaald niet te ver gekookt).

-Meng de pasta met de koolzaad-cime di rapa. giet een scheut van het kookvocht mee.

-Serveer met peper en zout en het allerbelangrijkste: goede, verse, pittige olijfolie. Wees royaal met de olijfolie.

-Optioneel kun je hier nog wat vegan parmezaan overheen strooien (meng cashews, zout en edelgist in de keukenmachine tot een hartige strooikaas).

-Strooi de bloemetjes er overheen.

wildplukpasta met vegan parmezaan en koolzaad - Werfzeep
En klaar is je wildplukpasta. Proost!

Zeker in de bijna zomerse warmte die april soms biedt is dit een heerlijk gerecht. Het brengt Puglia zomaar heel dicht bij.

Het olijfbladhydrolaat voor onze olijfzeep stoken we trouwens van blad van dezelfde gaard in Puglia: La Lamia is een klein perceel met een tiental olijfbomen die Andreas geheel biologisch onderhoudt. Hij maakt dan ook fantastische olijfolie die ik één-dag-vers heb mogen proeven, dat is bijna scherp alsof er peper in zit. Dat pittige zijn antioxidanten waar verse olijfolie vol mee zit. Als je daar aan kunt komen moet je echt een scheut over deze pasta schenken!


Geplaatst

in

door

Reacties

9 reacties op “Wildplukrecept: pasta met koolzaad”

  1. Elinejm

    Wat een goed recept! Ga ik proberen. Net in Italië een goede olijfolie gekocht. ??

  2. Ellen

    Oh wat supergoed dat ik nu weet dat de bladeren van koolzaad ook kunnen worden gegeten. Ik heb ervaring met het eten van zelf geplukte molsla (blad van de paardenbloemen) en jonge brandnetels. Supergezond en lekker met aanhangend kooknat, extra vergin olijfolie, liefst biologisch natuurlijk, citroensap, peper en zout naar smaak. Ik geef een recept terug als dank voor jullie recept.

    1. Rinske

      Ha Ellen, wat leuk! Ik krijg er nu al honger van:)

  3. ivo michel

    Ik woon aan ijsselmeerdijk. Nu groeien er talloze koolzaadplantjes.
    Kan ik die jonge plantjes als groente eten?
    Het zou mooi zijn want de hele dijk staat er nu vol mee en bloemvorming is nog maar netebegonnen.
    Een groet, Ivo

    1. Rinske

      Hoi Ivo, dat kan zeker! Je kunt het jonge blad ook eten, ik vind dat zelf het lekkerste deel van de plant.

      Veel succes en eet smakelijk:)

  4. ivo michel

    Een jaar later, dat heeft z’n reden. Gisteren sprak ik een wandelaar met hond op de dijk. Die vrouw vertelde dat de hond, een grote zwarte bouvier de toppen van het koolzaad erg lekker vind. Al wandelend eet de hond links en rechts van het fietspad grote happen bloemen en zaadjes.

    Het dier zal het wel nodig hebben, het zit vol met vitaminen en mineralen. Ik heb ook een maaltje koolzaad topjes geplukt, een halve kilo of zo en er smakelijk van gegeten. Het voedt zelfs beter dan veel groente uit de S-markt die voornamelijk water bevat. Het is alleen een beetje meer werk maar ik heb tijd genoeg.
    Maar voor mij is 45 minuten koken te lang. Ik blancheer en spoel het eerste kookwater weg omdat het nogal bitter is. Daarna opnieuw kort koken, een paar minuten. Smaakt goed hoor vooral met spekkies.

    1. Rinske

      Hoi Ivo, wat een leuke tips. Dat laatste klinkt erg lekker, beetje in de richting van boerenkool:) Dank voor je input!

  5. Eloy Tukker

    Hallo, ik lees op wikipedia dat koolzaad toxische stoffen bevat. Erucazuur. Zit dat ook in de blaadjes en de stengels?

    1. Rinske

      Hoi Eloy, ik zie dat zo gauw niet staan op de Wikipediapagina voor koolzaad. Kun je zeggen waar je dat hebt gevonden en om welke stof het gaat? Je kunt ook mailen, naar post@werfzeep.nl. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *