werfzeep-seizoenszeep met hazelaar e frambozenblad

Seizoenszeep met hazelaar en frambozenblad

We hebben weer seizoenszeep! De winterzeep liep veel te hard en de lente liet maar op zich wachten en ineens zaten we een paar weken zonder seizoenszeep. Daarom hebben we zodra de lente doorbrak een dubbele batch zeep gemaakt met piepjong, en daarom superkrachtig, blad van framboos en hazelaar uit het Wickenburghse bos

Hazelaar - Werfzeep
Hazelaarblad, net uit de knop!

Hazelaar

We maken een extract van de piepjonge blaadjes van de hazelaar die we zodra ze uit de knop kwamen oogsten in het Wickenburghse bos. Hazelaar werkt samentrekkend, bloedstelpend en wondgenezend. Dit komt door de combinatie van flavonoïden, tannines en proanthocyaniden. Het helpt met name bij milde verwondingen en ontstekingen.

Hazelaar in het Wickenburghse bos- WerfzeepHet bos staat vol met hazelaarstruiken. Ons boshuisje staat zelfs ónder een hazelaar, zodat we elke herfst het ge-plok horen van vallende hazelnoten op het dak.

Hazleaarblaadjes - lentezeep - Werfzeep
Hazelaarblad, vers geplukt.

Omdat de vorige seizoenszeep al zolang op was heb ik de afgelopen weken vele rondjes door het bos gelopen, op zoek naar ingrediënten. Het vroege voorjaar is geen ideaal oogstmoment, als het bos nog kaal is en de knoppen nog niet zijn uitgelopen kun je eigenlijk niets beters doen dan nog even geduld hebben. Maar zodra de hazelaar en framboos uitliepen ging ik er meteen mee aan de slag. Wat een feest! Het begin van een nieuw bosoogst-seizoen!

Frambozenblaadjes - Werfzeep
Frambozenblad, de eerste weken zo ontzettend frisgroen.

Framboos

In het bos staan allerlei wilde fruitstruiken, ook framboos. Maar de blaadjes die in deze seizoenszeep zitten heb ik geplukt in onze kruidentuin die ook op Landgoed Wickenburgh ligt. Deze struiken snoeien we elk jaar, waardoor ze nog altijd vrucht dragen, in tegenstelling tot de struiken middenin het bos.

Frambozenbladthee

Naast hazelaarblad, verwerken we ook frambozenbladeren in de nieuwe lentezeep. Net als hazelaar, werkt framboos samentrekkend en infectiewerend, maar ook verzachtend. Hierdoor zijn ze heel fijn als je chronische huiduitslag hebt zoals eczeem.

Naast het maken van een zeepextract kunnen frambozenbladeren ook heel goed worden gebruikt om thee te maken. Voor de vrouwen onder ons: frambozenblad helpt de baarmoeder te ontspannen. Dat maakt frambozenbladthee ideaal voor wanneer die tijd van de maand is aangebroken. Nog bijzonderder is dat frambozenblad helpt bij herstel na de bevalling.

Frambozenblaadjes - ook ideaal voor frambozenbladthee - Werfzeep

Frambozenblaadjes - ook ideaal voor frambozenbladthee - Werfzeep

Gedroogde hazelaar en frambozenblaadjes - ook ideaal voor frambozenbladthee - Werfzeep

We hebben van beide soorten een extract getrokken en ook extra blad gedroogd. Deze blaadjes verdwenen compleet en wel in de zeepmassa.

lentezeep met hazelaar en frambozenblad - Werfzeep

Maken van lentezeep met hazelaar en frambozenblad - Werfzeep

lentezeep met hazelaar en frambozenblad - Werfzeep
De lentezeep! Na de nodige droogtijd zijn nu ook de mooie nieuwe wikkels binnen.

lentezeep met hazelaar en frambozenblad - Werfzeep

En nu is het dus eindelijk zover: we hebben weer seizoenszeep! Je vind de zeep hier.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *