Limited edition: neemzeep

Geplaatst op

Geplaatst in

We maakten een speciale zeep, eentje met veel neemolie. Extra zacht voor je handen, wat in deze tijden van voortdurend handen wassen geen overbodige luxe is. In deze blog: meer over neem, en natuurlijk over neemzeep!


neem azadirachta indica

Neemboom en neemolie

De neemboom (Azadirachta indica) is in India al eeuwenlang bekend om de vele genezende eigenschappen. Neem, ookwel de ‘dorpsapotheek’ genoemd, bevat stoffen die ontstekingen remmen, bacteriën bestrijden en het immuunsysteem stimuleren. Neem is ook antiviraal. De eerste medische teksten in het Sanskriet maken al melding van de gunstige invloed van de vruchten, zaden, olie, bladeren, wortelen en schors.

neembloesem

Neemolie: helend voor je huid

Neemolie wordt geperst uit de zaden van de neemboom. De olie verzorgt de huid en helpt deze regeneren. Ook werkt het erg goed bij huidonsteking en wondjes. Onderzoekers hebben zelfs wetenschappelijk aangetoond dat neem post-operatief kan helpen bij het helen van wonden, en mogelijk gunstig werkt bij acne.

werfzeep zeepmaken

Neemzeep

Zoals alle zepen begint ook deze met ‘een potje met vet’: verschillende plantaardige vetten en oliën samen in een pan gesmolten en op de goede temperatuur gebracht. De samenstelling van die vetten kan per zeeprecept variëren, en in dit geval maakt neemolie een relatief groot deel uit.

De vetten die je gebruikt bepalen wat voor zeep je uiteindelijk krijgt. Zo is een zeep met veel karitéboter erin heel romig, en een zeep met veel kokosolie weer wat ‘harder’ en schuimender. Door meer neemolie te gebruiken sturen we dus in de richting van een zachte, verzorgende zeep.

Werfzeep limited edition neemzeep zachtezeep

Een paar stappen verder in het proces: de zeep is uit de mal gehaald, in stukken gesneden en klaar om een maandje te rijpen in de droogkast.

Werfzeep neemzeep limited edition handzeep

Zo’n mooie zeep verdient natuurlijk ook een mooie wikkel, die zoals altijd werd gemaakt door Studio Vrijdag.

En toen was ‘ie klaar: de limited edition neemzeep! Een zeep die met zijn helende en verzorgende karakter lekker is als douchezeep, maar dus ook heel geschikt om bij de gootsteen te leggen, voor als je vaak je handen moet wassen.

Wil je de neemzeep zelf proberen? Je vindt ‘m hier in de webshop!

Werfzeep neemzeep limited edition handzeep