recept om zelf wasmiddel te maken

Zelf wasmiddel maken – recept

Onze schoonmaakzeep is niet alleen fijn voor het boenen van vloeren en je afwas, je kunt ook zelf wasmiddel maken! Met dit recept heb je in een handomdraai voor maandenlang je eigen milieuvriendelijke, biologische wasmiddel.

Goed voor het milieu en je portemonnee

Zelf gebruik ik al een tijdje geen wasmiddel uit de winkel meer. In de meeste wasmiddelen zitten allerlei dierlijke en chemische ingrediënten die niet bepaald goed zijn voor het milieu of je huid. Toen ik er achter kwam hoe makkelijk het is om je eigen wasmiddel van zeep te maken, en hoeveel geld je daarmee bespaart, besloot ik het gewoon te proberen.

Zelf wasmiddel maken - Werfzeep

Zelf wasmiddel maken met etherische olie

Mijn was wordt nog steeds heerlijk schoon, en ruikt heerlijk naar de etherische lavendelolie die ik gebruik. De geur is een stuk subtieler dan de synthetische parfumgeur van de meeste andere wasmiddelen, wat ik zelf erg fijn vind. 
Voor mensen met een gevoeligheid voor wasmiddelen is dit dus ook een goede optie!

65 wasbeurten

Zoals ik hierboven al even noemde is het ook nog eens een stuk goedkoper. Zelf wasmiddel maken met één stukje schoonmaakzeep doe je ongeveer 65 wasbeurten. En hoe leuk is het om te zeggen dat je je eigen wasmiddel hebt gemaakt?

Onderstaand recept geeft je de keuze om de zeep te raspen of te snijden. Hoe kleiner de zeep is hoe sneller hij oplost. Maar als je net zo lui bent als ik kun je de zeep ook gewoon in wat stukjes snijden en zo de pan in gooien. Het hete water doet de rest en zo heb je er verder zo’n 30 minuten geen omkijken meer naar! Genoeg tijd om chocolade te eten en in je boek te lezen.

Soda toevoegen voor witte was

Mocht je een apart wasmiddel willen voor je witte was kan dat ook heel simpel. Wanneer de zeep opgelost is giet je één helft alvast in een pot: dit deel is voor je gekleurde was. Aan de andere helft voeg je soda toe. Soda helpt voor het behouden van een mooie witte kleur. In een klap twee wasmiddelen dus! Op naar het recept.

Recept voor je eigen wasmiddel

Wat heb je nodig:

 • 1x 100 gram schoonmaakzeep
 • 2 liter water
 • Schone pot om wasmiddel voor bonte was in te bewaren

Wasmiddel voor de witte was:

 • 20 gram soda
 • Schone pot om witte wasmiddel in te bewaren

In totaal heb je één of twee (als je voor gekleurde én witte was wasmiddel wilt maken) schone potten nodig om je wasmiddel in te bewaren. Onder de foto’s gaat het recept verder voor zelf wasmiddel maken.

Zelf wasmiddel maken - Werfzeep

 

Zelf wasmiddel maken - Werfzeep

Werkwijze zelf wasmiddel maken

Het recept is onwijs simpel:

 • Zet een pan op het vuur met 2 liter water, snijd (of rasp) de zeep in stukjes.
 • Als het water kookt voeg je de zeep toe.
 • Wanneer de zeep helemaal is opgelost roer je alles nog even goed door.
 • Wil je alleen een wasmiddel voor gekleurde was? Giet dan alles in één grote pot.

Witte was:

 • Wil je ook een wasmiddel voor witte was? Giet dan nu de helft in een van je potten: dit is het wasmiddel voor je gekleurde was.
 • Zet de andere helft terug op het vuur en voeg hier de 20 gram soda aan toe.
 • Roer goed tot alles is opgelost. Giet het dan in de pot bestemd voor witte was.

Zelf wasmiddel maken - Werfzeep

Zelf wasmiddel maken - Werfzeep

Laat je wasmiddel volledig afkoelen tot een geleiachtige substantie. Dit kan wel 24 uur duren, soms nog langer, het stijft langzaam op. Het gaat sneller in een koude omgeving, zet het een nachtje in de koelkast, of in de winter buiten. Dan is het klaar voor gebruik!
Stijft je wasmiddel niet goed op? Dat gebeurt heel soms en heeft waarschijnlijk te maken met de temperatuur bij het mengen of de snelheid van afkoelen. In elk geval maakt het voor het resultaat niet uit, ook als het wasmiddel niet opstijft werkt het nog precies even goed!

Zelf wasmiddel maken - Werfzeep

Twee eetlepels wasmiddel per wasbeurt

Veel recepten gaan uit van 4 liter water, maar mijn ervaring is dat met de helft aan water het wasmiddel veel geconcentreerder en krachtiger is (en je hebt minder opbergruimte nodig!). Je hebt dus ook per wasbol maar de helft aan wasmiddel nodig. Dat komt neer op 30ml, of twee eetlepels.

Voor je wasmachine is het beter om vloeibaar wasmiddel in een bol in de trommel tussen je kleding te leggen, in plaats van in de wasmiddellade te schenken.

Azijn als wasverzachter

Een scheutje azijn kan fungeren als wasverzachter. Geen zorgen, je ruikt het absoluut niet terug in je was. Eventueel kun je 3-6 druppels etherische olie naar keuze in je wasverzachterbakje doen als je gaat wassen. Soms heb je gewoon zin in beddengoed geurend naar lavendel!

Vlekkenverwijderaar

En voor vlekken die extra aandacht nodig hebben kun je een stukje schoonmaakzeep natmaken en daarmee de vlek inwrijven alvorens het in de wasmachine te doen.

Mocht je ons recept uitproberen horen we heel graag hoe het bevalt!

Reacties

143 reacties op “Zelf wasmiddel maken – recept”

 1. Sanne

  Wat cool! Echt super tof dat het recept online staat. Ik heb nog een stukje schoonmaakzeep en ik ga daar denk ik wasmiddel van maken! Ik vind een fijn wasmiddel vinden namelijk zo lastig. Ik zet een link naar deze blogpost gelijk in mijn eigen blogje over Werfzeep!
  Liefs

  1. Greet Bakker

   Heb het wasmiddel gemaakt volgens recept,dus 1 liter water met half stuk zeep en het resultaat was erg waterig,dus geen vaste substantie!
   Wat zou de reden kunnen zijn?

  2. Rinske

   Hoi Greet, wij weten het niet precies: meestal gaat het goed, maar soms stijft het wasmiddel niet (helemaal) op en blijft het waterig. Geen nood: het is dan nog precies even goed te gebruiken!:)

  3. Ook ik ben begonnen met Wasmiddel te maken. Snel klaar. Ik heb Marseille zeep gebruikt en vroeg me af omdat er 70% olijfolie in zit of dit wel een goede zeep is. Ipv 100 gr van het recept 200 gram gebruikt oenig maar ja. Gebruik ik de halve dosering om te wassen.

  4. Rilana Punt

   Geweldig! Ik heb het gemaakt en het is gelukt! Wat is de beste plek om het te bewaren qua temperatuur?

  5. Rinske

   Hoi Rilana, wat goed! Ik bewaar het zelf koel en donker, bij mij is dat bovenop de wasmachine:).

 2. Anne-Fleur

  He Sanne, superleuk! Lijkt me een mooi doel voor dat stukje zeep, het is echt een fijn recept en je hebt voor maanden aan wasmiddel. Veel plezier met maken!
  En tof dat je de link bij je eigen blog wilt plaatsen!

 3. karin vercauteren

  ik heb het ook al gemaakt op twee liter regenwater ,maar zo dik is het bij mij niet dat ik het kan scheppen met een lepel , ik deed altijd een volle wasbol bij mijn was ,veel te veel dus ,maar het ruikt heerlijk fris en nu ben ik ook gerust dat mijn hondjes geen allergische reacties er van krijgen

 4. Evelien

  Hoi Karin, tof dat je met regenwater werkt. Hoelang geleden heb je het gemaakt? Het wordt op termijn steeds wat dikker is mijn ervaring.
  Wat fijn dat je hondjes er goed op reageren, dat maakt het nog mooier!

  1. Susanne

   Hoi,
   Ik ga het ook maken, lijkt me leuk en beter voor het milieu. Nu vraag ik me alleen af…. voor de witte was: soda of baking soda toevoegen? Ik las onlangs op fb namelijk baking soda

  2. Rinske

   Hoi Susanne, ik denk dat het allebei kan. Van soda weet ik dat het een ontvettend en licht blekend effect heeft, volgens mij is dat bij baking soda ook zo.

   Succes!

  3. Carlijn White

   De zeep is wat stijf maar dan zegt u dat het beter is om vloeibare zeep in de bol in de wasmachine te doen… eerst smelten dan? Of begrijp ik het verkeerd?

  4. Rinske

   Hoi Carlijn, het wasmiddel dat je krijgt als je dit recept maakt, is dik-vloeibaar. Dit kun je in de wasmachine gebruiken door het in een wasbol of direct in de trommel te scheppen. Verder hoef je niets te doen!

 5. Neline

  Hallo,
  Leuk om te doen. Kan je het wasmiddel voor die bonte was ook voor fijn en wolle kleding gebruiken?
  Vriendelijke groeten,
  Neline

 6. Neline

  En, nog een vraagje, zou je ook op een bepaalde manier vaatwastabletten hiervan kunnen maken of het gebruiken als vaatwasserafwasmiddek?
  Vriendelijke groeten,
  Neline

  1. Evelien

   Hoi Neline, je kan het ook gebruiken voor wol en fijne was!
   Ik denk alleen niet dat het geschikt is voor de vaatwasser. Ik heb het nog nooit geprobeerd maar ik vermoed dat het teveel zal schuimen. Misschien ben je daarvoor beter af met een (mogelijk zelfgemaakt) waspoeder. Ik zal het eens onderzoeken.
   groetjes! Evelien

 7. Neline

  Hoi Evelien,
  Bedankt voor je reactie. Ik heb het wasmiddel gistermiddag gemaakt, maar het stijft nog niet op tot een geleiachtige substantie. Is het dan ecengoed al te gebruiken?

  1. Evelien

   Hoi Neline, leuk dat je het gemaakt hebt!
   Het kan soms even duren hoor, voor het opstijft. Als het na 24 uur toch wat vloeibaar blijft kan dat kan aan meerdere dingen liggen, maar een koele ruimte helpt. Als het schuimt wanneer je het schudt, kun je het wel al prima gebruiken.
   Veel succes!

 8. karin vercauteren

  het wordt wel geleiachtig als het een week staat ,het gaat prima , en ben super tevreden

  1. Eveline

   Hoi hoi,
   wanneer voeg je de etherische oliën toe? Als het wasmiddel is afgekoeld of voordat je de wasmachine aanzet?

   Groetjes

  2. Rinske

   Hoi Eveline, de olie voeg je toe en roer je door wanneer je mengsel afgekoeld is tot ongeveer 40 graden (of wat koeler), maar nog niet opgestijfd. Veel succes en plezier!

 9. Annita

  Hoi Evelien,

  Kun je van je favoriete zeep (in ins geval de kruidenzeep) vloeibare handzeep maken op deze manier, of wellicht ook vloeibaar wasmiddel maken?

  Groetjes, Annita.

  1. Evelien

   Hoi Annita,

   Ik zou er lekker mee experimenteren, als je dat leuk vindt! Wat leuk trouwens dat de kruidenzeep jullie favoriet is. Wasmiddel kun je er misschien ook wel mee maken maar wij hebben dat nog nooit gedaan. Het werkt ook wel iets anders, de kruidenzeep bevat namelijk meer olie dan de schoonmaakzeep omdat het echt gericht is op het verzorgen van je huid (in plaats van het reinigen van je huis). En je zal misschien de kamillebloemetjes eruit moeten zeven. Maar los daarvan ben ik altijd voor uitproberen. Veel plezier!

   groetjes Evelien

 10. Annita

  Hoi Evelien,
  Ik heb de kruidenzeep in vloeibare vorm proberen te maken 2 weken geleden. Blijft wel iets te vloeibaar.
  Het ruikt echt heerlijk en is zacht voor de handen. Misschien toch andere verhoudingen uitproberen…..

 11. Aarika

  Ik heb het recept vandaag uitgeprobeerd, ben erg benieuwd hoe het zal bevallen! Ik neem aan dat het ook gewoon voor de afwas en andere schoonmaak klusjes te gebruiken is.
  Aangezien het met water is gemaakt, hoelang kan ik het bewaren?

  1. Anne-Fleur

   Hoi Aarika, ja spannend! Je kunt het voor allerlei klusjes gebruiken, zeker. Voor de afwas vind ik het soms wel wat te zacht, meestal wrijf ik voor de vaat gewoon een schuurspons over het stuk zeep heen, hiermee wordt alles schoon. Maar kijk vooral zelf hoe het je bevalt en wat je er allemaal mee kunt doen!
   Omdat het inderdaad water bevat, en geen extra conserveermiddel is er geen datum op te plakken. Ik heb echter nog nooit bedorven wasmiddel gehad, en soms maakte ik het voor een jaar vooruit. Veel plezier ermee!

 12. Bram

  Heej Evelien,

  Ik heb een drietal vragen over het wasmiddel:
  – Kan ik de etherische olie ook aan het wasmiddel zelf toevoegen of gaat de olie dan separeren? Zo ja, is het dan een oplossing om de olie door de opgestijfde vorm te roeren of gaat hij dan (ook) separeren?
  – Kan ik wasmiddel maken van andere zepen van Werfzeep? Als hij niet opstijft kan hij dan evengoed gebruikt worden als wasmiddel? Indien de oliën gaan separeren is het niet mogelijk toch? Maar als ze niet separeren en het stijft niet op lijkt me dit geen verschil, of is er een verschil tussen opgestijfd wasmiddel en vloeibaar?
  Ik ga zometeen voor de eerste keer wasmiddel maken van 50 gram schoonmaakzeep. Ik heb er zin in en ben benieuwd. Ook wil ik dit misschien gaan verkopen aan vrienden en familie en het geld dat ik er van over hou aan een vriend van mij doneren die in Kenya aan een aantal projecten werkt voor scholing, weesjes en voedseldistributie.
  Jullie bedrijf rockt!! Keihard!

  Hartelijke groetjes,
  Bram

 13. Evelien

  Hoi Bram, dank voor je complimenten! Bovenstaande blog komt van Anne-Fleur, ik zal het haar ook even voorleggen!
  Ik maak het op zich ook al jaren dus ik kan je wel antwoorden, alleen maak ik wasmiddel zelf nogal met de Franse slag, en je vragen zijn vrij specifiek. Wasmiddel is een van die dingen die ik graag maak zonder strikt recept en dus altijd uit de losse pols. Totaal anders dan het precisiewerk waar het bij zeepmaken op aankomt.
  Je kunt de etherische olie er zeker aan toevoegen en dat zou niets moeten separeren, maar ik zou er niet zo van schrikken als het eens niet perfect opgenomen wordt, dan is het zeker nog bruikbaar (verkoopbaar is inderdaad een andere kwestie, maar voor je zover bent zul je vast aardig wat experimenten verder zijn).
  Even op een rijtje:
  -ja, je kunt de etherische olie ook toevoegen aan het vers gemaakte wasmiddel. Doe dit niet te vroeg want hoe warmer de massa, hoe slechter voor de geur. Als het afkoelt kun je het er doorheen roeren en zo netjes mee laten stollen. Je kunt het ook ná het stollen nog toevoegen, als het nog enigzins roerbaar is. Als je wasmiddel erg stijf is werkt dit natuurlijk minder goed. Je kunt de concentratie ook weer aanpassen.
  -ik raad het niet aan (toch een beetje zonde…) maar je kunt ook andere Werfzepen gebruiken als basis voor wasmiddel. Maar de olieverhouding is hierbij anders waardoor het niet zo logisch is.
  -mocht het wasmiddel niet goed opstijven dan is het nog wel bruikbaar. Alles zit er toch in, ik heb ook wel eens een te dun wasmiddel gehad, en de was werd prima schoon. Maar meestal stijft het alsnog op, alleen duurt het misschien een paar weken langer.
  Veel plezier en succes! Groetjes Evelien

  1. Liselore

   Fan van jullie zeepjes, maar voor dit recept mijn vertrouwde Marseillezeep gebruikt. Deze had ik nog liggen namelijk. Heerlijk dikke substantie geworden. Wat ik me echter afvroeg: waarom zit er maar 20 gram soda in en geen 40 zoals in de meeste recepten?

  2. Rinske

   Hoi Liselore,

   die grammen zijn waarschijnlijk gebaseerd op een zo mild mogelijk eindresultaat en een niet al te sterk blekend effect. Maar als je een sterkere werking wilt (soda bleekt en ontvet), kun je natuurlijk altijd meer toevoegen! Groetjes, Rinske

 14. Hadassa

  Dag Evelien,

  Bedankt voor het recept. Ik heb een vraag: hoe lang is het wasmiddel houdbaar?

 15. Hadassa

  Oh, en bedoel je met soda: baking soda (zuiveringszout)?

  1. Evelien

   Hoi Hadassa, ik heb nog nooit bedorven wasmiddel aangetroffen, zie ook mijn reactie aan Aarika. En met soda bedoel ik huishoudsoda (natriumcarbonaat). Je kunt voor kleding reinigen allebei gebruiken hoor, baking soda is ook geschikt maar minder krachtig. Succes!

 16. Suhela

  Tof! Ik ga het ook proberen met deze zeep. Heb eerder zelf wasmiddel gemaakt op deze manier met Marseille-zeep, maar das niet zo’n “groene” zeep kwam ik later achter. Bedoel je 20 gram soda op 2 liter water, of op 4 liter water?

  1. Evelien

   Hoi Suhela, ja inderdaad op 2 liter water! Leuk, succes!

  2. Margo

   Ik las 20 gr soda op de helft van de zeep dus op 1 liter.

 17. Jasper

  Hi,

  Thx voor recept.

  Ik heb net het zeep geraspt (100 gr) in 2 liter water opgelost.

  2 vragen:
  1. Kun jij een etherische olie (lavendel olie) direct aan water-zeep mengsel toevoegen?
  2. Ik lees hier en daar dat je geen soda moet gebruiken als wasmiddel ingrediënt bij wasmachines die aluminium onderdelen hebben. Heeft iemand hier ervaring mee of argumenten waarom dit wel of niet uitmaakt.

  Nogmaals superthx voor recept.
  Groet,
  Jasper

  1. Evelien

   Hoi Jasper, je kunt de lavendelolie best toevoegen als het verse wasmiddel is afgekoeld, maar nog niet helemaal klaar. Dat is beter voor de geur dan wanneer je het bij het hete mengsel doet.

   Ik ben bepaald geen wasmachine-expert (die van ons gaat al 20 jaar probleemloos mee) maar heb dus ook nog geen schade van soda gemerkt. Er zijn ook wasmachinefabrikanten die vloeibaar (synthetisch) wasmiddel afraden omdat de enzymen de trommel aantasten. In dat opzicht lijkt mij een beetje soda, opgelost in natuurlijk wasmiddel, niet zo’n probleem.
   Heeft een van de andere wasmiddelmakers hier misschien andere ervaringen?

 18. Jasper

  Hi Evelien,

  Dank voor je advies mbt tijdstip toevoegen olie en delen van jouw ervaringen mbt het “soda-aluminium vraagstuk”.
  Andere vraag:
  Ik heb 100 gram werfzeep “schoonmaakzeep variant” geraspt in 2 liter (gefilterd) water gekookt totdat de zeep zo goed als opgelost leek. Vervolgens op circa 18 graden voor het raam gezet. Dit heeft niet geresulteerd in de gelei achtig wasmiddel wat ik op jouw foto zie, maar meer op niet goed opgeloste zeep in licht verkleurd water. 3 vragen:
  – weet jij wat mogelijke oorzaken hiervan kunnen zijn?
  – kan ik dit voor gebruik even goed schudden en dan alsnog gewoon als wasmiddel gebruiken?
  – kan ik hier nog wat aan doen? Bv opnieuw zachtjes koken en meer zeep toevoegen oid?

  Ik hoor graag,
  Groet,
  Jasper

  Andere vraag

  1. Evelien

   Hoi Jasper, het kan helpen als je de pot een tijdje in de koelkast zet, of met dit weer kan dat ook buiten. Dan krijg ik het stevigste wasmiddel. Juist bij warmere temperaturen duurt het stollen langer. Maar als je de pot schudt dan kun je de vloeistof wel al gewoon gebruiken. Wat extra zeep toevoegen kan ook, maar is niet nodig.
   Succes!

 19. Jasper

  Hi Evelien,
  Thx voor reactie. Ik kom nog terug op mijn resultaten. Maar eerst een vraag.
  Weet je hoe ik aan een wasbol kan komen?

  1. Evelien

   Hoi Jasper, sorry ik zie je vraag een beetje laat. Heb je al een wasbol gevonden? Ik heb de mijne al honderd jaar, geen idee waar gekocht. Maar ik zou er even op googelen. Succes!

 20. Marije

  Dank voor het recept! Ik gebruik het nu een klein jaar en ben super tevreden!!
  Groetjes Marije

  1. Evelien

   Fijn Marije! Veel plezier ervan, nog jarenlang!
   Hartelijke groet, Evelien

  2. Mijn was wordt sinds ik werfzeep wasmiddel gebruik niet volledig schoon.. Mijn keukendoeken, make up doeken en handdoeken blijven vlekken in zitten.. iemand een tip?

 21. Anne

  Hi Evelien,

  Leuk je producten en blog. Begrijp een onderdeel van het recept nog niet helemaal. Als je wasmiddel voor gekleurde en witte was tegelijk wil maken, neem je dan 2 liter water en doe je dan bij de helft (dus bij 1 liter water) de 20 gram soda? Of maak je alles opnieuw dus 2 liter water, 100 gr zeep en 20 gr soda.
  Veel dank!!

  1. Evelien

   Hoi Anne, de eerste optie. Dus bij 1liter wasmiddel voeg je 20 gram soda toe voor de witte was. Succes!

  2. Evelien

   Wat bij mij helpt is af en toe theedoeken uitkoken. Afhankelijk van de kleur met extra soda. En zomers in de zon laten drogen… succes! Iemand nog andere tips?

 22. […] Wat ik nu wil gaan doen is zelf wasmiddel maken. Dat klinkt misschien heel ingewikkeld, maar ik vond dit recept en dat lijkt me heel goed te doen. […]

 23. Co

  Ik ben een beetje bang voor vetluis in mijn wasmachine. Iemand een tip om dit te voorkomen? Ik heb de ‘poeder’ variant gebruikt, dus alleen twee eetlepels geraspte zeep, zonder soda en zonder azijn als spoelmiddel.

  1. Evelien

   Dag Co, soda kan helpen en ook af en toe een 90 graden programma draaien. Succes!

 24. Herlinde

  Hallo,

  Ik heb dit recept geprobeerd, maar ik weet niet of ik het goed heb gedaan; het is na 48u nog steeds heel vloeibaar. Ik weet niet of ik het dan kan gebruiken?
  Ik wist tijdens het maken niet of ik het water moest laten koken zolang de zeep niet was opgelost?

  Alvast bedankt!
  Herlinde

  1. Evelien

   Ook vloeibaar kun je het gebruiken. Je laat de boel inderdaad doorkoken totdat alles is opgelost, maar als het nu egaal is kun je het gewoon gebruiken hoor, succes!

 25. kathleen

  Deze Belg vraagt zich af waar je schoonmaakzeep kan kopen…
  Bedankt alvast!

  1. Evelien

   Haha, ja dat snap ik! Via deze link http://www.werfzeep.nl/nl/verkooppunten vind je onze winkels in België en online heeft http://www.eco-logisch.be geloof ik de zachtste prijs aan verzendkosten. Succes!

 26. Elly

  Iemand al eens iets geprobeerd voor de vaatwasser?

  1. Evelien

   Hoi Elly, nee eerlijk gezegd nog niet. We hebben hier zelf geen ervaring met vaatwassers, anders zou dat zeker uitnodigen om flink te gaan experimenteren. Mochten we hier mee aan de slag gaan dan hoor je het! Groetjes Evelien

 27. Marre

  Dank voor het recept!
  Ik heb het gemaakt en in de garage gezet waarbij het mooi gestold is. Eenmaal in het wasmachine hok (waar het behoorlijk warm kan worden) is het weer volledig vloeibaar. Is de temperatuur niet gewoon wat ervoor zorgt of het wel of niet stolt?

  Dan heb ik nog een vraag: kan je ‘gewoon’ op 30 graden wassen of heeft de zeep 40 nodig om zijn werk te doen?

  1. Evelien

   Hoi Marre, ja zou kunnen. Hier blijft het wel stevig eenmaal binnen (ik bewaar het gewoon bovenop de wasmachine). Maar vloeibaar werkt het net zo goed hoor. Als je af en toe heet wast kun je prima ook geregeld op 30 graden wassen, je was wordt dan ook al schoon. Maar met af en toe een hete was zorg je ervoor dat je trommel echt schoon blijft. Succes!

 28. Yil

  Ik heb een vraagje.. Nadat de wasmiddel in de koelkast wat harder is geworden? Kan ik het gewoon bewaren in de badkamer of moet hét blijven in de koelkast. Geweldig recept!!!

  1. Evelien

   Hoi Yil, je kunt het gewoon op kamertemperatuur bewaren! Fijn dat het goed bevalt! Groetjes Evelien

 29. Esther

  Hoi,

  dit wasmiddel heb ik een poosje terug gemaakt. Ik heb er nu 2 x mee gewassen. Op hoge en lage temperatuur. En het wast goed schoon.

  Wat ik echter wel jammer vind is dat de was nergens naar ruikt als het klaar is. Dat is op zich wel vreemd, want in de fles ruikt het wel aangenaam fris.
  Zoals de zeep als blok ook ruikt met een paar druppels etherische olie eraan toegevoegd.

  Waar kan dit aan liggen en heeft iemand tips.

  Met de dosering van het recept heb ik 1 x gewassen op 30 graden en 1 x met een dubbele hoeveelheid op hogere temperatuur.

  1. Rinske

   Hoi Esther, leuk dat je het wasmiddel hebt uitgeprobeerd! Ik denk dat het ‘geurloze’ komt doordat de totale hoeveelheid etherische olie (de parfumstof in de zeep) zover wordt verdund als je de zeep mengt met water. Dit kun je eenvoudig verhelpen door zelf een paar druppels van je favoriete etherische olie aan de oplossing toe te voegen en het dan te laten afkoelen!

 30. Hilda

  Hallo Evelien, ik heb het wasmiddel nu 2 keer gemaakt en het bevalt uitstekend. Het is leuk om te maken en het voelt goed om te gebruiken. Het middel voor de witte was wordt ook mooi stevig en kan goed uit de pot gelepeld worden. Het middel voor de bonte was blijft echter slijmerig/snotterig, ook als ik het in de koelkast zet, en is dan heel lastig te scheppen. Heb je hier een oplossing voor? Ook valt het me op dat de vaat-en theedoeken vrijwel geen vocht meer opnemen (en was deze nu apart met “normaal” wasmiddel) Ik gebruik azijn als wasverzachter. Ik hoop dat je wat tips voor me hebt.
  Groetjes, Hilda

  1. Evelien

   Hoi Hilda, misschien kun je het rechtstreeks in de wasbol scheppen? Je kunt het ook verdunnen en dan wat meer gebruiken, als het daarmee hanteerbaarder wordt. Waarom je handdoeken minder vocht opnemen weet ik niet.. Die zou je wat heter kunnen wassen, misschien helpt dat. Fijn dat het verder goed bevalt! groetjes Evelien

  2. Margréth

   Inmiddels heb ik wat meer ervaring met het gebruiken van de Sunlightzeeprasp als wasmiddel.
   Ik los bijvoorbeeld voor een handdoeken/ ondergoed/ sokkenwas ruim 2 eetlepels rasp op in een wasbol. Eerst rasp en dan lauw water. Het hoeft niet helemaal opgelost te zijn.
   Voor een minder vuile was minder gebruiken.
   Gewoon één en ander uitproberen, werkt prima!
   Ik ben om!

 31. Natascha

  Hoi, Ik heb gister het wasmiddel gemaakt en het staat nu in de koelkast op te stijven. Als dat klaar is kan ik het gaan gebruiken, echter geven jullie aan het wasmiddel in een wasbol te doen. Vroeger zaten die op bijna elke fles wasmiddel, maar tegenwoordig niet meer. Enig idee waar ik een wasbol kan scoren? Ik ben al bij de lokale drogisterijen en huishoudwinkels (zeeman, wibra etc) geweest maar die hebben ze niet.
  Groetjes, Natascha

  1. Natascha

   Aangezien in het recept enkel ‘soda’ staat was het niet duidelijk welke soda gebruikt moet worden. Omdat ik wel vaker baking soda bij mijn “normale” wasmiddel in het bakje gooide, heb ik dus baking soda gebruikt.
   Ik gebruik zilver soda om de wasmachine een keer in de zoveel tijd schoon te maken (en ook als toevoeging aan mijn schoonmaakmiddel), maar ik dacht niet dat dit veilig te gebruiken was voor kleding.

  2. Rinske

   Hoi Natascha,

   misschien een beetje ’n ‘dooie mus’-antwoord, maar zelf lepel ik het wasmiddel altijd gewoon rechtstreeks in de trommel:). Geen extra product en plastic nodig, en goed voor je was(machine).

 32. Judith

  Hoi Evelien, de zeep die ik voor de bonte was heb gemaakt heeft zich gesplitst in water ( bovenin) en een wasachtige substantie onderin… Kan dit door warmte komen? En krijg ik het weer goed door het opnieuw te ‘koken’?

  Oh ja: ik heb een wasbol kunnen krijgen via Unilever…gewoon gemaild en deze werd opgestuurd. Ik kon ze nergens vinden. Ik ben geen fan van Unilever, maar wel zuinig op mijn nieuwe was machine!

  1. Rinske

   Hoi Judith, wat goed van die wasbol. En volgens mij moet je je wasmiddel inderdaad opnieuw kunnen verwarmen en mengen!

 33. Carla Coenen

  Ik wil zelf het wasmiddel gaan maken. Hoe kom ik aan een wasbol? Kun je die ook zelf maken van een plastic bakje?

  1. Rinske

   Hoi Carla, dat kan (of gebruik een overgeschoten dop van een fles wasverzachter bv), maar je kunt het wasmiddel ook gewoon los in de trommel doen. Nog minder gedoe en afval!
   Groetjes, Rinske

  2. Liselore

   Fan van jullie zeepjes, maar voor dit recept mijn vertrouwde Marseillezeep gebruikt. Deze had ik nog liggen namelijk. Heerlijk dikke substantie geworden. Wat ik me echter afvroeg: waarom zit er maar 20 gram soda in en geen 40 zoals in de meeste recepten?

 34. Ellen

  Helemaal fan van al jullie zepen en shampoos. Inmiddels ook wasmiddel gemaakt, niet zo geleiachtig als op de foto’s van jullie, maar voor wasresultaat vond ik dit geen probleem. Nog niet met etherische olie gemaakt, dit wil ik de volgende keer graag doen, om toch iets van een geurtje in de schone was over te houden. Hebben jullie tips voor een goed merk olie?

  Wilde nu graag weten of je ook handzeep kan maken van een van jullie ‘gewone’ zepen? Een blokje zeep op de wc en in de keuken is met twee kleine kinderen niet zo’n succes. Die zeepjes glibberen dan overal naar toe. Kan ik hetzelfde recept hanteren als voor het wasmiddel?

  1. Rinske

   Hoi Ellen,

   wij gebruiken zelf NHR etherische olie. Andere biologische merken, misschien iets makkelijker te vinden, zijn Jacob Hooy, Tisserand, Physalis, Aromed en Chi.

   Handzeep kun je zeker ook maken, verdun je mengsel dan twee keer zo sterk met water als bij wasmiddel. Succes!

 35. Karin

  Zeep geraspt met mijn Magimix 😀 zag eruit als geraspte parmezaan 🙂 Eerste wasje met het nieuwe wasmiddel staat al te draaien. Heb gelijk maar een dunnere versie gemaakt voor in een oude sprayfles, als allesreiniger voor de badkamer. Fluitje van een cent!

  1. Evelien

   Wat een goed idee, in de Magimix! Dank voor het delen?

 36. Natascha

  Hoi, ik heb nu al een aantal keer het wasmiddel gemaakt. Het wasmiddel voor bonte was stijft mooi op, maar wordt weer vloeibaar zodra ik het binnen zet.
  Het wasmiddel voor witte was stijft niet echt op en wordt ook niet egaal. Als ik het uit de pan in de pot giet is het mooi helder. Maar tijdens het opstijven gaat het zich splitsen; een soort van cottage cheese vormt zich in de kern en onderin, en daaromheen een waterige substantie. Tevens wast het de witte was niet echt schoon. En ook deze wordt weer vloeibaar zodra ik het binnen zet.
  Tips?

  1. Rinske

   Hoi Natascha,

   oeh, dat is een lastige. De consistentie kan verschillen en maakt voor de werking ook niet zoveel uit, maar het moet wel schoonwassen natuurlijk.
   Wellicht kun je eens proberen om een paar lepels natuurazijn of soda bij je witte was te doen. Of iets heter wassen, mocht je dat nog niet doen. Ik hoop dat het helpt!

 37. Marre

  Ik gebruik het wasmiddel al ruim een jaar met veel plezier. Verschillende etherische olien aangeschaft (bergamot, zoete sinasappel en ‘zeebries’). Ik ervaar alleen een probleem bij de witte was en dan met name het dekbed. Dat is wit maar aan de rand boven en bij de kussens (daar waar het het het meest in aanraking met je huid komt) is het wat vergeeld en voelt het vettig zelfs als het net uit de was komt. Ervaart iemand ook dit probleem? Een oplossing?
  Ik was normaal op40 graden. Heb al geprobeerd door op 60 graden te wassen en een nacht te weken in soda.
  Tips welkom!

  1. Rinske

   Hoi Marre,

   een halfuurtje weken in een oplossing van water, wat soda en (vooral) een paar uitgeperste citroenen, en daarna gewoon wassen, kan wonderen doen voor je witte was:).
   Hopelijk helpt het!

 38. coby

  Ik heb nu ongeveer een jaar lang gewassen met eigengemaakt wasmiddel, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik weer ben overgestapt op ‘gewoon’ wasmiddel. Dit omdat de zeep toch wel een vettige laag achterliet in mijn wasmachine. Ondanks af en toe wassen met soda erbij… Ben ik de enige met dit probleem? Of heeft iemand een oplossing? Want het liefst maak ik wel mn eigen wasmiddel….

  1. Rinske

   Hoi Coby,

   wat jammer inderdaad! Heb je weleens geprobeerd je wasmachine leeg te laten draaien op negentig graden, met een schep soda in het wasmiddelvakje en eentje in de lege trommer? Dit ongeveer eens per maand/twee maanden doen, werkt in mijn ervaring heel goed om je wasmachine op een milieuvriendelijke manier te ontvetten. Succes!

 39. Coby

  Dank je voor je reactie, Rinske. Maar ook dat mocht niet baten. Balen….

 40. MP

  Leuke blogpost, ik ga het zeker eens proberen!

  Wat betreft de tip over de wasbol vraag ik me af hoe milieuvriendelijk dit is? Ik neem aan dat er microplastics vrijkomen van die wasbol als je die meewast en dus in het water terecht komen?

  1. Rinske

   Hoi MP, goede vraag. Eerlijk gezegd ben ik niet zo thuis in wasbollen, ik neem aan dat het er aan ligt welke je gebruikt. Je kunt dat overigens hier checken: https://www.beatthemicrobead.org/

   Zelf gooi ik mijn wasmiddel en wasverzachter altijd direct in de trommel; net zo makkelijk en helemaal milieuvriendelijk:)

 41. Iet

  Wat een leuke uitdaging! M’n man reageerde steeds op (zelfs eco!) waspoeder.
  Dus; dan proberen om zelf te maken. Ik had jullie zeep niet in huis; dus de sunlight zeep gebruikt. Binnen 2 uur stijf op het aanrecht!!
  Alleen nog een vraagje; ik liet de zeep smelten in het water en deed de backing soda erbij maar dat bruiste bijna de pan uit! Dus dat moest heel zachtjes en wat langer koken voordat het helemaal opgelost was.
  Maar; zou dat in het wasmachine ook zo’n bruisende reactie geven? En in combinatie met natuur azijn? Heeft iem ervaring?
  Ben benieuwd!!

 42. Iet

  Nou, ik heb inmiddels zelf uitgeprobeerd maar het ging prima! Nu ben ik nog benieuwd of m’n witte was echt wit blijft😉

  1. Rinske

   Wat leuk om te horen Iet! leuk dat je zelf aan het experimenteren bent geslagen:)

 43. Rowenna

  Wat een superleuk idee! Ga ik ook doen!
  Hoeveel druppels etherische olie dien ik toe te voegen per liter wasmiddel?

  1. Rinske

   Hoi Rowenna, je kunt dit doen naar smaak, maar uit ervaring zou ik voorzichtig beginnen:). Bijvoorbeeld met vijf druppels, en dan eventueel druppels geleidelijk toevoegen. Succes!

 44. Jenneke

  Ondertussen was ik onze was met deze schoonmaakzeep en dat gaat super! Ik gooi het gekookte water uit de waterkoker in de pan met zeep-rasp. Dan lost de zeep direct op… tadaa.. vloeibare wasmiddel. Ik lees hier in de comments dat het geen vaste substantie krijgt, maar we willen het toch juist vloeibaar? Anyway, helemaal tevreden. Dé perfecte zeep voor onze milieuvriendelijke wasjes.

  (Ik maak altijd 1 batch voor alle wasjes en gooi soda bij de witte was direct in de machine.)

  1. Rinske

   Leuk om te horen Jenneke! Slimme tip ook om de soda apart toe te voegen.

 45. Margréth

  Een beetje geraspte zeep lost heel snel op in (koud)water heb ik gemerkt. Ik maak er op die manier ook mee schoon. Een beetje zeeprasp in m’n water en soppen maar.
  Op die manier wil ik ook m’n wasmiddel maken. Een beetje rasp in water oplossen en in de machine plaatsen (wasbol). Alleen hoeveel rasp moet ik dan nemen? Een eetlepel is misschien teveel…

  1. Rinske

   Hoi Margreth, bij mij werkt een halve eetlepel (of een kleine eetlepel vlak afgestreken) inderdaad al prima!

 46. Geweldig. Zelf gemaakte wasmiddel. Wat geeft dat een goed gevoel. Ik zal geen was middel meer kopen. Super gemakkelijk om zelf te maken en heerlijk schoon is de was.

  1. Rinske

   Wat leuk om te horen. En inderdaad, wat geeft dat veel voldoening, he!

 47. An

  Ik gebruik al een tijdje geen gekochte waspoeders meer, maar rasp gewoon wat huishoudzeep en doe dit samen met de vuile was in het wasmachine. Soms stel ik wel vast dat niet alle plekken verwijderd zijn en de handdoeken worden een beetje grauw (Ik vergeet soms de soda toe te voegen, kan daar misschien aan liggen…).
  Zou de werking van de zeep beter zijn als je eerst de zeep oplost en kookt?
  Groetjes

  1. Rinske

   Hoi An,

   ja, ik denk dat dat wel scheelt. Hier hebben we een recept staan voor wasmiddel: http://www.werfzeep.blog/recepten-nl/zelf-wasmiddel-maken-recept/
   Bij vlekken wil ik ook weleens de plek natmaken en inwrijven met schoonmaakzeep, en dan wat soda erop strooien. Na een paar uur de soda wegvegen, kledingstuk wassen en de (vet)vlek is vaak verdwenen. Let wel op dat je dit alleen kunt doen bij kleurechte stof, anders kan de soda een bleke vlek achterlaten.

   Succes!

 48. Suuz

  Hoi Evelien en Rinske,

  Twee eetlepels per machine beurt lees ik. Mag ik vragen hoeveel kg wasgoed er in jullie trommel gaat? Ik heb namelijk een 8 kg trommel en vraag me af of 2 eetlepels dan wel voldoende is.

  Hartelijk dank!
  Suuz

 49. Suuz

  Hoi Evelien en Rinske,

  Twee eetlepels per machine beurt lees ik. Mag ik vragen hoeveel kg wasgoed er in jullie trommel gaat? Ik heb namelijk een 8 kg trommel en vraag me af of 2 eetlepels dan wel voldoende is.

  Hartelijk dank!
  Suuz

  1. Rinske

   Hoi Suuz, ik heb ook een trommel voor 8kg, maar ik woon alleen en doe dus meestal veel kleinere wasjes. Voor een volle trommel zou ik inderdaad 2-3 eetlepels proberen. Veel succes!

 50. K

  Bedankt voor dit recept, en de tips in de reacties zijn ook fijn! Ik wilde echt niet meer van die plastic flessen wasmiddel kopen, dus hiermee aan de slag gegaan. Ik vroeg me af: In het recept staat dat je de zeep toevoegt wanneer het water kookt. Moet je daarna het vuur uitzetten en het dan laten smelten of laat je het doorkoken zegmaar? Ik heb het laatste gedaan maar kan me voorstellen dat er zo meer ingredienten verdampen, of dat het invloed heeft op het stollen.

  1. Rinske

   Hoi K, het gaat er vooral om dat de zeep gelijkmatig oplost, heel lang doorkoken daarna hoeft niet. Maar het komt allemaal niet zo precies hoor:). Veel succes!

 51. Fenny

  Goedemorgen
  Ik heb ze gemaakt beide kleur en wit, had ook even moeite met het steviger worden, op een gegeven moment was het middelste deel stevig en de rest helder vloeibaar, staafmixer erin en top!
  Gebruik t nu al een week volop tot nu toe goede resultaten! Soms doe ik er nog een paar Lenor geurkorrels bij maar hier ga ik ook zoveel mogelijk afscheid v nemen. Ik zal mijn vrienden aansporen om dit ook te gaan doen. Joh wat zou dat tof zijn zoveel minder van dat plastic👍🏻 Ik had nog een mooie voor en na foto kan ik die hier plaatsen?

  1. Rinske

   Hoi Fenny, wat ontzettend leuk om te horen! Je voor-en-na-foto kun je sturen naar post@werfzeep.nl 🙂

  2. Fenny

   Oooh ik heb de wit variant nu een aantal keren in de vaatwasser gedaan, twee eetlepels. Niks geen schuim bij mij. Gaat hartstikke goed. Hoop dat het zo goed blijft gaan. Ik ga weer twee nieuwe potten vullen
   👍🏻

 52. Thera

  hoi, dank je wel voor je recept! Ik heb t nu meerdere keren gemaakt maar ik vind de geur ranzig worden na maanden. Ik maak voortaan kleinere porties. ( Ik heb misschien 3 wasjes in de maand, ik doe er dus echt lang mee). Ik heb t trouwens ook gemaakt met zuivere Marseille zeep, dat blijft vloeibaar en waterig maar dat vind ik niet erg. T resultaat is hetzelfde.

  1. Rinske

   Hoi Thera, slim om dan kleinere porties te maken ja! Groetjes, Rinske

 53. Janet

  Wat voor soort soda wordt bedoeld met soda? Er zijn zoveel soorten!

  1. Rinske

   Huishoudsoda!

 54. Jacquelien

  Ik heb het recept vandaag gemaakt en het is nu al prima eigenlijk. Marseille vlokken met cotton geur. Ik denk dat je het snel moet laten afkoelen dan krijg je een mooie substantie

  1. Rinske

   Wat leuk Jacquelien, hopelijk wast het ook fijn!

 55. Manon

  Wij doen op het moment poging 3 voor het maken van het wasmiddel. Bij poging 1 bleef de substantie dun als water. Bij poging 2 hebben wij de pot even op het aanrecht laten afkoelen en daarna in de koelkast gezet (1 dag). De substantie was heel erg slijmerig geworden. Wat kan hier de oorzaak van zijn? Moet je ook gedurende de 24 uur de substantie zo nu en dan doorroeren? of gewoon wachten?

  1. Rinske

   Hoi Manon, de substantie kan verschillende diktes hebben, dat maakt verder niet uit voor de werking. Voor de beste opstijving kun je het wasmiddel ’t beste heel geleidelijk buiten de koelkast laten afkoelen, en dan nog een tijdje in de koelkast doen. Je hoeft verder niet te roeren!

 56. Sandra

  Ik heb wit en kleur wasmiddel gemaakt. Bevalt heel erg goed en t wast prima schoon. Fijn om geen chemisch luchtje meer aan ons wasgoed te hebben. En voor ons belangrijk….we wonen in Portugal en alles komt in de tuin uit dus biologisch is noodzaak!

  1. Marie

   Hi Sandra, fijn dat het jou en je tuin bevalt!

 57. Sophie

  Ik heb de schoonmaakzeep van werfzeep gekocht en gisteravond voor het eerst wasmiddel geprobeerd te maken. Het recept gevolgd: 100 gram (geraspt), 2 liter water. Vervolgens de helft in een glazen pot gedaan en aan de andere helft soda toegevoegd voor wit wasmiddel. Ik had een beetje over, wat ik in aparte bakjes heb gedaan. Ik heb alles na ongeveer een uurtje in de koelkast gezet.
  De restjes in de kleine bakjes waren inderdaad gelei geworden, de volgende ochtend al. Het wasmiddel in de potten waren vanmorgen nog vloeibaar: de ene volledig doorzichtig en de ander was wel begonnen wat vaster te worden (witte waas/slierten). Nu in de middag, circa 19 uur na de bereiding, beginnen ze beide steeds witter te worden. Het duurt dus echt wel even. Ik neig ernaar om voortaan halve liter potten te gebruiken, maar het werkt dus wel!

  1. Rinske

   Goed om te horen Sophie! Je kunt het recept inderdaad gewoon aanpassen naar je eigen voorkeuren:). Veel plezier ermee!

  2. Sophie

   Hoi Rinske,
   Ik was inmiddels al een poosje met dit wasmiddel en de kleding en handdoeken worden echt lekker fris en schoon. Ik loop nu alleen tegen het volgende aan:
   Sinds een aantal weken valt het me op dat donkere kleding een soort rode kringen krijgt. Het lijkt een beetje op bleekvlekken. Het zit op willekeurige plekken; op de rug, mouw et cetera. In plaats van wasverzachter gebruik ik schoonmaakazijn. Een collega van mijn man, die een achtergrond als scheikundige heeft, zei dat dat wellicht komt doordat azijn (zuur) en zeep (basisch) met elkaar reageren. Heb jij hier wellicht ervaring mee of tips of iets dergelijks?
   Hoor graag!
   Groetjes,
   Sophie

 58. Gery

  Dag,
  Ik maak gebruik nu al een poosje het zelfgemaakte wasmiddel.
  Ik heb alleen het idee dat de was niet echt schoon word.
  En ik heb opeens gele streperige vlekken in de witte was en vandaag zie ik ook gele vlekken in een broek heb.
  Heeft iemand een tip?

  1. Rinske

   Hoi Gery, dit is vanaf hier heel moeilijk te beoordelen, sorry. De was hoort in ieder geval wel schoon te worden met dit wasmiddel! Veel succes en we hopen dat je erachter komt waar het aan ligt.

 59. Marre

  Ik gebruik al lange tijd dit recept voor wasmiddel. Ik heb nog nooit een geleiachtige substantie gehad en al wel zeker 5x gemaakt. Wel bleef het goed gemengd. Nu heb ik steeds dat (een deel van de zeep) naar de bodem zakt en ik moet schudden voor gebruik. Wat doe ik verkeerd?
  Ik laat het goed oplossen en gebruik water direct uit de quooker.

  1. Rinske

   Hoi Marre,

   het is lastig vanaf hier te zeggen, maar je zou kunnen proberen om water gewoon in een pannetje op het fornuis zachtjes aan de kook te laten komen, en kort tegen de kook aan te houden tot een paar minuten na alle zeep is opgelost. Daarna kun je het wasmiddel geleidelijk laten afkoelen. We horen weleens vaker dat het bij mensen niet gelei-achtig wordt, dat is verder niet erg en niet van invloed op de werking. Veel succes!

 60. ANke

  bedankt voor het recept!
  ik heb een klein vraagje, als het afkoelt, moet er dan een deksel op de pot? moet deze dicht? of mag die tijdens het afkoelen open en zodra deze stijf is, dan deksel erop?
  Bedankt!
  Benieuwd of het mij gaat bevallen, maar ik denk het wel 🙂

  1. Rinske

   Hoi Anke, zodra alles helemaal afgekoeld en opgestijfd is, mag er inderdaad een deksel op. Veel succes!

 61. 20 gram soda in 1 liter toch
  Volgens het recept…..

  1. Ingrid Van caelenberghe

   2 liter water (zie recept) dus voor 1 liter 10 gram

  2. Simone

   Hoi, ik heb je recept net voor de eerste keer gemaakt en ben heel benieuwd. Ik heb nog een vraag: je noemt een wasbol om de gelei in te doen. Wat voor bol bedoel je dan? Ik zie op internet vooral bollen waar geen zeep in hoeft.
   Groet, Simone

  3. Rinske

   Hoi Simone! Anne-Fleur schreef deze blog best lang geleden, dus ik weet ook niet precies welke bol zij bedoelde. Zelf schep ik altijd het wasmiddel gewoon bij de was in de trommel. Dat gaat perfect. Veel succes!

 62. Ingrid Van caelenberghe

  Zalig wasprodukt, beter dan de vorige recepten die ik maakte.
  Jammer dat hier veel terugkomende vragen gesteld worden want ik vind de uitleg heel gemakkelijk en zeer duidelijk, ik gebruik etherische olie van citroen en ook soms tea tree, ik ben zeer tevreden, dank u!

  1. Rinske

   Dankjewel Ingrid! Wat fijn om te horen dat je het wasmiddel met plezier gebruikt.

 63. Joëlle

  Wat voor azijn raden jullie aan? Witte azijn of schoonmaakazijn?

  1. Rinske

   Hoi Joelle, voor de was kan het allebei! Ik gebruik zelf meestal schoonmaakazijn en daar voeg ik dan wat druppels etherische olie aan toe voor de geur. Maar witte azijn kan ook geen kwaad.
   (doe in alle gevallen af en toe een trommelreiniging met soda, om restjes zeep ed te verwijderen)

 64. noelle

  een kleine vraag over de grootte van de potten: blijft er 2 liter over na het smelten? alvast dank!

  1. Rinske

   Hoi Noelle,

   ja, de hoeveelheid wordt (bijna) niet minder, dus je hebt twee potten nodig met een inhoud van een liter. Veel succes!

 65. Christin

  Het lijkt me ook verstandig om de wasmachine regelmatig leeg op 90c te laten draaien..dat ivm het aan koeken van de zeep.
  …..
  Ik hoor graag jullie mening erover

  1. Rinske

   Hoi Christin, dat is zeker een goed idee. Om vettige zeep- of wasmiddelresten uit je machine te verwijderen, is het extra slim om daarbij ook wat soda (ontvettend) in de trommel en lade te doen. Dit is trouwens voor elke wasmachine goed, ook als je ‘gewoon’ wasmiddel gebruikt!

 66. Meike

  Hoi!

  Ik probeer er achter te komen in wat voor soort wasbol je het wasmiddel het beste kan doen.
  Heb je misschien tips/winkels/merken voor mij?

  1. Chris

   Dag Meike

   Giet wat van je zeep in een washandje. Ik doe dat voor alle was van 60 graden en meer.
   Washandje mee in de trommel en voilà.
   Voor 40 graden smeer ik de zeep op de vlekken of op de kragen/manchetten van de hemden.
   Bijna altijd komt de was proper uit de wasmachine.
   Succes!

 67. Chris

  Ik doe de zeep in een washandje.
  Perfect voor was op 40 of 60 graden.

 68. Chris

  Of ik smeer de kragen en de manchetten in met de zeep. En dan hoef je niets meer bij te doen in de trommel.
  Ik maak dunnere zeep die ik dan in een busje met pomp doe.
  Dan kan je netjes inwrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *