Vloeibare shampoo vs shampoozeep

Geplaatst op

Geplaatst in

Werfzeep honingshampoo - shampoo bar

Haarzeep als natuurlijke shampoo ~

Hoewel het voor sommige mensen nog even wennen is een blok zeep als douchezeep te gebruiken, is een shampoozeep in plaats van vloeibare shampoo vaak al helemaal een vreemd iets! En er zitten natuurlijk ook veel verschillen tussen onze shampoo bars en de meeste vloeibare shampoo’s. Niet alleen in gebruik en verpakking maar zeker ook in de ingrediënten.

Nu we een nieuwe shampoo aan het ontwikkelen zijn leek het ons leuk eens een serie blogs aan de shampoozeep te wijden. In dit blog ga ik in op de verschillen en duik ik met name in de ingrediënten die in de meeste vloeibare shampoo’s zitten die we bewust niet in onze shampoobars stoppen.

SLS

We beginnen met een term die iedereen vast al eens gehoord heeft: SLS. Maar wat is dat nou eigenlijk? En waarom wil je het niet in je zeep? SLS/SLES -ook wel Sodium Lauryl Sulfaat, Sodium Laureth Sulfaat, maar ook Aluminium Sulfaat, Ammonium Laureth Sulfaat en Natrium Lauryl Sulfaat- zijn stoffen die toe worden gevoegd in veel zepen en shampoo’s. Het is ontzettend goedkoop en zorgt voor veel schuim en harde reiniging. Dat laatste is waar het probleem ligt; het reinigt zó goed dat het ook gebruikt wordt in schoonmaakmiddelen voor auto’s, vloeren etc. Niet bepaald verzorgend voor je (hoofd)huid dus. Daarnaast is het een omstreden ingrediënt omdat het de huid indringt wat niet goed voor de gezondheid zou zijn. Veel mensen zijn er ook allergisch of gevoelig voor. Denk hierbij aan jeuk, irritatie en/of een pijnlijke hoofdhuid. Helaas is het niet zo dat SLS nooit in shampoobars of vaste zepen toegevoegd wordt. Lees altijd goed de ingrediëntenlijst door als je SLS wilt vermijden.

Parabenen

Een parabeen is een stof die in onder andere cosmetica wordt toegevoegd als conserveringmiddel. Ook bij parabenen is er discussie over hoe veilig het eigenlijk is in gebruik. Zo werkt het als een pseudo-oestrogeen en zou het in combinatie met andere groeifactoren carcinogeen werken. Er wordt hier nog onderzoek naar gedaan.

solid shampoo van Werfzeep: de honingshampoo

Microbeads

De term microbead is ondertussen al redelijk bekend. Het zijn kleine plasticdeeltjes die toegevoegd worden aan cosmetica. Ze dienen veelal als scrubmiddel in scrubs en tandpasta, maar het zit ook in make-up, zonnebrand en dus ook in shampoo. In shampoo wordt het gebruikt om de shampoo fijn over je haar te laten glijden. Maar dat plastic spoel je vervolgens dus weg. Het is zo klein dat het niet gefilterd wordt en dus uiteindelijk in het water en in de zee en dus in ons ecosysteem terecht komt.
Mocht je nog meer willen weten over microbeads; Rinske schreef er een uitgebreide blog over.

Palmolie

Ook in veel vloeibare zepen zit palmolie. Net als SLS is en een goedkoop te verkrijgen ingrediënt wat goed zijn werk doet. Het probleem zit hem echter in de manier waarop palmolie gewonnen wordt. Aangezien ontzettend veel grote bedrijven palmolie gebruiken is er erg veel vraag naar, om aan deze vraag te voldoen moeten er meer palmbomen worden geteeld, en om daar ruimte voor te creeëren worden hele delen regenwoud verbrand en gekapt. Het verbranden levert onwijs veel CO2 op, daarnaast verdwijnen met het regenwoud de longen van de aarde, en de leefomgeving van de dieren en mensen die er wonen. We zullen hier binnenkort een uitgebreide blog over schrijven.

Vloeibare shampoo vs vaste shampoozeep

Naast de ingrediënten is er nog een verschil tussen vloeibare zeep en solid shampoo ofwel vaste shampoo; het feit dat het vloeibaar is. Vloeibare shampoo is eigenlijk een waterige, verdunde vorm van blokzeep. Hierdoor doe je minder lang met een fles shampoo dan je met een shampoozeep zou doen. Daarnaast neemt het veel meer ruimte in beslag tijdens transport.
Door de toevoeging wat water is het echter ook veel bederfelijker dan een blokzeep. Hierom wordt aan vloeibare shampoo conserveringsmiddelen – zoals parabenen- toegevoegd, wat niet goed is voor ons lichaam.

135 ton plastic afval

Daarnaast zit vloeibare shampoo in plastic flessen wat ook niet fijn is voor het milieu. Gebruik van vloeibare shampoo zorgt voor ongeveer 135 ton plastic en 450 liter water verbruik per jaar.
Een shampoobar bederft niet (bij normaal gebruik met goed opdrogen tussendoor), en het heeft geen schadelijke impact op onze aarde omdat het biologisch afbreekbaar is, vanwege de recyclebare verpakking, minder transportruimte, de ingrediënten biologisch geteeld zijn én omdat het langer mee gaat. Wat ons betreft dus genoeg reden om shampoo bars in het assortiment te hebben én om zelf te gebruiken!

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de natuurlijke, gezonde haardos die de meeste gebruikers ervan krijgen. Onze haarzepen zijn niet voor niets onze hardstlopende zepen.

 

Volgende blog schrijf ik over het gebruik van onze vaste shampoo en geef ik handige tips. Mocht je zelf nog vragen of juist tips hebben zijn we daar erg benieuwd naar!