Calendulabloem

Calendula in de hoofdrol

Zeep met calendula zit al jaren in ons assortiment. En nu krijgt de calendula zelfs een eigen hoofdstuk in ons zeepboek! Wat is er zo bijzonder aan deze goudgele bloem, en waarom zou iedereen fan moeten zijn?

Calendula voor in zeep - Werfzeep

Calendula: lief voor je huid

Naast maceraten voor onze calendulazeep, verwerken wij calendula al jaren in zalfjes en crèmes voor eigen gebruik. En met een goede reden.

De prachtige gouden bloemblaadjes worden al vanaf de 12e eeuw gebruikt voor hun heilzame eigenschappen. Calendula werkt ontsmettend, ontstekingswerend, wondhelend en verzachtend. Hierdoor kan het goed helpen bij bijvoorbeeld wonden, gevoelige en geïrriteerde huid, eczeem, en kloofjes in de huid.

Uit eigen ervaring kan ik (Rinske) bevestigen dat calendula helend is. Onze calendulazeep wist mijn extreem gevoelige huid de hele winter lang te verzorgen, zonder dat hij droog werd. En toen ik een keer zelf calendulazalf had gemaakt, was dat potje anderhalf jaar lang mijn redding bij iedere schaafwond of droge elleboog. Inmiddels staat mijn hele stadstuintje vol met de bloemen, en elke keer dat ik ze zie word ik er weer blij van. Ze stralen gewoon kracht en gezondheid uit!

Calendula voor in zeep - Werfzeep

Calendulabloemen voor in zeep - Werfzeep

Calendula in het zeepboek

In het zeepboek spelen twaalf planten de hoofdrol die in het bos groeien, maar die je ook heel makkelijk zelf kunt kweken. Daar voldoet calendula zeker aan.

Oorspronkelijk kwamen onze eigen zaadjes van De Bolster, een klein bio-dynamisch familiebedrijf met passie voor biologische tuinzaden. De bloemen komen (bijna) altijd makkelijk op, waar en in welke grond je ze ook zaait. Net als de meeste zomerbloemen doen ze het natuurlijk wel beter in de zon dan in de schaduw, maar ze zijn heel gauw tevreden. Met hun stevige blad en stengels zijn ze goed weerbaar, en ze groeien helemaal vanzelf, zonder extra zorg van de tuinier. Het mooie is dat je zelf ook weer makkelijk zaad kunt oogsten. Je hoeft dus eigenlijk maar één keer zaad te kopen om jarenlang calendula in je tuin (of bos, of berm) te hebben. En zaai jij de zaadjes niet uit, dan doet de plant dat zelf wel!

De combinatie van de heilzame eigenschappen en de natuurlijke groeikracht van de calendula, maakten haar tot een ideale hoofdrolspeler in het zeepboek.

Calendula voor in zeep - Werfzeep

Potten calendula

Wij plukken de hele zomer lang bloemblaadjes uit de tuin en oogsten daarmee voldoende om tot volgende zomer voort te kunnen. De bloemblaadjes roeren we puur door de zeep, én we trekken er een maceraat van wat ook in de zeep verdwijnt.

Dat maceraat gaan we ook maken in het zeepboek. ‘Maceraat’ betekent eigenlijk niet meer dan het aftreksel van een plant of bloem in olie. Sommige maceraten moet je verhitten, sommige moet je donker wegzetten, maar calendulamaceraat maak je, heel toepasselijk, met de kracht van de zon.

Hierboven twee potten calendulamaceraat van één van de vorige oogsten. We overgieten calendula met olijfolie en laten deze minimaal 6-8 weken trekken op een zonnige plek. De werkzame stoffen in de calendula lossen zo op in de olijfolie, die we vervolgens in de zeep benutten.

Calendula voor in zeep - Werfzeep

Calendulazeep favoriet

Dit is één van onze favorieten en hardlopers, de zepen lopen zo hard dat we meestal een dubbele batch maken.

Calendula zeep maken - Werfzeep

Door de zeep in het boek op te nemen, hopen we dat jij ook volop kunt gaan genieten van deze prachtige bloem. Niets geeft meer voldoening dan met liefde en respect planten verwerken tot een zeep (of zalf, of thee) en daar jezelf of je geliefden een plezier mee doen. We hopen dat we je kunnen inspireren om zelf ook te gaan experimenteren!

Wil je het zeepboek vast bestellen, dan kan dat hier.
(we krijgen vaak de vraag hoe het werkt: ga rechts op de pagina naar ‘koop nu’ en kies voor een bedrag van 40 euro; je bestelt dan één keer het boek en betaalt geen verzendkosten!)

Mocht je liever onze eigen zeep bestellen, dan kan dat vanzelfsprekend ook: calendulazeep

Onze calendula zeep - Werfzeep

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *