Af en toe staat onze alambiek in het atelier te pruttelen: dan maken we zelf olijfbladhydrolaat voor onze olijfzeep. Een mooie gelegenheid om die eens uit te lichten, want het is een zeep die met weinig ingrediënten veel voor je huid doet.
Olijfblad uit Puglia
Het maken van onze olijfzeep begint bij het hydrolaat. Als je in een destilleerketel stoom langs plantendeeltjes leidt – zoals in dit geval langs olijfbladeren – neemt de stoom de aromatische stoffen mee. Dit condenseert vervolgens tot ‘bloemenwater’ oftewel hydrolaat. Hydrolaten bevatten een deel van de werkzame stoffen van de plant. In het geval van olijfblad is dat met name oleuropeïne, dat een verzachtende en samentrekkende werking heeft.
Eens per jaar komt er bij ons een enorme hoeveelheid olijfblad binnen. Dit komt van een kleinschalige, biologische gaard in Puglia: La Lamia, de prachtige olijfgaard van Andreas Fulgosi. Wij gebruiken dit olijfblad om ons eigen hydrolaat te maken, en vervolgens natuurlijk olijfzeep. Begin oktober was het weer zover en stond hier de alambiek te pruttelen.
Olijfzeep: eeuwenoud gebruik
Het maken van olijfzeep gebeurt al eeuwenlang. Een van de bekendste voorbeelden is Aleppozeep: een zeep die al 4000 jaar in Aleppo gemaakt wordt van olijf- en laurierolie. Om te begrijpen waarom olijfzeep zo populair is, moeten we even terug naar de basis van zeep.
Elke soort zeep bestaat uit een vet en een vorm van loog, opgelost in water. In de kern heb je alleen deze drie dingen nodig om zeep te kunnen maken: vet, loog en water. Door de eeuwen heen zijn allerlei vetten gebruikt om te verzepen: dierlijk en plantaardig. Bij Werfzeep gebruiken we zoals je inmiddels wel weet alleen plantaardige, biologische oliën van food grade kwaliteit. En olijfolie is bij uitstek een fantastische zeepolie.
Olijfolie als superingrediënt
Het interessante is dat iedere olie op een verschillende manier verzeept. De ene geeft een zeep die goed schuimt, maar niet zo verzorgend is voor je huid (zoals dierlijk vet en palmpitolie). Een andere olie zorgt weer voor veel verzorgende eigenschappen, maar maakt niet extreem goed schoon (zoals zonnebloemolie). Olijfolie als basis voor een zeep geeft een heel mooi resultaat. Door het hoge percentage oleïne (oliezuur) in de olie schuimt het vlak zonder grote bellen, maar het verzorgt je huid. De uiteindelijke zeep werkt hydraterend en verzachtend.
Olijfolie laat de natuurlijke vetten en eigen beschermlaag van je huid intact. Het trekt snel in en werkt mét je huid, in plaats van er een plakkerig laagje op achter te laten.
Ode aan de olijf
Gezien al deze achtergrond en historie, maken wij onze olijfzeep in de traditie van de verzorgende olijfzepen van weleer. Dat betekent: ruim baan voor de verzorgende eigenschappen van blad en -olie. Het hydrolaat bevat veel van die eigenschappen, en het enige andere ingrediënt van de zeep is biologische, extra vergine olijfolie. Dat betekent ook dat er geen etherische olie of andere toegevoegde (geur)stoffen in zitten. Fijn als je extreem gevoelig bent voor geur of je huid haast niets verdraagt.
Net als de traditionele olijfzepen is dit een soort ‘oerzeep’. Een simpele zeep, die met minimale ingrediënten maximaal voor je huid zorgt. En dus een zeep die weleens in de aandacht mag staan!
Wil je de olijfzeep zelf eens proberen? Hier staat ‘ie in de zeepshop. We zijn heel benieuwd naar je ervaringen!
Geef een reactie