Groen schoonmaken is in. Maar wat is écht groen? En waar begin je, als je de overstap wilt maken? In deze blog: de drie (!) enige dingen die je nodig hebt om je hele huis te poetsen, en alle manieren waarop je onze schoonmaakzeep kunt gebruiken!
Veel schoonmaakmiddelen zijn niet goed voor het milieu en het grondwater. Toch hebben de meesten van ons een gootsteenkastje vol verschillende flessen. Logisch, want sommige dingen kun je gewoon niet schoonkrijgen met een natuurlijk middel. Of wel? Volgens Diet Groothuis, auteur van ‘Het Groene Poetsboekje’, heb je alleen goede zeep, soda en azijn nodig. Met deze drie kun je alles aan! Soda desinfecteert, azijn ontkalkt, en met zeep kun je al je schoonmaakklussen doen. Wij zijn natuurlijk zeepexperts, dus in deze blog concentreren we ons op dat laatste.
Wat is groen poetsen?
Allereerst is het handig om te bepalen wat ‘groen’ eigenlijk betekent. Als je het milieu wilt sparen met de producten die je gebruikt, is het belangrijk dat ze a) zonder teveel milieubelasting zijn gemaakt en b) 100% biologisch afbreekbaar zijn. Met die definitie vallen veel als ‘groen’ gepromote schoonmaakmiddelen af. Bijvoorbeeld omdat ze vloeibaar zijn en in een plastic fles zitten, waardoor er voor de productie onnodig water (en plastic) over de wereld is verplaatst. Of omdat ze synthetische conserveermiddelen bevatten die niet (makkelijk) afbreekbaar zijn door het bodem- of waterleven.
Werfzeep wordt op lokatie, met de hand gemaakt en is door de vaste vorm lang houdbaar. We voegen behalve de natuurlijke, biologische ingrediënten niets toe. Hierdoor is onze zeep minimaal belastend voor het milieu. Over de biologische afbreekbaarheid van Werfzeep kun je alles lezen in deze blog.
Met de schoonmaakzeep poets je ook zonder toevoegingen hygiënisch. Dat komt door de aard van zeepmoleculen: je kunt je die voorstellen als een soort kikkervisjes. De kop is hydrofiel (houdt van water), de staart hydrofoob (mijdt water). Hierdoor hechten tijdens het poetsen de ‘staartjes’ zich aan vuil, terwijl de ‘koppen’ ervoor zorgen dat je de zeep met water kunt wegspoelen. Door deze structuur breekt zeep bijvoorbeeld ook de celwanden van bacteriën af. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je met schoonmaakzeep wel grondig genoeg poetst!
Schoonmaakklussen
De badkamer, het keukenblad, de wastafel. Hoe maak je ze handig schoon met zeep?
Een warm doekje (of sponsje) met zeepsop, gevolgd door een schoon, nat doekje, rekent af met al je vuil. Ook onzichtbaar vuil, omdat zeep van zichzelf antibacterieel en schimmelwerend is. Voor een sopje kun je een ouderwetse schuimklopper met een stukje zeep gebruiken, of wat zeep raspen in een emmer heet water. Of neem de makkelijkste weg: haal een nat doekje (of spons) over het blok schoonmaakzeep en poets. Poets na met een uitgespoeld doekje, klaar!
Voor de details komen azijn en soda goed van pas. Schrob je wc met soda en zeep, laat je kranen glanzen met een doekje met wat azijn. Het gemiddelde huis kun je van zolder tot kelder schoonmaken op een 100% natuurlijke manier. Extra goed nieuws: Werfzeep werkt ook samen met 100% natuurstenen vloeren – iets waar bijvoorbeeld groene zeep vlekken op kan achterlaten. Ook hier geldt: boenen met een sopje en nadweilen met een schone mop of doekje. Met de meeste andere harde oppervlaktes gaat Werfzeep ook goed samen. Alleen gewaxte houten vloeren of (geverfde) PMMA achterwanden kunnen dof worden, dus let daarmee goed op.
Wassen en afwassen
Naast schoonmaken kun je nog meer met schoonmaakzeep. Bijvoorbeeld de was doen! Door een stuk schoonmaakzeep op te lossen in twee liter kokend water en dat af te laten koelen, maak je genoeg wasmiddel voor 65 wasbeurten. In deze blog staat alle uitleg, plus een uitgebreid recept. Verder kun je wat azijn gebruiken als wasverzachter, eventueel met een paar druppels etherische olie erin. Voor het onderhoud: zowel zeep als gewoon wasmiddel laten na veelvuldig wassen een ‘vettig’ residu achter in je trommel. Geen probleem, met soda kun je af en toe een trommelreiniging doen en los je alle restjes op. Simpel, goedkoop en milieuvriendelijk klaar.
De afwas kun je ook prima doen met schoonmaakzeep. Maak een sopje op dezelfde manier als hierboven, of haal je spons of borstel direct over de zeep en dan over de vieze vaat. Let op: omdat zeep niet zo sterk ontvettend is als afwasmiddel, gaat afwassen het beste als je goed heet water gebruikt. Soda kun je gebruiken om vastgekoekte pannen te laten weken. Zeep kan niet in de vaatwasser, wel kun je azijn als glansspoelmiddel gebruiken en zelfs – met onder andere baking- en kristalsoda – zelf vaatwastabletten maken (recepten hiervoor vind je online, test altijd eerst een kleine hoeveelheid).
Vlekken
Tot slot kun je ook vlekken verwijderen met schoonmaakzeep. Het ligt een beetje aan het soort vlek, maar de meeste water- of vetgebaseerde vlekken lossen goed op als je het kledingstuk natmaakt, de plek voorzichtig inwrijft met zeep, en dat een tijdje in laat trekken. Fruit- of tomatenvlekken zijn wat lastiger, maar het kan werken om het kledingstuk, na het uitspoelen van de zeep, in de volle zon te laten ‘bleken’ tijdens het drogen. Over het algemeen krijgen we veel positieve reacties van mensen die de schoonmaakzeep als een vlekverwijderaar gebruiken!
Puntjes op de i
Tot slot gaat écht groen schoonmaken natuurlijk verder dan alleen het gebruik van zeep (plus soda en azijn). Zo kun je bijvoorbeeld investeren in milieuvriendelijke sponsen of doekjes, die veel langer meegaan en duurzamer gemaakt zijn. Erop letten dat je geen emmers en emmers heet water gebruikt, maar bijvoorbeeld met het restant uit je waterkoker even snel het aanrecht poetsen. Je schoonmaakmateriaal goed onderhouden, zodat je het niet steeds nieuw hoeft te kopen.
We zouden hier eindeloos over door kunnen schrijven, maar we moeten natuurlijk ook nog zeep maken. Het belangrijkste is: groen poetsen is simpeler dan je denkt! Met kleine stapjes kom je al een heel eind. Je hebt helemaal geen ingewikkelde dingen nodig, liever niet juist. En het mooie is dat dat niet alleen fijn is voor het milieu – het maakt ook nog je hoofd lekker schoon.
Wil je onze schoonmaakzeep uitproberen? Hier vind je ‘m. Veel poetsplezier!
Geef een reactie