Werfzeep en de babyhuid

Kun je Werfzeep gebruiken om je baby te badderen? Hoe zit het met zeep en de huidbalans in die eerste maanden, en moet je je kindje eigenlijk wel (dagelijks) wassen? In deze blog: alle informatie voor Werfzeepfans met jonge kinderen!

Werfzeep handgemaakte zeep biologisch afbreekbaar

To was or not to was

We beginnen met de belangrijkste vraag: is wassen bij een baby wel een goed idee? Het antwoord daarop is niet eenduidig. Ja, als je baby erg vies is of jullie zijn een keer lekker aan het badderen, kan wassen prima. Maar dagelijks wassen zoals de meeste volwassenen doen – dat hoeft bij je kindje niet, zeker niet in de eerste negen maanden tot een jaar. De reden is de tere babyhuid, die anders werkt dan de huid van grotere kinderen of volwassenen.

De babyhuid

Als je baby geboren wordt, zit alles erop en eraan, maar nog niet alles is helemaal ontwikkeld. Net als bijvoorbeeld de maag-darmflora, is ook de beschermende huidlaag van je baby nog in opbouw. De babyhuid heeft een vettig talglaagje ter bescherming, maar verder is het nog vrij kwetsbaar.

Door de jaren heen bouw je als mens een beschermlaag op je huid op van goede bacteriën. Deze worden de huidflora genoemd en beschermen samen met de natuurlijke vetten (lipiden), je huid tegen invloeden van buitenaf. Bij een baby is dat laagje dus nog niet helemaal gevormd en kun je dit proces het beste op zijn natuurlijke beloop laten.

Met het gebruik van zeep, zeepvrije wasemulsie of elke ander badspul, grijp je in op die natuurlijke huidbalans. Dat is geen ramp, een gezonde baby kan best tegen een stootje. Maar tenzij je kindje erg vies is of je een andere reden hebt om een keer een lekkere geur te gebruiken, kun je het ’t beste bij gewoon water houden. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet kunt badderen! Een badje is een geweldige ontspannende en verbindende activiteit voor ouder en kind. En baby’s, die ruiken toch wel lekker, ook met alleen water.

Zeep of zeepvrij

Dan de vraag hoe het zit met Werfzeep en de babyhuid. Stel, je wilt wel een keer met lekker ruikend schuim badderen, of je baby is vies. Kun je dan Werfzeep gebruiken? Je leest immers vaak: ‘gebruik een zeepvrije wasemulsie’ (en dus juist geen zeep). Hoe zit dat?

Onze zeep is ‘cold processed’ natuurzeep, en dat maakt het heel anders dan zeep uit de supermarkt. Het is driedubbel goed voor de huid: door het ontbreken van synthetische stoffen en toevoegingen, verstoort het de huidbalans minimaal. Door de natuurlijke glycerine in de zeep wordt vocht goed in de huid vastgehouden. En door het percentage aan hoogkwalitatief ‘overvet’ legt het een beschermend laagje op de huid aan.

Dit alles zorgt dat na het wassen de natuurlijke huidbalans al na heel korte tijd weer hersteld is. In tegenstelling tot sommige douchegels, waarbij dat bijvoorbeeld wel een halve dag kan duren. Als je iets geurigs zoekt om je kindje af en toe mee te wassen, is Werfzeep een goede keus. Waarbij wij als eerlijke zeepmakers dus zeggen: houd het bij af en toe, de natuur biedt de beste bescherming voor je baby!

Ons mildste duo

Tot slot de vraag die we het meest krijgen: áls ik zeep voor mijn baby of jonge kind wil gebruiken, welke kan ik dan het beste kiezen?

Daarop is gelukkig een heel duidelijk antwoord: calendulazeep of karitézeep. Beide zepen hebben een extra milde samenstelling.

Calendulazeep is doordrongen van de krachtige werking van de calendula ofwel goudsbloem, een soort wonderplant met sterk helende eigenschappen. In onze calendulazeep gebruiken we een maceraat (aftreksel in olie). Daarnaast bevat deze zeep verzorgende basisoliën als avocado-olie, borageolie en karitéboter, en de geur komt van één soort etherische olie: cederolie. Cederolie is van nature hypo-allergeen en werkt kalmerend op de huid.

Een tweede geschikte optie is karitézeep: ook héél mild en romig vanwege het hoge aandeel – ethisch gewonnen – karitéboter. Deze zeep bevat geen helemaal geen toegevoegde geur, voor liefhebbers van zeep zonder etherische olie.
NB. Natuurzeep prikt wel in de oogjes, dus scherm die altijd goed af bij het wassen.

We hopen dat we je met deze blog een beetje wegwijs gemaakt hebben, en wensen jou en je kindje heel veel badderplezier!

 

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *