Werfzeep lentezeep koolzaad_bloemetjes

Lentezeep met koolzaadbloemetjes!

Na de winter is er altijd één moment dat je denkt: hoera, lente! Wij hebben dat als het koolzaad in bloei komt. Zodra de dagen weer langer en warmer worden, veranderen de bermen in vrolijke wolken geel. Je krijgt gelijk zin om een grote schoonmaak te houden, op een terrasje te zitten…of lentezeep te maken.

Vanaf eind februari begint Evelien al te speuren naar de eerste dappere koolzaadbloemetjes. In april barst het feest echt los en kan ze bij de bosrand handenvol bloemetjes plukken om te drogen. We combineerden ze met frisse kruizemunt, tijm, citroen en rozemarijn, voor een lentezeep die het winterse stof uit je hoofd blaast!

Tijm staat bekend om zijn ontsmettende en weerstandverhogende eigenschappen. Het wordt geassocieerd met energie, moed, kracht, geluk en gezondheid. De Romeinen deden het zelfs in hun bad voor ze ten strijde trokken. Ook rozemarijn is ontsmettend: het werd in de middeleeuwen in zakjes om de hals gedragen om ziektekiemen te weren. En het koolzaad? Dat heeft een milde, kruidige geur en geeft een geweldige kleur en uitstraling aan de zeep.

Koolzaad bloeit in Nederland gratis in de bermen, maar het is ook een heel belangrijk landbouwgewas. Vroeger werd de olie vooral gebruikt als brandstof voor bijvoorbeeld lampen. Sinds de jaren zeventig is het gewas veredeld en is koolzaadolie bruikbaar voor consumptie; koud geperst is het de basis voor sla-olie en mayonaise.
Ook de bloemetjes kun je eten! Ze hebben een fijne, zoetige smaak en zijn bijvoorbeeld erg leuk in salades. Of in koolzaadpasta, daarover volgende week meer.

Als we bloemetjes in onze zepen gebruiken, plukken we altijd alleen de mooiste, volop bloeiende exemplaren. We drogen de bloemen tot er helemaal geen vloeistof meer in zit. Zo kunnen we ze in de zeep gebruiken zonder dat die er minder lang houdbaar van wordt.
Op de onderstaande foto zie je goed hoe prachtig het geel van de bloemetjes naar voren komt door het drogen.

Als laatste controleren we alle bloemetjes nog een keer met de hand, zodat we zeker weten dat er geen gekke dingen tussen zitten. En nadat dat allemaal klaar is mogen ze de zeep in!

Wil je deze frisse en vrolijke zeep zelf proberen? Hier kun je hem bestellen. We zijn heel benieuwd wat jullie ervan vinden. En of je het nu op een terrasje of onder de douche doet: geniet van de lente!

Seizoenszeep: lentezeep met koolzaadbloemetjes

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *