Werfzeep uitgelicht in de Volkskrant - Kunst van de maker

Werfzeep in de Volkskrant

Terugblik: hoe we vijf jaar geleden in het Boijmans stonden en daarmee in de Volkskrant belandden en hoe dat zo’n online toestroom naar onze website teweeg bracht dat alles uiteindelijk plat lag. Een hoogtepunt in (de eerste) vijf jaar Werfzeep.

Hand Made – lang leve het ambacht

Vijf jaar geleden organiseerde Museum Boijmans Van Beuningen een unieke markt: Hand Made. Heel het voorjaar van 2013 stond het Boijmans in het teken van het ambacht. Ze hielden een grote tentoonstelling met honderden ambachtelijk gemaakte objecten.

Op 12 mei 2013 zou er een speciale markt in het museum worden gehouden: Hand Made. Als ambachtsman kon je hiervoor toelating doen. En dat deed ik. Het leek me natuurlijk geweldig hier onderdeel van uit te kunnen maken.

Drie weken van tevoren kreeg ik te horen dat Werfzeep op de markt aanwezig mocht zijn. Laurens en ik gingen er samen staan. Het was echt een unieke markt, we stonden samen met een zilversmid, houtbewerker, keramist, zelfs een hoedenmaker… kortom kunstambachten overal.

Volkskrant zeep | Werfzeep in De Volkskrant | Kunst van de maker - De Volkskrant

Kunst van de maker – De Volkskrant

En toen kwam De Volkskrant langs. Ze wilden van alle marktkramen vier makers uitlichten en daar werden wij er één van. Het was superspannend om geïnterviewd te worden, herinner ik me nog.

Sowieso was het een onvergetelijke dag. In 2013 was Werfzeep -als ik er nu op terug kijk- best klein. We hadden een vaste schare fans en leverden aan een tiental winkels. Maar als we op markten stonden waren er meer mensen niet dan wel geïnteresseerd: vaste zeep was nog altijd hopeloos ouderwets.

Maar op deze markt, middenin Museum Boijmans Van Beuningen, verkochten we onze kraam leeg. Iedereen leek de waarde van blokzeep in te zien. We waren gewoon uitverkocht! Dus het was zonder krant al een legendarische dag.

De Volkskrant heeft honderdduizenden lezers, dus toen het artikel de volgende dag in de krant stond merkten we pas echt wat een stormloop inhoudt. Ons webshopje kon het aantal bezoekers niet aan, na een dag lang bestellingen verwerken lag in de avond de site plat.

Het is een van mijn leukste zeepspeurt-herinneringen. Ik kwam net het krantenartikeltje opnieuw tegen bij het opruimen van een stapel foto’s en bij deze is het onderdeel van ons ‘in de media’archief.

De Volkskrant Werfzeep 2013 | Kunst van de maker - De Volkskrant

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *