Winterzeep met rozenbottel en anijs

Guur weer, een kaal bos, hoog tijd voor een verwarmende zeep. Begin december was het tijd voor een nieuwe seizoenszeep en op de laan stonden de rozenbottel struiken vol bottels. De nachtvorst was er net voorzichtig overheen gegaan. Perfect op tijd om ze te plukken om lekkere rozenbottel zeep mee te maken.

Rozenbottel aan de struik - Werfzeep

Schoonheid van de winter

Elk seizoen heeft op Wickenburgh zijn charme maar wat mij betreft houdt de schoonheid van de winter toch vooral de belofte van de lente in. Totdat die losbarst richt ik me dus zodra het kan vooral op werk binnenshuis, met de houtkachel aan, zoals het experimenteren met het maken van appelciderazijn, en op het broeden op een nieuwe lekkere winterzeep.

Maar dit is ook een goed moment voor wat wildpluk: met de hand de rozenbottels (Rosa canina) van de takjes rissen. Ze groeien o.a. in ons bos langs een wandelpad wat de vroegere oprijlaan van het landgoed is. Ik heb ze tot moes gekookt, deze moes gezeefd en dan is het klaar voor de zeep.

Rozenbottel (Rosa canina) in het Wickenburghse bos - Werfzeep

Rozenbottel voor onze nieuwe winterzeep - Werfzeep

Winterzeep met swirl

Ik kreeg meteen een swirlzeep voor ogen, deels met rozenbottels en deels met scrubzaadjes. Anijs leek me precies goed, het is verwarmend en geeft een lekkere scrub. In de lijn van de anijs koos ik voor etherische oliën van venkel, basilicum en steranijs.

Op de foto zijn de kleurschakeringen van de etherische oliën mooi zichtbaar.

Etherische oliën voor onze nieuwe winterzeep - Werfzeep
V.l.n.r. etherische venkel-, basilicum- en steranijsolie.

Anijs en rozenbottel in één zeep

De rozenbottelmoes verdween in de ene helft van de zeepmassa. De andere helft bleef ongekleurd en kreeg een deel anijszaadjes.

Werfzeep seizoenszeep #17 met anijs en rozenbottel

Simultaan mengen van onze winterzeep met rozenbottel en anijszaadjes - Werfzeep
Simultaan mengen!

Maken van biologische zeep met anijszaadjes (links) en rozenbottel (rechts).

Gieten van de zeep in onze zeepziederij - Werfzeep

Een maandje wachten

Nadat we de zeep hebben in de zeepmal hebben gegoten mag het eerst een dagje rusten. De dag erop snijden we de rozenbottelzeep in stukken en schuiven het de drooglades in van onze droogkast. Ruim een maand later is de zeep klaar.

Het eindresultaat vind je hier!

Onze seizoenszeep #17 met rozenbottel en anijs - Werfzeep

 

Reacties

3 reacties op “Winterzeep met rozenbottel en anijs”

 1. Anne

  Dit is momenteel mijn absolute favoriet!!

 2. Dave Kloet

  wat is nou een goede douchezeep? eigenlijk zou je het eerst moeten kunnen ruiken. niet elke zeep ruikt lekker of is goed voor je huid.

  1. Rinske

   Hoi Dave,
   al onze douchezepen zijn mild en verzorgend voor je huid, maar het klopt zeker dat het fijn is om ze zelf te ruiken! Op de pagina ‘verkooppunten’ in het menu vind je meer dan 200 winkels die ons verkopen. Hopelijk ziet er eentje bij jou in de buurt. Groetjes, Rinske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *