Smeerwortel_Werfzeep.JPG

Zeep van de maand: comfrey

Comfrey is de Engelse benaming van smeerwortel. Deze plant heeft zulke mooie eigenschappen dat we er een heerlijk stuk zeep aan gewijd hebben (en ook nog eens een hoofdstuk in het Zeepboek).

De comfrey is een hele fijne zeep voor in de wat koudere maanden. Hij is namelijk verzachtend voor de huid, en de geurmelange werkt verlichtend bij luchtwegproblemen. Verder is de zeep een échte Werfzeepklassieker; een gouwe ouwe die zijn oorsprong heeft in de tijd dat Werfzeep nog in de werfkelder zat.

Diep kruidig en aards fris

De zeep ruikt diep kruidig en aards fris, een geur die bij een wortel past. Dat komt door de smeerwortel, maar vooral door het samenspel van de vijf etherische oliën die we aan de zeep toevoegen.

De eerste van de vijf is etherische eucalyptusolie. Eucalyptus werkt heel goed bij luchtwegproblemen; wellicht heb je het wel eens geroken in hoestdrankjes. Verder werkt de olie sterk antiseptisch en kan het helpen wondjes te genezen en pijntjes te verlichten.

Ook etherische dennenolie werkt heel fijn tegen verkoudheid, hoest en keelpijn. Den heeft namelijk immuunstimulerende, infectiewerende en ontstekingswerende eigenschappen. Het zuivert de ademhalingswegen en is slijmoplossend. De geur van den is fris harsachtig en werkt ontspannend, net als een boswandeling ontspannend kan ruiken.

Het volgende geurelement is etherische pepermuntolie. Pepermunt is een van de oudste en meest veelzijdige kruiden met geneeskrachtige eigenschappen. Het helpt onder andere de luchtwegen vrij te maken van slijm en werkt ook nog eens ontsmettend. De geur van pepermunt is verfrissend en ontspannend en kan zowel je concentratie als je creativiteit verhogen.

Voor een nog helderder hoofd zit er ook nog etherische rozemarijnolie in de comfreyzeep. De geur van rozemarijn werkt opwekkend en stimulerend en is fris en kruidig. De olie stimuleert de bloedsomloop en werkt spierontspannend. Verdere mooie eigenschappen zijn dat de etherische olie ontstekingswerend, pijnstillend, antiseptisch en antioxiderend werkingen heeft.

De geurmelange wordt afgemaakt met etherische steranijsolie. Steranijs heeft een warmkruidige dropgeur en wordt veel gebruikt in hoestmedicatie omdat het verlichtend werkt bij verkoudheid en hoesten. De etherische olie verlicht ook vermoeide spieren en gewrichten.

Super smeerwortel

Dan is er natuurlijk nog de naamgever van de comfrey: smeerwortel!

In de comfrey gaat zowel een maceraat met smeerwortel als de smeerwortel zelf, gemalen en puur. Smeerwortel ruikt niet heel sterk, dus voor de geur moeten we het vooral van de etherische oliën hebben, maar het geeft de zeep wel hele mooie en waardevolle eigenschappen! Smeerwortel werkt onder andere helend bij botbreuken, wonden en ontstekingen, verzachtend, huid- en slijmvliesherstellend. Het kan (zwangerschaps)striae helpen voorkomen en huidproblemen als eczeem of psoriasis verlichten. Wil je meer lezen over smeerwortel en haar eersteklas eigenschappen? Dat kan in deze blog of in ons Zeepboek!

Niet alleen de wortel heeft mooie eigenschappen, ook de bladeren van de smeerwortelplant kunnen heel nuttig zijn. Deze zijn namelijk rijk aan mineralen en daarmee de ideale mulch voor tussen je planten.

Wil je de comfrey zelf ervaren? Je vindt hem in onze webshop.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *