Zeeptraining voor Solid Road - toekomstige zeepfabriek in Nigeria!

Zeepfabriek in Nigeria

Een paar weken geleden werd ik opgebeld door Yvonne van de stichting Solid Road. Of ik iemand wilde opleiden die binnenkort het land uit wordt gezet. Het ging om een man die al zestien jaar in Nederland woont en nu teruggaat naar Nigeria, waar hij een zeepfabriek wil beginnen.

Solid Road is een Nederlandse stichting, ze helpen mensen zonder verblijfspapieren bij terugkeer naar hun land van herkomst. Zoals zo velen vind ik het vreselijk dat er überhaupt mensen tegen hun zin worden uitgezet, maar zo’n stichting probeert er het beste van te maken. Voor mij is het een eer dat ik kan helpen en al helemaal als het zeep maken iemand een perspectief kan bieden. Het heftige is dat de man in kwestie (Richard, uitgesproken op zijn Brits) in het detentiecentrum in Rotterdam vastzit en ik dus werd uitgenodigd om de training in de gevangenis te geven. Hieronder vind je het verslag.

Evelien en Richard - Zeeptraining voor Solid Road - toekomstige zeepfabriek in Nigeria!

Zeep maken in de vrouwenvleugel

In het detentiecentrum was momenteel de vrouwenvleugel op de begane grond even leeg, dus we konden daar in het keukentje aan de slag. Na een aantal poortjes door en het warme welkom van afdelingshoofd Arend gingen we meteen aan de slag.

Richard had nog nooit zeep gemaakt dus er was wel wat te vertellen. Er ging een wereld open en de mogelijkheden duizelden hem in het begin. Maar al snel zag hij de voordelen van het handwerk in: op deze manier kan hij flexibel inspelen op de oliemarkt. Soms is karitéboter voordelig, dan weer kokosolie en daar kan hij zijn bedrijf op laten inspelen.

Zeeptraining voor Solid Road - toekomstige zeepfabriek in Nigeria!

Nigeria is qua flora een rijk land. Alle soorten tropische olieplanten worden er verbouwd. En volgens Richard is er nog geen lokale zeepfabriek, dus daar ziet hij kansen. (Dat herken ik wel, want zo is Werfzeep immers ook begonnen!)

Zeeptraining voor Solid Road - toekomstige zeepfabriek in Nigeria!

Het handige van handgemaakte zeep is dat je klein kunt beginnen. Zonder enorme fabrieksmachines en in kleine oplages. Al wil hij wel zo snel als het kan opschalen.

We hebben twee zeeprecepten uitgewerkt: een eerste simpele variant bestaande uit karitéboter, kokosolie en cacaoboter.

En een tweede met cacaoboter, kokos-, olijf- en saffloerolie met een mix van etherische oliën. Volgende week vertrekt Richard al maar de zepen kan hij wel meenemen en zo de verschillen in werking, schuim en geur testen. Ik had een tiental soorten etherische oliën bij me en het was ontzettend leuk om het geurscala af te gaan. Dit opende zeker mogelijkheden!

Het zeepzieden ging eigenlijk vrijwel direct goed. Ik zag gelijk dat dit toekomst had, hij had het meteen in de vingers.

 

Zeepfabriek in Nigeria

Zeeptraining voor Solid Road - toekomstige zeepfabriek in Nigeria!

Evelien en Richard - Zeeptraining voor Solid Road - toekomstige zeepfabriek in Nigeria!

Na zestien jaar in Nederland gewerkt te hebben (de laatste jaren als tuinman) gaat Richard nu terug naar Nigeria, zijn geboorteland. Hij is er niet bitter over en vertrouwt op de toekomst. Het was bijzonder om hem te ontmoeten en ik hoop dat hij zijn zeepfabriek in Nigeria kan verwezenlijken. Na afloop kreeg ik van Arend een rondleiding door het detentiecentrum. Ze doen duidelijk hun best om het leven er onder de huidige omstandigheden zo leefbaar mogelijk te houden. Sommige mensen wonen er dan ook maanden achtereen.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *