Tuinzeep-koffiescrub_werfzeep handen wassen

Glycerine: het zachtezeepgeheim

Als je onze zeep regelmatig gebruikt, weet je al dat die je huid zachter maakt dan veel douchegels of zeepbars uit de supermarkt. Maar hoe komt dat precies? Vandaag aandacht voor één van de sterren van de zachtezeepshow: glycerine!

Werfzeep zeepmaken natuurzeep met glycerineGlycerine is een basisingrediënt van veel verzorgende crèmes en lotions: zó gewoon, dat we er niet vaak bij stilstaan wat een bijzonder stofje het is. Het heeft namelijk de eigenschap dat het water uit de lucht kan aantrekken. Op je huid zorgt dat voor een vochtinbrengende werking. En laat glycerine nu een natuurlijk bijproduct zijn van het verzepingsproces!

Natuurlijke glycerine in zeep

De basis van natuurzeep maken is eigenlijk heel simpel. In onze zeepkeuken smelten we verschillende plantaardige oliën, en gieten er daarna in water opgeloste loogkristallen bij. Dit zorgt voor een zogenaamde ‘zeepreactie’, de vetten en de loog veranderen samen in zeep.

Scheikundig gezien gebeurt er in onze pan het volgende: de vetzuren en glycerol uit de oliën transformeren door de loog in zeep en glycerine. Glycerine ontstaat dus vanzelf tijdens het verzepingsproces. In de Werfzeep bij jouw kraan of douche zit dan ook altijd nog de natuurlijke glycerine.

Werfzeep_vetten_olien_zeepmaken

Voordelen van Werfzeep voor je huid

Glycerine is een zogenoemde ‘humectant’. Dat wil zeggen dat het in staat is om vocht in de huid vast te houden en aan te trekken. Glycerine komt van nature voor in de bovenste laag van je huid, de hoornlaag, en is belangrijk voor hydratatie. Het kan makkelijk door je huid worden opgenomen en bindt zich vervolgens aan water, zodat je huid minder vocht verliest.

Elke keer dat je Werfzeep gebruikt, voeg je een klein beetje glycerine aan je huid toe. Daarnaast zit er ook wat extra vet in onze zepen, dat niet verzeept. Dit noem je ‘overvet’. Het overvet sluit juist vocht op in je huid: het heeft een zogeheten ‘occlusieve’ werking. Samen zorgen de glycerine en het overvet ervoor dat je huid optimaal gehydrateerd blijft.

Werfzeep_Opgieten_zeep

Waarom droogt sommige zeep wel uit?

Als glycerine van nature in zeep zit, hoe kan het dan dat sommige zepen je huid zo uitdrogen? Het antwoord zit ‘m in de waarde van glycerine. Vaak wordt de glycerine die in het verzepingsproces ontstaat, door de fabrikant waardevoller gevonden dan de zeep zelf. De glycerine wordt dan ‘afgeroomd’ en bijvoorbeeld toegevoegd aan een crème of andere cosmetica. De zeep die achterblijft is straf en uitdrogend voor je huid.

Soms wordt achteraf nog wel een beetje ‘losse’ glycerine toegevoegd aan de zeep. Dit staat dan bij de lijst met ingrediënten. Als je ‘glycerine’ of ‘met toegevoegde glycerine’ ziet staan, kun je er dus vanuit gaan dat de glycerine los is toegevoegd. Bij zeep waarin glycerine een natuurlijk onderdeel vormt  – zoals Werfzeep – staat het juist niet bij de ingrediënten. Je kunt dus het beste opletten of de zeep van hoogwaardige oliën is gemaakt en of de koudeprocesmethode is gebruikt. Dan heeft de zeep kwalitatief de beste samenstelling en is zachter voor je huid.

Werfzeep_Marie_zeepsnijden

Zeep versus zeep

Dat verklaart gelijk waarom we door de jaren heen zoveel mails hebben gekregen van mensen met een gevoelige huid, die wel goed reageren op Werfzeep. En ook waarom sommige mensen met huidirritaties van de dokter te horen krijgen ‘gebruik geen zeep’.

Onze zeep kun je dus wél gewoon gebruiken, ook met een gevoelige huid. Vanwege de glycerine, het overvet en de hoge kwaliteit van de rest van de ingrediënten. We zijn ontzettend blij met alle positieve ervaringen van Werfzeepgebruikers. En voor de hoge kwaliteit staan we natuurlijk al meer dan tien jaar, en blijven we staan!

Tuinzeep-koffiescrub_werfzeep handen wassen

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *