Leuk om jullie af en toe een klein kijkje in het atelier te geven. Vandaag maken we onze Botanische Tuinenzeep!
Met de Botanische Tuinen in Utrecht werken we al zes jaar samen. Het leukste hieraan is dat wij snoeimateriaal dat rechtstreeks uit de tuinen komt, weer gebruiken in de zeep. Eigenlijk heel duurzaam dus, want snoeien moeten ze toch.
We verwerken het snoeimateriaal op verschillende manieren. Papyrusblad bijvoorbeeld schrapen we voorzichtig uit. Het binnenste, vezelige deel gaat in de zeep. Dit geeft een heel zacht scrubbend effect aan de Botanische Tuinenzeep I, waar ook mirte in zit.
Voor de Botanische Tuinenzeep III, met ceder en laurier, maken we onze eigen hydrolaten. Dat gebeurt in onze grote koperen alambiek, die op ‘hydrolaat-dagen’ de hele dag staat te pruttelen.
Hydrolaten kun je eigenlijk zien als bloemen (of planten-)water. Je krijgt ze door plantendelen met behulp van stoom te destilleren. Ze bevatten dan ook veel in water oplosbare stoffen uit de plant. Destilleren is dus weer een andere manier van een plantenextract maken en de heilzame stoffen bewaren. Net als bijvoorbeeld een maceraat of een thee.
Voor de zeep met ceder- en laurier mengt Buba het cederhydrolaat met onder andere kurkuma- en jeneverbesolie tot een amberkleurig gloeiend mengsel. Dit wordt aan de zeep toegevoegd nadat hij gaat ’tracen’ (dik genoeg is om er een spoor in te trekken):
En de uiteindelijke zeep: hieronder op de foto die met papyrus!
Wil je onze Botanische Tuinenzepen ook proberen? Je vindt ze hier!
Botanische Tuinen I met mirte en papyrus
Botanische Tuinen II met bergamot en verbena
Botanische Tuinen III met ceder en laurier
Geef een reactie