Zeep van de maand: honingshampoo

Na haar vorige blog over de kruidenshampoo blijft Hadassa nog even in de haarsferen met een blog over onze gouden oude honingshampoo.  Deze shampoo is helemaal afgestemd op de gevoelige hoofdhuid.

Verzorgend vertrekpunt

Net als de kruidenshampoo bestaat de basis van de honingshampoo uit verzorgende kokos- en olijfolie en karitéboter. Alledrie voeden ze de droge hoofdhuid. Verder zorgt kokosolie voor glanzend haar, een goed schuimende shampoo en werkt het tegen roos.

Daarnaast zit er nog neemolie, cacaoboter en castorolie in de basis van de honingshampoo.

werfzeep_ingredient-neem
Bloemetjes van neem

Neemolie zorgt voor je (hoofd)huid en helpt deze te herstellen. De olie is heilzaam voor je hoofdhuid, vooral als je roos of een geïrriteerde hoofdhuid hebt. Cacaoboter zorgt ervoor dat je huid zachter wordt en beter vocht vasthoudt, daarnaast zorgt het voor een rijke romige schuimlaag. Castorolie is een vette olie, die je huid helpt vocht vast te houden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Goddelijke geuren

Bovenop de basis komt een aantal etherische oliën, die naast hun geur ook nog allerlei verzorgende eigenschappen meebrengen.

Wortelzaad

Etherische olie van eucalyptus werkt antiseptisch en samentrekkend, hierdoor helpt het goed bij kleine wondjes of plekjes. Lavendelolie werkt ontspannend, zowel als je het opsnuift als op je huid. Verder werkt lavendel ontsmettend, ontstekingswerend, pijnstillend en wondhelend. Korianderolie heeft een verwarmend, revitaliserend en opwekkend effect, waardoor het kan helpen bij pijntjes en vermoeidheid. Cajeputolie zorgt voor een stimulerende, antiseptische, pijnstillende en zuiverende werking en kan psoriasis verlichten. Pepermuntolie verkoelt, ontspant en geeft verlichting bij pijn of zwellingen, verder heeft het ook nog antibacteriële eigenschappen.

De laatste etherische olie in de honingshampoo is wortelzaadolie. De olie bevat, net als wortels, heel veel mineralen en vitamines. Deze zorgen ervoor dat je huid sterk en glad blijft (vooral door vitamine A).

Last but not least

Honing! Onze honingshampoo heet niet voor niets zo. Biologische, onverhitte honing heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, en is zacht voor de gevoelige (hoofd)huid. Daarnaast brengt het vocht in; erg fijn voor een droge huid. Honing kan helpen bij het herstellen en beschermen van de huid. Verder werkt het kalmerend en jeukverlichtend op een gevoelige hoofdhuid. Kort gezegd werkt honing verzachtend, herstellend en voedend. Lekker goedje voor in je shampoo!
Onze honing komt van Nederlands enige biologische Imkerij De Oase. Binnenkort zullen we een blog schrijven over waarom we zo trots zijn om met deze honing te werken, over de drijfveren van imker Elmar, over de bijen en waarom wij als plantaardige zeepmakerij (als enige uitzondering) toch met deze honing werken.

Heerlijk voor je hoofdhuid

Met al deze ingrediënten was je je haar schoon én verzorg je je hoofdhuid optimaal. Wil je de honingshampoo uitproberen? Je vindt ‘m hier.

Lees hier meer boeiende blogs over haarverzorging.

Reacties

6 reacties op “Zeep van de maand: honingshampoo”

  1. leonje

    Omdat ik groot fan ben van jullie ‘gewone’ zepen, mijn huid knapt er echt van op, besloot ik ook shampoo voor mijn haar te proberen. Echter bleef er telkens een laagje achter ook na hele goed naspoelen met warm water krijg ik het er niet uit. Mijn haar voelde stug en niet lekker schoon. Ook in mijn borstel zag ik dat er allerlei vettigheid achterbleef. Jammer, ik ga nu maar weer voor de reguliere haar shampoo.

    1. Rinske

      Hoi Leonie, wat jammer dat de shampoozeep niet fijn voor je werkte. Het kan gewenning zijn: je hoofdhuid is gewend om veel talg aan te maken door het gebruik van meer ‘agressieve’ shampoo’s, dus als je overstapt kan het dat je haar juist een tijdje vettiger wordt. Dat gaat na verloop van tijd over. Het stugge gevoel kun je vaak verhelpen met een appelciderazijnoplossing, dat maakt je haar heel zacht en verwijdert ook nog vet/zeepdeeltjes. Dat je wat vaker moet borstelen (en je borstel schoonmaken) klopt, maar dat is ook weer goed voor je haar:). Kortom, als het niet meteen fijn werkt is er veel waar je mee kunt experimenteren. En als het na een paar maanden nog niet lekker werkt, kun je de shampoobar uiteraard ook opmaken als douchezeep. Wel fijn dat de zepen zo goed zijn voor je huid. Succes met alles!

  2. Els

    2 weken geleden gestart met honingshampoo. Ik heb redelijk kort haar en nooit problemen, wilde toch wat milieuvriendelijkers.
    In tegenstelling tot een andere blokshampoo schuimde deze heerlijk, fijn om mee te wassen. Maar 1 groot nadeel: haar voelt plakkerig, eigenlijk niet eens vet, direct al na wassen. Dat terwijl ik juist van beetje stroef haar hou. Word slap en toch onhandelbaar. Borstelen helpt niet. Spoelen met azijn helpt niet. Vandaag toegegeven en maar eens met restje oude shampoo gewassen: prima resultaat. Mijn oude haar weer terug.
    Is dit een kwestie van langer doorzetten (naar gevoel en voor gek lopen) of is deze shampoo geen match?

    1. Rinske

      Hoi Els,

      Vanaf hier is het moeilijk te zeggen wat precies het probleem is: het zou goed kunnen dat je haar wat langer moet wennen, of dat je bijvoorbeeld iets teveel azijn in je spoeling gebruikt (daarvan wordt je haar erg slap). In deze blog staan in elk geval veel tips: http://www.werfzeep.blog/haarzeep/shampoozeep-de-meest-gestelde-vragen/
      We raden je inderdaad aan nog wat langer door te zetten en te experimenteren (bij mijzelf duurde het twee maanden voor mijn haar gewend was), maar heb je daar geen zin in of werkt het niet, dan is de hningshampoo gelukkig ook een heel milde verzorgende douchezeep. Heel veel succes in elk geval!

  3. Marieke

    Al een half jaar lang gebruik ik jullie honingzeep. Helaas heb ik nog steeds een droge schilferige hoofdhuid en blijft mijn haar best droog. Ik was het twee keer in de week en gebruik als het bijna droog is wat kokosolie om het wat ‘vetter’ te maken. Appelciderazijn vind ik niet fijn om in mijn haar te doen.

    1. Rinske

      Hoi Marieke, gebruik je de honingzeep of de honingshampoo op je hoofd? (ik neem aan de shampoo?)
      Vervelend dat het niet lekker werkt met jouw haar. Het is vanaf hier helaas erg lastig precies te zeggen waardoor dat komt. Als je al een halfjaar last hebt van schilfers op je hoofd, zou ik misschien ook even naar de huisarts gaan ermee. Sorry dat ik je niet goed verder kan helpen, hopelijk kun je de oorzaak van het probleem vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *