Milieuvriendelijk schoonmaken met biologische huishoudzeep - Werfzeep

Voorjaarsschoonmaak met schoonmaakzeep

Voor wie zin heeft in een grote voorjaarsschoonmaak: in deze blog bespreekt Evelien verschillende manieren om de schoonmaakzeep te gebruiken. Je kunt er namelijk op een zachte en milieuvriendelijke manier je hele huis mee poetsen!

Milieuvriendelijk schoonmaken met vegan huishoudzeep - werfzeep schoonmaakzeep
Met een spons wrijf je gemakkelijk flink schuim op. Werkt zelfs goed voor de vuile vaat!

Ouderwetse, natuurlijke huishoudzeep

Met onze schoonmaakzeep kun je praktisch alle huishoudelijke klussen doen. De (grote) schoonmaak, de afwas, de vloer dweilen, het aanrecht schrobben – je kunt er zelfs wasmiddel van maken. Eigenlijk heb je naast een stuk huishoudzeep alleen nog azijn en soda nodig: daarmee kun je alles aan. Soda ontvet extra en heeft een licht blekende werking op je witte was. Azijn ontkalkt en maakt ramen streeploos schoon. En de zeep neutraliseert geurtjes, bacteriën en schimmels en verwijdert vlekken.

Het scheelt behoorlijk in je portemonnee als je met deze drie middelen schoonmaakt, in plaats van met een gootsteenkastje vol verschillende flessen. En misschien nog wel belangrijker: je spaart ook het milieu!

Biologische schoonmaakzeep

In de begintijd van Werfzeep wilde ik een schoonmaakzeep creëren die simpeler en goedkoper zou zijn dan onze douchezepen, maar wel helemaal biologisch en met ingrediënten van dezelfde hoge kwaliteit. Zonder palmolie, plastics of andere toevoegingen, want die zijn niet alleen schadelijk, maar ook niet nodig om goed schoon te maken.

De uitkomst van deze zoektocht is onze schoonmaakzeep. Een frisse, eenvoudige maar krachtige zeep, gemaakt van plantaardige biologische food grade kokosolie en zonnebloemolie en frisse, anti-bacteriële etherische oliën van citroen, citroengras en citronella.

afwassen met biologische plantaardige huishoudzeep - onze vegan schoonmaakzeep Werfzeep
Glas krijg je vetvrij en streeploos schoon met zo’n simpel sopje.

(Af)wassen

Voor de afwas kun je een sopje kloppen of een stukje zeep afsnijden en in het afwaswater oplossen. Maar de meest effectieve manier is zoals hierboven op de foto’s, de schuurspons of afwasborstel over de zeep wrijven tot sterk schuim. Dit werkt ook bij vieze pannen!

Zeepklopper: milieuvriendelijk schoonmaken met biologische huishoudzeep - Werfzeep

Voor de standaard afwas zonder vette pannen kun je een sopje kloppen. Zeepkloppers zijn te vinden bij ouderwetse drogisterijen zoals Woortman en Slamat in Utrecht.

zeepschuim kloppen met biologische vegan huishoudzeep - Werfzeep

zeepkloppen met biologische vegan huishoudzeep - onze schoonmaakzeep - Werfzeep

De zeep is ook geschikt als basis voor wasmiddel. In deze blog vind je een uitgebreid recept voor wasmiddel!

Schoonmaken

Een sopje maken met schoonmaakzeep gaat op dezelfde manier, met een zeepklopper. Of je kunt een beetje zeep raspen in een emmer heet water, en dat opschuimen. Bij hardnekkige vlekken kun je ook met een schuursponsje over de zeep gaan en dan direct de vlek schrobben. Tot slot gaan stenen (natuur)vloeren goed samen met de licht basische zeep, net als bijna alle andere oppervlaktes (let wel op bij (geverfde) kunststof, dat kan vlekken geven), je toiletpot of douchecabine, aanrecht, keukenkastjes etc.

Zo heb je aan één stuk zeep genoeg voor verschillende schoonmaakklussen. En heb je niet alleen een 100% biologisch afbreekbaar, maar ook nog vegan middel, van geheel biologische oorsprong, zonder aardolie of palmolie!

biologische huishoudzeep - werfzeep schoonmaakzeep

NB: voor schuursponsjes bestaan steeds meer plantaardige alternatieven. Afgelopen voorjaar ontdekte ik loofah sponzen van LoofCo die prima schoonmaken. Loofah is een plant uit de komkommerfamilie. Omdat ze zo vezelrijk is, is het supergeschikt om sponzen van te maken. Online kun je inmiddels ook steeds meer vinden over vervangingen voor traditionele plastichoudende schoonmaakproducten.

En nu: genoeg gelezen, hop aan het werk want de voorjaarsschoonmaak wacht. Enjoy!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *