Werfzeep zeepkraam op Oerol

Nostalgie op Oerol

We staan bijna elk jaar met onze zeepkraam op Oerol op Terschelling. Hier is het allemaal begonnen!

Werfzeep op Oerol

Het begin op Oerol

Nou ja, het echte begin ligt misschien in Canada, maar toch is er ook een begin op Oerol. Allereerst zijn Laurens en ik hier tien jaar geleden voor elkaar gevallen en ten tweede stond ik er zes jaar geleden voor het eerst met Werfzeep op de markt en dat was een ongeëvenaard succes. Het was toen prachtig zonnig en iedereen, marktlui én bezoekers, was in een zomerse feeststemming. En mijn geïmproviseerde zeeptafel deed er vrolijk aan mee.

Pallet als markttafel

De Oerol braderie vindt jaarlijks in drie dorpen op Terschelling plaats: in Hoorn, Midsland en in West.

Tijdens die eerste Oerolmarkt deed ik zo laagdrempelig mogelijk mee, ik had nog geen marktkraam en improviseerde elke dag een nieuwe kraam. In Hoorn leende ik een tuintafel van iemand wiens tuin aan de markt grensde. De volgende dag in Midsland wilden de jongens van de Coop wel helpen en leenden me een pallet met bierkratjes eronder bij wijze van poten. Daar sloeg ik mijn gele zeepdoek overheen, stalde er zeep uit de rolkoffer op uit, en de dag kon beginnen. Het werd een feest. Hoe dat dat toch zo’n succes kon worden…

Ook al ging de zeepkraam er op elke volgende markt professioneler uitzien, het haalde het toch qua sfeer, aanloop en omzet jarenlang niet bij deze eerste Oerolmarkt. Daarom wordt deze steeds een beetje legendarischer.

Oerolmarkt op Terschelling

Het marktwezen op Terschelling gaat er mooi aan toe. Mocht je interesse hebben in een kraam dan hoef je niet op zoek naar een online inschrijfformulier, nee, dan moet je marktmeesters Henk en Hennie bellen. (Al schijnt er inmiddels een wachtlijst te zijn.)

Alle zeepjes van Werfzeep op de Oerolmarkt.

Oke, genoeg nostalgie! Dit jaar waren we er weer. En zoals je op de foto’s ziet improviseren we allang geen zeepkraam meer bij elkaar.

Drie dagen Oerolmarkt die als een karavaan dagelijks in een ander Terschellinger dorp neerstrijkt. Eigenlijk is het altijd gezellig. We ontmoeten een hoop nieuwe mensen, horen ongebreidelde reacties op de zeep, spreken vaste klanten, en zelfs wel eens mensen die nooit zeep gebruiken. Vakdeformatie waarschijnlijk, maar die spreek ik in het dagelijks leven nauwelijks.

Jaarvoorraad Werfzeep inslaan

We zijn allebei geen rasechte verkopers en iemand iets aanraden waar hij niet op zit te wachten, daar beginnen we al helemaal niet aan. Dus als een douchegelgebruiker dan toch aan de kraam een zeepje wil proberen en uiteindelijk met een zak zeep naar huis gaat is dat altijd heel bijzonder.

En altijd leuk zijn de eilanders die hun jaarvoorraad zeep komen inslaan!

Werfzeep op de Oerolmarkt.

Dit jaar hebben we de kraam weer een beetje mooier gemaakt. De lampetset is van de partij zodat iedereen die wil de zeep kan proberen en we hebben de schoolbordjes uitgebreid met foto’s.

Werfzeep op de Oerolmarkt. Werfzeep op de Oerolmarkt.

Onze marktagenda kun je hier vinden.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *