Milieuvriendelijk schoonmaken met biologische huishoudzeep - Werfzeep

Milieuvriendelijk schoonmaken met schoonmaakzeep

Het voorjaar is nu toch eindelijk echt aangebroken en de grote voorjaarsschoonmaak lonkt. Tenminste, naar sommigen van ons. Om je een extra duwtje in de rug te geven heeft de schoonmaakzeep deze maand ruim 10% korting. Zo kunnen we niet alleen grondig maar ook milieuvriendelijk schoonmaken. In dit blog lees je wat er allemaal mee schoon te maken valt en waarom het zoveel zachter is voor de natuur.

Milieuvriendelijk schoonmaken met vegan huishoudzeep - werfzeep schoonmaakzeep
Met een spons wrijf je gemakkelijk flink schuim op. Werkt zelfs goed voor de vuile vaat!

Ouderwetse, natuurlijke huishoudzeep

Met onze schoonmaakzeep kun je praktisch alle huishoudelijke klussen doen. De (grote) schoonmaak, de afwas, de vloer dweilen, het aanrecht schrobben en je kunt er wasmiddel van maken. Eigenlijk heb je naast een stuk huishoudzeep alleen nog azijn en soda nodig en daarmee kun je alles aan. Soda ontvet extra en heeft een licht blekende werking op je witte was. Azijn ontkalkt en maakt ramen streeploos schoon. En de zeep neutraliseert geurtjes, bacteriën en schimmels en verwijdert vlekken.

Het scheelt behoorlijk in je portemonnee als je met deze drie middelen schoonmaakt, in plaats van met een gootsteenkastje vol chemisch spul. En, belangrijker nog, je spaart het milieu enorm.

Milieuvriendelijk schoonmaken

We spoelen wekelijks miljoenen liters schoonmaakmiddel door de gootsteen en meestal zijn het agressieve reinigers die slecht zijn voor het milieu. En dit brengt miljoenen plastic flessen afval met zich mee. Vooral chloor, schuurmiddel en slecht afbreekbare (af-)wasmiddelen zijn schadelijk.

Wellicht ben je lang geleden al gestopt met het gebruik van chloor, maar zo niet probeer ik je nu alsnog over te halen: de productie van chloor kost heel veel energie en er kunnen schadelijke stoffen bij vrijkomen, zoals asbest! In gebruik, in combinatie met andere schoonmaakmiddelen, kan het giftige chloorgas ontstaan. Een met chloor geboende vloer (zoals zeil) kan gevaarlijk zijn voor kindjes en huisdieren, omdat het meestal niet grondig genoeg verwijderd wordt. En eenmaal gebruikt en in het riool kan chloor met andere stoffen chemische, nauwelijks afbreekbare verbindingen vormen.

Schuurmiddel koketteert op de verpakking zelfs openlijk met de plastic microbeads die het bevat, wat het milieu en complete voedselketens ontregelt.

Gelukkig is het echt niet nodig: met zeep, azijn en soda krijgen we ons huis blinkend schoon. Sinds wij in het bos wonen ben ik me al helemaal bewust van de middelen die we gebruiken. Hier zul je de effecten direct merken.

Biologische schoonmaakzeep

En dus wilde ik in de begintijd van Werfzeep een schoonmaakzeep creëren die simpeler en goedkoper zou zijn dan onze al bestaande douchezepen maar wel geheel biologisch, zonder palmolie, plastics of andere gekkigheid. De uitkomst van die zoektocht werd onze schoonmaakzeep. Een frisse, eenvoudige maar krachtige zeep, gemaakt van plantaardige biologische food grade kokosolie en zonnebloemolie en frisse, anti-bacteriële etherische oliën van citroen, citroengras en citronella (ook biologisch en food grade).

afwassen met biologische plantaardige huishoudzeep - onze vegan schoonmaakzeep Werfzeep
Glas krijg je vetvrij en streeploos schoon met zo’n simpel sopje.

Voor de afwas kun je een sopje kloppen of een stukje zeep afsnijden en in het afwaswater oplossen. Maar de meest effectieve manier is zoals hierboven op de foto’s de schuurspons of afwasborstel over de zeep wrijven tot sterk schuim. Dit werkt ook bij vieze pannen!

Zeepklopper: milieuvriendelijk schoonmaken met biologische huishoudzeep - Werfzeep

Voor de standaard afwas zonder vette pannen kun je een sopje kloppen. Zeepkloppers zijn te vinden bij ouderwetse drogisterijen zoals Woortman en Slamat in Utrecht.

zeepschuim kloppen met biologische vegan huishoudzeep - Werfzeep

zeepkloppen met biologische vegan huishoudzeep - onze schoonmaakzeep - Werfzeep

Een schoonmaaksopje maak je op dezelfde manier en deze zeep is ook geschikt als basis voor wasmiddel. In deze blog vind je een uitgebreid recept voor wasmiddel!

Zo heb je aan één stuk zeep genoeg voor verschillende schoonmaakklussen. En zo heb je niet alleen een 100% biologisch afbreekbaar middel maar is het ook vegan, van geheel biologische oorsprong, zonder aardolie of palmolie.

biologische huishoudzeep - werfzeep schoonmaakzeep

En tot het einde van de maand is deze zeep dus in de aanbieding! Laten we allemaal milieuvriendelijk schoonmaken, zonder rommel! ?

Zo, genoeg gelezen, hop aan het werk want die voorjaarsschoonmaak wacht nog steeds! Enjoy!

 

NB 14 december 2019: voor schuursponsjes bestaan ook steeds meer plantaardige alternatieven. Afgelopen voorjaar ontdekte ik loofah sponzen van LoofCo die prima schoonmaken. Loofah is een plant uit de komkommerfamilie en omdat ze zo vezelrijk is, is het supergeschikt om sponzen van de maken.

Reacties

27 reacties op “Milieuvriendelijk schoonmaken met schoonmaakzeep”

  1. Rosalinda

    Ik heb deze zeep pas voor het eerst gebruikt. Ik heb mijn deuren nog nooit zo schoon gekregen als met deze zeep. De chemische middelen kunnen daar niet eens aan tippen. Dus vandaag gelijk nog maar een extra stuk besteld. Ik ga hem ook bij de afwas en als wasmiddel proberen.

    1. Evelien

      Hoi Rosalinda, superleuk om te horen!

  2. Louise

    Hallo, hierboven schrijf je over schoonmaken met de zeep, soda en … azijn. Is dit schoonmaakazijn of gewone azijn?

    1. Evelien

      Maakt niet uit. Schoonmaakazijn is iets sterker maar als je gewone azijn in huis hebt werkt het ook!

  3. Thessa

    Ik ben heel dol op de zeep, ruikt lekker, lief voor mijn handen en mijn vieze pannen worden er prima schoon mee. Heb alleen een vreemde vraag. Als ik de volgende dag mijn koekepan weer op het vuur zet. Ruik ik de zeep weer, maar dan verbrand. Het voelt een beetje suf, net of ik de pan niet afspoel na het afwassen, maar dat is wel zo. Ik proef het gelukkig niet in het gerecht wat ik maak. Herkennen jullie dit? Zijn er tips voor?

    1. Rinske

      Hoi Thessa, wat raar! Ik heb echt geen idee hoe dat kan komen. Wellicht is de bodem van je pan ruw en neemt die wat zeepdeeltjes op? Misschien kun je de zeep dan het beste gebruiken op anti-aanbakpannen? Of je kunt nog een keer een droog keukenpapiertje door de pan halen voor je hem weer opwarmt. In elk geval zijn al onze ingredienten food grade en niet overmatig chemisch bewerkt, dus voor je gezondheid zou het niet heel schadelijk moeten zijn:).

    2. Geertje Helena

      Hi Thessa, ik zou een gietijzeren pan gebruiken juist. De pannen met anti-aanbaklaag zijn zeer omstreden en bevatten kankerverwekkende stoffen, daarbij zijn de dampen funest voor huisdieren, met name vogels.

  4. Michel

    Ik heb de zeep gebruikt om vloeibaar afwasmiddel van te maken. De 1e keer met 40 gram zeep (jullie schoonmaakzeep) en 1 liter water, maar deze wilde niet indikken. Na een nacht in de koelkast wel, maar eenmaal op kamertemperatuur was hij weer vloeibaar.

    Nu heb ik het gisteren opnieuw geprobeerd met 60 gram, maar hij wil weer niet indikken.

    Ik heb een tijd terug vloeibare handzeep gemaakt met een stuk zeep van de DM en hiervoor 40 gram gebruikt op een liter water en deze is super dik geworden.

    Doe ik iets verkeerd?

    1. Rinske

      Hoi Michel, ik vind het heel moeilijk om te zeggen wat de oorzaak is. In het recept op de pagina staat 100gr op 2 liter, dus dan zou 60gr op 1 liter toch echt moeten lukken zou je zeggen. Heb je de zeeprasp en het water volledig laten oplossen toen het water gloeiendheet was? En daarna langzaam en gelijkmatig laten afkoelen?

      Dat zijn een beetje mijn eerste ingevingen… ik hoop dat de derde maal scheepsrecht is!

    2. Michel

      Hoi Rinske,

      Bedankt voor je reactie.
      De zeep heb ik inderdaad heel fijn geraspt en daarna opgelost in kokend water.
      Het was snel opgelost en hierna heb ik het gas uitgezet. En na een uur of 6 verplaatst naar een iets koudere ruimte (bijkeuken).

      Had het misschien nog iets langer verwarmd moeten worden?

    3. Rinske

      Hoi Michel, eerlijk gezegd weet ik ’t niet zeker. Ik hoorde net in elk geval van mijn collega dat het soms voorkomt dat het wasmiddel niet (helemaal) opstijft, maar dat dat geen effect heeft op de werking!

  5. Roos Tesselaar

    Goedemiddag lieve mensen van Werfzeep, ik ben heel nieuwsgierig naar jullie Cleaning Soap! Ik gebruik al jaren groene schoonmaakmiddelen maar die zitten helaas wel in plastic flessen, waar ik niet blij van word. Ik zag laatst dat jullie samen met Foekje Fleur een zeep-rasp hebben ontworpen. Ideaal! Heb je de zeepklopper echt nodig om een lekker schuimend sopje te maken? Of volstaan woeste en wilde handbewegingen in het water ook? O ja, op bovenstaande foto’s gebruiken jullie een schuursponsje dat niet zo fijn voor de natuur is. Elke keer dat je ermee schuurt laat het stukjes microplastics los :-(. Ik ben daarom overgestapt op de schuursponzen van Maistic. Ze werken super. Fijne dag, Roos

    1. Evelien

      Dag Roos, wat goed dat je de bubble buddy met schoonmaakzeep hebt ontdekt! Je hebt niet per se een zeepklopper nodig, dat kun je inderdaad ook met je hand doen. 🙂 En rechtstreeks met de spons op de zeep wrijven geeft helemaal goed resultaat. Wat de schuurspons betreft heb je helemaal gelijk, ik heb een paar maanden geleden ook de loofah-sponzen van LoofCo ontdekt en dat werkt prima! (de blog is alweer bijna twee jaar oud, en we leren hier ook nog elke dag, en er ontstaan gelukkig ook steeds meer alternatieven). Misschien goed om dat als update bij de blog te plaatsen, ik heb dat gelijk gedaan met een linkje.
      Fijn weekend! Evelien

  6. Judith

    Hoi hoi,
    Is het ook mogelijk om 1 eetlepel wasmiddel met soda (de witte was variant) in de vaatwasser te doen, om de vaat te wassen? Ik plaats nu altijd een vaatwastablet los in de vaatwasser, misschien dat ik er los een eetlepel (of 2???) in kan doen?
    Lieve groet,
    Judith

    1. Evelien

      Hoi Judith, goeie vraag! Bij gebrek aan een vaatwasser heb ik dat nog nooit gedaan maar ik vind het wel een goed idee. Ik zou zeggen: probeer het en als het werkt dan horen we het graag! Wie weet heb je een gouden oplossing te pakken…succes! Lieve groeten Evelien

    2. Rinske

      Hoi Judith, nog aanvullend op Evelien: ik heb wel een vaatwasser en heb me dit al heel vaak zitten afvragen. Je vaatwasser leeg en heet laten draaien met een flinke schep soda, is namelijk een hele goede manier om hem te ontvetten en schoon te maken. Dus je zou denken dat inderdaad wat (tot wasmiddel gemaakte) schoonmaakzeep plus soda zou moeten werken. Echt een goede om uit te proberen, ik doe met je mee!

    3. Liesbeth

      Hoi Judith en Rinske, hebben jullie het al geprobeerd in de vaatwasser? Ik wil van mijn vaatwastabletten af, maar heb schrik om met een keuken vol bubbels te zitten 🙂 dank jullie wel!

    4. Rinske

      Ha Liesbeth, had ik jouw vraag als mailtje beantwoord? Ja he?:)

  7. Merel

    Hoe lang doe je ongeveer met zo’n blok zeep?

    1. Rinske

      Hoi Merel, dat verschilt per gebruiker en per zeep (de ene is wat harder dan de andere). Zelf doe ik met een gemiddelde douchezeep een dikke maand in m’n eentje!

  8. Annemarie

    Probeerde het als afwaszeep. De klodders schuim maakten bleke of bleek vlekken op mn aanrechtblad en achterwand (beide van een matte kunsstof). Lijkt ook te gebeuren met de andere zepen van werfzeep. Ben verder juist erg blij met de zepen. Hebben jullie dit vaker gehoord? Hoor wel eens dat etherische olie kunststof kan beschadigen, het lijkt net alsof er een agressief middel in zit. Maar ik koop deze zeep juist omdat dat niet het geval zou moeten zijn.

    1. Rinske

      Hoi Annemarie, wat vervelend! Nee, in de ruim vier jaar dat ik hier werk heb ik dit nog nooit gehoord. Misschien werkt de (licht alkalische) zeep in op de verfstof die gebruikt is voor je aanrechtblad? Het is maar een wilde gok. Ik zou in ieder geval de twee dan niet meer combineren! Inderdaad zitten er geen synthetische schuimmiddelen of toevoegingen in onze zepen. Bij de INCI-codes van de individuele zepen (via de zeepshop) staat in begrijpelijke taal wat erin zit: alleen biologische en ‘hele’ ingredienten. Groetjes! Rinske

  9. Steffi

    Kan ik de zeep ook gebruiken om (merino)wollen kleding mee te wassen?

    1. Rinske

      Hoi Steffi, zelf gebruik ik de schoonmaakzeep voor handwasjes, ook van wol. Ik rasp dan een beetje van de zeep in lauw water. Dat gaat heel goed!

  10. L. Kleijsen

    Dag,
    Is er ook een variant zonder citroen, zodat het voor marmer gebruikt kan worden en niet uitbijt?
    Mvg Nora

    1. Rinske

      Hoi Nora,

      de schoonmaakzeep is – net als alle natuurzepen – licht basisch (het tegenovergestelde van zuur) en kan daardoor op natuurstenen vloeren gebruikt worden. Ik zou zeggen, probeer het even in een hoekje, maar in principe is er geen reden om te denken dat het zou uitbijten. De citrusolie is voor de geur en om de ontsmettende werking te ondersteunen, maar maakt de zeep dus niet zuur:)

  11. Jos

    Vraagje, ik heb de werfzeep nu een paar keer gebruikt als afwaszeep. Ik houdt het zeepje onder de kraan en veeg met afwasborstel over de zeep. Er ontstaat kort wat schuim, maar dat is eigenlijk meteen weg. Wel is aan het bleektroebele afwaswater te zien dat er zeep in het water zit. Ik heb er maar gewoon mee afgewassen. Maar ik vraag me af werkt het dan wel optimaal? Doe ik iets verkeerd? Is schuim echt nodig voor een goede afwas?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *