Werfzeep - Boszeep

Nieuwe zeep: boszeep

De eerste van onze twee nieuwe zepen is… Boszeep! Het moest er gewoon van komen, na jaren van oogsten en leven in een bos: een zeep vol bomen en heesters uit het bos. Allerlei van onze zepen bevatten natuurlijk ingrediënten uit ons bos, maar vanaf nu is er dus ook een échte boszeep vol den, spar, hazelaar, es, braamblad en ginkgo biloba.

Speenkruid in Wickenburghse bos - Werfzeep

Boszeep

In de blog van 12 april kondigde we al aan dat er twee nieuwe zepen aan zouden komen. Na een lange winter van testen is het zover en over beide zepen zijn we heel enthousiast, en hopelijk jij straks ook!

Vandaag lanceren we de eerste van de twee: onze boszeep.

Ons sprookjesachtige Wickenburghse bos

Hier staan tal van eeuwenoude bomen: eiken, een plataan, (treur-)beuken en twee van de oudste ginkgo biloba’s van het land. En bomen van mindere leeftijd, maar nog steeds meerdere mensenlevens omvattend: essen, wilde kers, esdoorns en verschillende naaldbomen.

Hiertussen staan allerlei hazelaars, bramen, bosjasmijn, bessen (zo verwilderd dat ze door het gebrek aan zonlicht in de zomer nauwelijks nog vrucht dragen) en natuurlijk oneindig veel zevenblad, brandnetel en citroenmelisse! En ik vergeet ongetwijfeld nog van alles.

Ginko voor boszeep - Wickenburghse bos - Werfzeep
Ginkgo

Boszeep in wording, Wickenburghse bos - Werfzeep

Ingrediënten voor boszeep

In deze weelde mogen we ons thuis voelen. We oogsten op verschillende momenten van het jaar ingrediënten voor Werfzeep. Daarnaast telen we hier onze kruiden in de zeepkruidentuin, maar de tuin komt in een latere blog aan bod.

Boszeep - Wickenburghse bos - Werfzeep

Alle foto’s zijn geschoten in het Wickenburghse bos. De foto’s waar ik aan het plukken ben zijn gemaakt door onze vaste fotograaf Laura de Rijk.

Oogsten in het Wickenburghse bos voor onze boszeep - Werfzeep

Oogsten in het Wickenburghse bos - Werfzeep

Grove den voor onze Boszeep- Wickenburghse bos - Werfzeep
Grove den.

 

Spar voor onze boszeep- Wickenburghse bos - Werfzeep
Spar.

Spar

Van de reuzenzilverspar (Abies grandis) gebruiken we een hydrolaat voor de boszeep. Dit werkt antiseptisch, bacteriedodend en schimmeldodend door onder andere het bornylacetaat en beta-pineen. Hierdoor is het een goede helper bij verkoudheid, griep, oog- en oorontstekingen, en allerlei aandoeningen aan de luchtwegen.

Ginkgo voor onze Boszeep - Wickenburghse bos - Werfzeep
Ginkgo.
Wickenburghse bos - Boszeep - Werfzeep
Bladeren van de Es.
Hazelaar en braam voor onze Boszeep- Wickenburghse bos - Werfzeep
Piepjonge hazelaar en braam.

Boszeep -Oogsten in het Wickenburghse bos - Werfzeep

Boszeep - Oogsten in het Wickenburghse bos - Werfzeep

Veld vol speenkruid - Wickenburghse bos - Werfzeep

Boszeep met Ginkgo Biloba uit het Wickenburghse bos - Werfzeep

Boszeep uit de test

Na maanden van testen en voorbereiding is de zeep nu een feit. We zijn er zelf verliefd op en de eerste zepen vliegen de deur al uit. Boszeep wast heel fijn en mild, en is bij korte koppies ook heel geschikt als solid shampoo!

Boszeep - Werfzeep

Naast ingrediënten van Wickenburgh bevat de boszeep nog twee geweldige hydrolaten van Henk. Henk is onze destillateur voor naaldboomhydrolaat uit het Brabantse Chaamse bos. Hierover binnenkort meer.

Boszeep vind je hier! Wat vind jij ervan? We horen het heel graag van je!

Boszeep - Werfzeep

 

Reacties

2 reacties op “Nieuwe zeep: boszeep”

  1. Arnoud

    Ik vind de boszeep echt fantastisch! En werkt inderdaad prima als shampoozeep, ik gebruik nu alleen dit blok in de douche.

  2. Tom

    De zeepjes liggen tot gebruik tussen de kleding, alles ruikt dus heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *