Werfzeep handenwassen met calendulazeep milde handzeep eczeem gevoelige huid

Handzeep: vast of vloeibaar?

Mensen vragen soms of ze onze zeep kunnen smelten om het in een handzeeppompje te doen. Tijd om daar een blog aan te wijden. Want naast dat smelten geen handig idee is, is het ook niet nodig: een blok vaste zeep is minstens zo hygiënisch, net zo makkelijk én veel duurzamer!

Werfzeep vetiverzeep handen wassen vaste zeep biologisch afbreekbaar

Je handen wassen met vaste zeep

Een handzeep gebruik je heel vaak, dus daar mag je best iets van vragen. Dat ‘ie hygiënisch schoon wast natuurlijk, en je huid niet uitdroogt. Dat laatste zit bij Werfzeep sowieso wel goed. En hoe zit het met de hygiëne?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een blok vaste zeep net zo hygiënisch als een pompje. Zelfs als er bacteriën van een oppervlak of andere handen op de zeep terechtkomen, blijkt uit onderzoek dat deze niet worden overgedragen, maar juist onschadelijk gemaakt. Dat komt doordat zeep van zichzelf antibacterieel en antiviraal is. De samenstelling van zeepmoleculen ‘breekt’ virussen en bacteriën als het ware af, waardoor ze van je handen afspoelen.

Werfzeep aardewerk gemaakt door het pottenbakkersgildeOnderhoud van je zeep

Voor het bovenstaande is het wel een voorwaarde dat je zeep tussen wasbeurten goed kan opdrogen. Een goede zeephouder is daarbij belangrijk. Zorg dat je zeep niet in een plasje komt te liggen, want vocht geeft risico op bacteriën en schimmels.

Bubble Buddy, the grate way to cleanEen gelijkmatig opgedroogd stuk zeep houdt z’n structuur en blijft hygiënisch – en lekker ruiken – tot het laatste flintertje. Als de zeep zelf een beetje vies is geworden, bijvoorbeeld van modderige tuinhanden, kun je ‘m tussendoor even afspoelen en dan weer op laten drogen. Verhoogde zeephouders met handige ‘afdruipgaatjes’ heb je in allerlei varianten. Zelf verkopen we de Werfzeep zeephouders van keramiek en Bubble Buddy’s van gerecycled plastic. Die laatste zijn gemaakt van lege shampooflessen en zeeppompjes, plastic afval dat – oh ironie – als zeephouder weer een leven lang mee gaat.

Beter niet smelten

Het verhaal over het laten opdrogen van je zeep, geeft eigenlijk al aan waarom je je zeep het beste in vaste vorm kunt laten. ‘Smelten’ kun je natuurzeep sowieso niet. Wel in kokend water oplossen en dat af laten koelen, zoals voor wasmiddel. Maar voor toepassingen waarbij de zeep je huid vaak aanraakt, is dit geen handige optie. Door de toevoeging van water en het veranderen van de structuur, zet je de deur open voor bacteriën en schimmels.

Daarnaast is onze zeep volgens de koudeprocesmethode gemaakt, waarbij we geen ingrediënt boven de 45 graden verhitten. Zo blijft de samenstelling van alle heilzame ingrediënten intact. Los je een verzorgende handzeep op in kokend water, dan doe je dit effect teniet. Zonde dus!

Werfzeep rozenzeep mengen

Zeep vs pompje?

En hoe zit het dan met de hygiëne van vloeibare zeep uit een pompje? Dat bestaat tenslotte ook voor een groot deel uit water? Klopt, fabrikanten doen er daarom toevoegingen in om het bacterie- en schimmelvrij te houden. Met succes, want zeep uit een pompje is brandschoon. Soms een beetje te – door de conserveringsmiddelen, en overbodige schuimmiddelen (zoals cocamidopropyl betaine), veroorzaken vloeibare zepen vaak irritatie of eczeem.

Dan is er nog het pompje zelf: dat is vaak de grootste bron van verontreiniging aan je flesje handzeep. Wil je dit tegengaan, dan moet je het pompje consequent schoonhouden. In dat geval is het even hygiënisch als vaste zeep, maar het kost natuurlijk relatief veel moeite. Terwijl een blok zeep van zichzelf al de perfecte oplossing biedt: bacterie- en schimmelwerend, mild voor je huid…en milieuvriendelijker!

Werfzeep wildpluk plukken in de Botanische Tuinen UtrechtLief voor je huid en het milieu

Wij hebben als zeepliefhebbers natuurlijk een duidelijke voorkeur, maar als je geen gevoelige huid hebt ging tot nu toe de vergelijking nog best gelijk op. Dat stopt als je het milieu erbij betrekt: De productie van vloeibare zeep heeft een 25% grotere voetafdruk dan die van vaste zeep. Er is vijf keer meer energie nodig om vloeibare zeep te maken, en twintig keer meer energie om het in een plastic fles te verpakken. Vloeibare zeep bestaat voor het grootste deel uit water, wat betekent dat er voor de productie veel plastic en water over de wereld wordt gesleept. Onnodig, bovendien, omdat lokaal gemaakte vaste zeep net zo schoon wast.

Al met al is de keus dus toch nog vrij duidelijk. Kies je voor gemak, hygiëne, een verzorgde huid en een blijer milieu? Één blok goede zeep bij de kraan en je bent er. En als je nog in dubio bent over welke soort zeep je dan moet kiezen: in deze blog helpen we je bij de keus. Veel handenwasplezier!

Werfzeep handenwassen met calendulazeep milde handzeep eczeem gevoelige huid

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *