Winter in Portugal = citrus in overvloed

Totdat we in Portugal gingen wonen associeerde ik sinaasappels eerlijk gezegd met zon en zomer: vers geperst sap en de geur van goede etherische sinaasappelolie… als je dat ruikt gaat de zon vanzelf schijnen.

Inmiddels wonen we tussen het citrusfruit: oude hoogstam sinaasappelbomen, navelsinaasappels, mandarijnen, clementines en citroenen, en of ze nou twee of tien maanden oogstbaar zijn, allemaal hebben ze gemeen dat ze ’s zomers geen fruit dragen. De citroen is de uitzondering op de regel: in principe draagt een citroenboom het jaar rond tegelijkertijd bloesems, kleine groene en rijpe gele citroenen, maar zelfs de citroen valt ’s hoogzomers wel eens stil. Eind juni plukken we het laatste fruit en pas in oktober kunnen we weer voorzichtig de boom in, voor behoorlijk zuur citrusfruit. Maar tegen die tijd is het al weer zo lang geleden…

Februari en maart zijn dé citrusmaanden bij uitstek. Op dit moment zijn de kruiwagens citroenen, sinaasappels en mandarijnen niet aan te slepen. Wat een weelde! Ondanks dagelijks vers sap en een peuter die elke dag mandarijntjes van de boom plukt (wat een geluk), krijgen we dit volstrekt niet op. Bezoekers krijgen er wel eens stress van: ‘Wat zonde!’ Ik zou al dit fruit dan ook graag voor jullie naar Nederland teleporteren, maar daar hebben we tot op heden nog geen manier voor gevonden. Hier in de omgeving krijgen we ze ook echt niet kwijt, werkelijk iedereen heeft citrusbomen in de tuin. En dus genieten we ervan zolang het duurt en zien we het als een natuurlijke kringloop. Al het overtollige fruit composteert en wordt weer voeding voor de bomen. Ondertussen eten we er volop van, heb ik de ruimte om te experimenteren met koudgeperste etherische olie uit de schil, en neemt visite ook nog wel eens een koffer vol mee naar huis.

En er groeit hier nog meer fruit: perziken, nectarines, loquat, kaki, kroosjes, rode pruimen, moerbei…

Met de heerlijk geurende bloesems van de pruimen heb ik zeepplannen!

Lavendel (Lavandula Stoechas) groeit hier in ons bos in overvloed.

En met de meeverhuisde zeepplanten zoals aloë vera, helichrysum en smeerwortel gaat het heel goed!

We hebben al flink wat bomen geplant, variërend van stikstofbindende pioniers tot dadelpalmen en bergamot. In het veld vallen ze als kleine boompjes nog weg, maar dankzij de markeringsstokken kun je je wellicht al voorstellen hoe rijkelijk begroeid de helling straks zal zijn. Het opkweken staat deze winter op een wat lager pitje, alleen kastanjes staan in potten uit te lopen, klaar om ieder in een boompot gezet te worden.

Er staan ruim vijftig vetiverpollen in de tuin, deze grassoort wortelt wel drie meter diep!

De moestuin

De moestuin wordt steeds een beetje voller. Het is fantastisch om te merken dat de grond steeds rijker wordt en tegenwoordig vol regenwormen zit, dankzij de worm farm!

Olijfoogst

Onze olijfbomen waren toen we kwamen al jaren niet gesnoeid, en nu snoeien we elk jaar een deel, en oogsten steeds wat meer.

Dit jaar hadden we extra veel hulp, zelfs de kleintjes hielpen mee! We konden voor het eerst met kisten vol olijven naar de perserij.

En we hebben voor het eerst van ons leven een kerstboom in huis gezet. Vanwege die kleintjes, want ineens zijn dit soort tradities extra leuk. Er stond een dennenboom in de tuin enorm in de weg, en als we hem hadden laten staan was hij ruim twintig meter geworden. Deze hebben we dus begin december omgezaagd en in huis versierd.

De herder met zijn schapen hier op de foto woont een dorpje verderop. Hij komt geregeld langs om zijn schapen te laten grazen, fijn omdat ze meteen het gras kort houden. Dit is overigens niet onze tuin, maar die van de buren. En…hun stukje land met boerderij komt te koop! lees snel meer in de volgende blog!

 

Reacties

Eén reactie op “Winter in Portugal = citrus in overvloed”

  1. Marja

    er zijn meer valeien waar de sinaasappelen en citroenen op de grond vallen omdat het duurder is ze te plukken, dan dat bijv de sapfabriek er voor betaald.
    Kijk eens naar wat Selma en Maarten hebben opgezet.
    https://sinaasappels.boerenvoedsel.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *