Natuurlijke haarverzorging: onze tips

De kruidenshampoo en honingshampoo horen bij onze meest verkochte (en besproken) zepen. Natuurlijk gebruiken wij ‘zeepies’ zelf ook de shampoozepen. In deze blog onze ervaringen, plus tips over natuurlijke haarverzorging!

Wennen is normaal

Als je net begint met een shampoobar, kun je soms wat tips gebruiken. Bij heel veel mensen gaat het gelijk goed, anderen hebben wat langer de tijd nodig om te wennen.

Werfzeep_Charlotte_groen_portret_horizontaalAnne-Fleur was gelijk blij met de shampoozeep: haar steile haar kreeg zelfs flink slag en veel meer volume (dit horen we vaker van mensen met steil haar!). Twee jaar geleden ontwikkelde ze, als aanvulling op de honingshampoo die we al hadden, samen met Evelien de kruidenshampoo. Anne-Fleur: “Ik ben zelf veganist, dus het is fijn dat ik nu ook een vegan shampoobar kan gebruiken. En hij werkt supergoed!”

Bij Charlotte duurde het wennen aan de shampoozeep twee maanden. “Daarna was mijn haar helemaal ‘om’,  ik hoef het nu maar één à twee keer per week te wassen.”

Ook ik (Rinske) moest even wennen. Ik heb veel maar fijn, glad haar dat snel zwaar wordt. Toen ik de shampoo de eerste keer gebruikte, verfde ik mijn haar nog rood met synthetische verf. Dat was geen goede combinatie; daarnaast had ik ook last van een ’touwachtig’ gevoel na het wassen. De oplossing? Overstappen naar henna en een azijnoplossing gaan gebruiken. Het resultaat was supergezond, glad en mooi gekleurd haar. Al met al duurde het twee à drie maanden voor ik de methode had gevonden die voor mij werkte, maar dat was het zeker waard.

shampoozeep haarzeep ofwel shampoo bar

Natuurlijke schoonmaak en zeep besparen

Het is eigenlijk logisch dat je hoofdhuid en haar moeten wennen aan het gebruik van een natuurlijke zeep. In bijna alle ‘normale’ vloeibare shampoo’s zit SL(E)S: sulfaten die vrij ‘agressief’ schoonmaken. Daarnaast worden er vaak stofjes als siliconen aan toegevoegd die je haar weer glad moeten maken. Laat je dit allemaal weg, dan is dat voor je talgklieren een flinke omslag. Van veel extra talg produceren om die grondige schoonmaakbeurten te compenseren, naar een natuurlijke balans terugvinden. Dat kan een tijdje duren en daardoor kan het lijken of je haar tijdelijk juist wat vettiger wordt. Geen paniek dus, als je even moet wennen!

Hier schreven we uitgebreid over het gebruik van een natuurlijke shampoo(bar) en de verschillen met shampoo.

We krijgen ook vaak vragen over hoe lang je met een shampoozeep kunt doen. Dat verschilt per gebruiker en is afhankelijk van hoe vaak je je haar wast, en natuurlijk van hoelang en dik je haar is. Hadassa, met behoorlijk lang haar, heeft een goede bezuinigingstip: “Ik zeep vooral mijn hoofdhuid en haarwortels goed in. Bij het uitspoelen worden de punten van mijn haar vanzelf schoongespoeld door het schuim dat erlangs komt. Dat scheelt best veel zeep.”

Zo werkt het bij mijzelf ook. Bovendien is dit ook een goede tip als je last hebt van vettig haar door teveel zeep, of zeeprestjes die achterblijven. Ik verdeel mijn haar in vier delen, schuim de zeep in mijn handen op en masseer dan mijn haarwortels grondig in. Even uitspoelen en mijn haar wordt schoon, maar niet te zepig.

Azijn maakt het af

Velen van ons gebruiken een azijnoplossing: dit sluit je haarschubben, spoelt zeeprestjes weg en werkt na het wassen als een natuurlijke conditioner. Hier schreef Evelien er een uitgebreide blog over, waarbij ze ook ingaat op eventuele plantenextracten die je toe kunt voegen.

Sephora, die erbij zit terwijl ik dit schrijf, zegt: “Van azijn krijg ik echt heeeeel glad haar.” [laat me aan haar haren voelen]
Zo werkt dat bij mijzelf ook, de azijnspoeling maakt het echt af. Zonder voelt mijn haar nog een beetje stug. Dat is niet bij iedereen zo, Charlotte gebruikt bijvoorbeeld maar af en aan de spoeling, de rest van de shampoobeurten doet ze zonder.

We krijgen vaak de vraag of je haar hiervan niet naar een slaatje gaat ruiken. Dat is gelukkig niet zo; tegen de tijd dat je je haar hebt afgedroogd en laten opdrogen, ruik je niets meer van de azijn. Een leuke tip van mij als je juist wel een geurtje aan je haarspoeling wilt geven: doe er een paar druppels etherische olie in! Meestal gebruik ik maximaal 5 druppels. Lavendelolie is een favoriet, maar je kunt natuurlijk de geur nemen die jou het meest aanspreekt. En deze geur blijft wel hangen nadat je je haar hebt afgedroogd!

Extra tips en trucs

Tot slot nog een aantal extra tips om je haar op een natuurlijke manier in topconditie te houden.

Werfzeep_boekzeepjes_AnneFleur.jpgHadassa: “Ik maak weleens een droogshampoo van maizena en wat cacao. Als je alleen maizena gebruikt zie je vaak een wit waas bij je haarwortels; als je donker haar hebt zorgt de cacao ervoor dat het niet opvalt.”

Werfzeep_WildplukBlog07Anne-Fleur: “Je hoeft niet altijd je hele haar te wassen. Mijn haar was ik niet heel vaak, maar mijn pony wordt wat sneller vettig. Het is heel makkelijk om die even apart te wassen, desnoods onder de kraan. Zo bespaar je weer zeep.”

Buba: “Ik heb een tijdje lavendel- en sparhydrolaat* gebruikt als spoeling. Hier wordt je haar heel zacht van! Dat komt doordat er geen kalk in hydrolaten zit. Pure hydrolaten zijn vrij duur, maar als je dit wilt proberen zou je ze kunnen aanvullen met gekookt water, dat is ook zacht.”

*= een hydrolaat is een met stoom gedestilleerd extract van bloemen- of plantendelen; in deze blog over de olijfzeep staat er een stuk over.

Rinske: “Het aanschaffen van een borstel met fijn natuurlijk haar maakte voor mij alle verschil. Je haar gaat er echt van glanzen en je kunt eventuele extra zeepdeeltjes goed ‘afvangen’. De borstel kun je wat vaker schoonmaken, dat gaat handig met een nagelborsteltje.”

Was jij je haar al met onze shampoo bars, of overweeg je het? We zijn heel benieuwd wat je van onze tips vindt, en we hopen dat we je kunnen inspireren om het een keer te proberen!

Werfzeep vegan shampoo bar

Reacties

20 reacties op “Natuurlijke haarverzorging: onze tips”

  1. Monique

    Hallo, ik zou heel graag overstappen op een blok haarzeep, maar ik heb altijd gehoord dat als je je haar verft met verf die ook bij de kapper gebruikt word dit geen goed idee is.
    Ik kan er weinig over vinden bij jullie blog en de info dus ik zou heel graag weten wat jullie aanraden, mijn haar verven met een natuurlijk product zoals henna is voor mij geen optie.
    Ik ben dus heel benieuwd naar jullie reactie….o ja en het boek is onderweg hihi

    1. Rinske

      Hoi Monique, door de jaren heen hebben we hier verschillende dingen over gehoord. Mensen die hun haar blond of een natuurlijke kleur (laten) verven, of highlights hebben, lijken er niet zoveel problemen mee te hebben. Bij mij werkte het met rode verf dus niet lekker samen, en ik denk dat dat het geval is met elke felle of sterk gepigmenteerde chemische kleuring. Het hangt er dus maar net vanaf, je zou het misschien eens kunnen proberen. In elk geval vast veel plezier met het boek!

  2. Kirsten

    Wat een goed stuk, dank voor de tips!

    Ik sta ook op het punt over te stappen op shampoobars, maar ik houd zo van lavendel- of olijfgeur in m’n haar. Gaan jullie wellicht nog een volgende versie maken? (of is jullie lavendel zeep vergelijkbaar met de shampoobar) 😊

    1. Rinske

      Hoi Kirsten, als je een azijnspoeling gebruikt, kun je daar wat druppels etherische lavendelolie aan toevoegen. Daar gaat je haar heel lekker van ruiken. Veel succes!:)

  3. Evelien

    Ik ben inmiddels 2 jaar geleden over gegaan op shampoobars, ik begon met de kruidenshampoo van werfzeep. Daarna de honingshampoo getest. Maar na 2 maanden werd ik onpasselijk van de geur die het achterliet in mijn haar.
    Inmiddels gebruikt ik al een hele tijd een shampoo bar van een ander merk. Helaas met wat ingrediënten waar ik me niet in kan vinden, daarom wil ik met behulp van het zeepboek zelf een shampoo gaan ontwikkelen die voor mij prettig is.
    Wat ik wel gemerkt heb is dat de ene de andere shampoo niet is. En zo werkt dat ook met zelf gemaakte appel azijn. De ene batch reageert anders dan de andere.
    En zo is het ook per persoon weer verschillend.
    Het stuge gevoel aan mijn haar wat de shampoo bars kunnen geven vind ik juist fijn. Voor fijn haar geeft dat inderdaad het gevoel van volume.
    Er zijn ook shampoos die het haar dan weer makkelijk laten klitten. Daar komt de azijn dan weer in beeld.

    1 tip die bij mij een wereld van verschil maakte, na het wassen HEEL goed het haar droog fohnen.
    Als ik mijn haar te lang opstak tussen wassen en drogen was mijn haar binnen de kortste keren weer vet en kon ik opnieuw beginnen. Extra tijd nemen om goed mijn kruin droog te fohnen scheelt me zomaar 2 dagen wassen.

    De tip van geur olie toevoegen aan de azijn wil ik toch wel gaan uitproberen voor de afwisseling en een andere haarborstel wil ik ook nog wel eens testen.

    Nu ik me aan het inlezen ben in oliën etc om zeep te gaan maken merk ik wel dat het nog een lastig klusje is dat samenstellen.
    Wat dat betreft zou ik liever een kwart van de huidige recepten maken.
    Als het dan toch niet helemaal naar wens is, heb je niet gelijk voor 2 jaar shampoo over, haha.
    Niet alle ingrediënten zijn ook geschikt voor haar shampoo had ik eerder al eens begrepen.
    Wat dat betreft zit ik lekker met mijn neus in het boek en leer ik elke keer een stapje bij 🙂

    1. Rinske

      Bedankt voor de toevoegingen en extra tips, Evelien!:)

  4. Tineke

    Voor mijn krullen werken de shampoobars heel goed. Mijn haar 2, 3 keer in de week wassen is genoeg. Ik heb veel meer volume en gezonder, minder droog en pluizig haar. Geen jeukende en droge hoofdhuid meer, wat echt heel fijn is. Naspoelen met azijn is voor mijn haar niet nodig. Wat ik wel echt moest leren is: goed wassen. Klinkt raar misschien. Tijdens het wassen moet mijn haar echt goed schuimen, gewoon met het blok over mijn hoofd wrijven en zonodig een tweede keer wassen. Anders wordt het stug en touwachtig met veel klitten als het droog is. De eerste paar keer dacht ik dat het aan de zeep lag maar het lag aan het wassen. Ik was te voorzichtig met de zeep om mijn hoofdhuid en droge haar te sparen.

    1. Rinske

      Hoi Tineke, wat goed, dankjewel voor het toevoegen van je ervaring! Ik herken je verhaal over het ‘goed’ wassen, ik moest ook even uitvogelen hoe ik genoeg schuim kon krijgen maar geen touwachtig gevoel. Maar wat fijn om te horen dat de investering voor je werkt (voor mijn ook trouwens) 🙂

  5. Rosalinda

    Ik gebruik nu 2 jaar de honing shampoo( eerst de kruiden maar mijn haar vind honing lekkerder ;)). Er komt geen andere shampoo meer in. En inderdaad mijn stijle haar is gaan “golven”. 1 keer per maand gaat er bij mij een dopje appelciderazijn na het wassen door me haar. Me haar is veel sterker nu en hoeft het maar 2 keer per week te wassen I.p.v. voorheen bijna elke dag. En me huid vind de honing zeep ook het beste, reageert daar het beste op. Zo wel hoofd als huid hebben veel minder allergie reacties.

    1. Rinske

      Hoi Rosalinda, wat gaaf! Leuk om te horen hoe iedereen het weer voor zichzelf uitdoktert:). Groetjes, Rinske

  6. Margreet Nijhof

    Een vraagje; als ikna de shampoobar gebruikt te hebben, gewoon cremespoeling van Kruidvat in mijn haren doe erna, gaat het effect van de shampoo dan niet weg? Ik ben net begonnen met de shampoobar en mijn haar was heel erg stroef hierna, vandaar dat ik graag cremespoeling gebruik, zodat het weer lekker glad voelt

    1. Rinske

      Hoi Margreet, je zou het eventueel een tijdje kunnen proberen met de tips uit deze blog, zoals een azijnoplossing, borstel met fijn haar, en anders/beter inzepen. Maar mocht je graag een cremespoeling of conditioner blijven gebruiken, dan is daar natuurlijk ook niks mis mee. Wel voeg je dan weer wat synthetische gladmakers toe die juist niet in de shampoozeep zitten, maar het is allemaal niet zo’n exacte wetenschap hoor. Doe vooral waar jouw haar zich het beste bij voelt!

  7. Ellen

    Nu zo’n 2 jaar fan van jullie haarzeep, begonnen met de kruiden versie, toen deze op was de honingvariant en deze gebruik ik nog steeds. Zeker was het in het begin wennen maar met alle pluspunten in het vooruitzicht was dit prima te doen. Inmiddels is mijn dun haar verleden tijd en heb ik ook weer de slag in m’n haar die ik als kind had:)
    Ik heb een flesje aangelengde bio-appelciderazijn bij de zeep staan om na te spoelen.
    Psoriasis zit bij ons in de familie waarvan ik gelukkig een zeer milde variant heb om mijn hoofdhuid…had! Hiervoor gebruikte ik een lotion (zo’n klein flesje met knalrose spul, van de huisarts) paar keer per jaar.
    Inderdaad, sinds ik met de haarzeep ben begonnen helemaal niet meer gebruikt, zo blij mee.

    1. Rinske

      Hoi Ellen, wauw! Dat is echt fantastisch om te horen, wat fijn dat je dankzij de haarzeep geen last meer hebt van psoriasis. Daar zijn we heel blij om!

  8. Anneke

    Ik wil graag beginnen met een shampoobar maar mijn haar is zo fijn en dun geworden dat ik er met best veel stylingmiddelen volume in aan moet brengen. Het lijkt me dat deze het effect van de shampoobar teniet doen, maar hoe kan ik het dan wel het beste stylen? Hebben jullie een idee?

    1. Rinske

      Hoi Anneke, je hebt geluk want heel veel mensen met dun en fijn haar krijgen meer volume van de shampoobars! Als je het wilt proberen, zou ik het een maand of 2-3 geven en in die tijd inderdaad geen of weinig synthetische stylingproducten gebruiken. Voor wat extra volume kun je bijvoorbeeld wel wat maizena (met cacao als je donker haar hebt) in de haarwortels masseren. Je kunt ook eens zoeken op ‘lijnzaadgel’, dat kun je 100% natuurlijk zelf maken en is heel goed voor je haar. Laatste tip: als de shampoo ’teveel’ voelt voor je fijne haar, kun je ook nog een gewone zeep proberen, de Schierzeep is hier bijvoorbeeld fijn voor.

      Hopelijk gaat het zo lukken, we wensen je heel veel succes!

  9. Het is interessant om te lezen dat een shampoo bar even wennen is voor je haar. Ik zou graag op een meer natuurlijke manier voor mijn haar willen zorgen. Mijn haar groeit namelijk erg langzaam en ik zou graag langer haar willen. Ik zal eens onderzoeken of ik door middel van een natuurlijke verzorging een haarverlenging kan bewerkstelligen.

    1. Rinske

      Hoi Emma, dat klinkt goed, hopelijk bevalt de shampoo (evt in combinatie met azijnspoeling)!

  10. Daphne

    doen de shampoobars ook iets tegen haaruitval? als ik mijn jaar was heb ik een pak haar in mijn handen. en met de bars is het ook zo ruw. ik kan ook niet mer rlkr shampoo wassen dan is mijn haar stro wat kan ik hier aan doen?

    1. Rinske

      Hoi Daphne, ernstige haaruitval kan veel oorzaken hebben, bijvoorbeeld stress of hormonale veranderingen. Als je je hier echt zorgen over maakt, zou ik er misschien even mee langs de dokter gaan. Een beetje haar in je handen hebben bij het wassen is normaal, omdat je door de masseerbewegingen de losse haren van de rest van je haar scheidt. Ik was zelf eens per week m’n haar en dan heb ik ook altijd wel een flink ‘plukje’ te pakken:).
      Met de name de honingshampoo werkt herstellend voor je hoofdhuid, vanwege de neemolie en honing, wat bij veel mensen met fijn of dun haar een positief effect heeft. Zelf heb ik haar dat snel klit en ’touwig’ aanvoelt; voor mij is een sterk verdunde oplossing van appelciderazijn DE oplossing. Met ‘sterk verdund’ bedoel ik dan echt 1-2 dopjes op een halveliterflesje water. Tot slot kan het ook nog helpen om de shampoobar in je handen op te schuimen in plaats van op je hoofd, zodat je niet aan je haar trekt. Hopelijk heb je hier iets aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *