Zeep van de maand: herfstzeep

Vanaf vandaag is het officieel herfst. Hoera!
Wat vind ik het heerlijk om in de herfst door het bos te banjeren. De geuren die ik dan opsnuif, vooral na een herfstbuitje – dat frisse, vochtige bos – ruik ik ook als ik een batch herfstzeep snijd. Alleen heeft het zeepje nog het extra stukje kaneel van versgebakken (nog warme) appel-kaneelgebak.

Zien hoe de herfstzeep gemaakt wordt? Bekijk hier het filmpje dat Charlotte tijdens het zeepzieden maakte:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Werfzeep • Organic soap (@werfzeep)

Kruidig, warm, kaneel

Nadat de verzeping is ingezet voegen we gemalen kaneel toe. De kaneel gaat gewoon ‘los’ in de zeep. Doordat het niet oplost zie je kleine puntjes in de zeep zitten, dat is de kaneel! De kaneel voegt die heerlijke welbekende, warme geur toe en geeft een superlicht scrubeffect (fijn voor de gevoelige huid).

Herfstgeur

Het laatste onderdeel wat in het zeepmengsel gaat is het geurmelange. Naast de geur die kaneel aan de zeep geeft, zitten er ook etherische oliën in de zeep die zorgen voor dat bossige geurtje.

De kaneelgeur wordt versterkt door etherische kaneelbladolie. Dat heeft naast die herkenbare geur ook nog eens hele fijne eigenschappen. Zo werkt het antibacterieel, pijnstillend, verwarmend en bloedsomloopstimulerend.

Naast kaneel zitten er ook nog andere kruiden in de herfstzeep. Etherische Thaise basilicumolie is daar een van. In deze olie zitten van nature veel mooie stoffen. Thymol zorgt voor een antiseptische werking en kamfer en citral geven een opwekkende geur af. Dit alles bij elkaar maakt basilicumolie heel geschikt voor zeep: de opwekkende geur en reinigende werking helpen je hoofd helder te maken en geven een fris, wakker gevoel. Fijn voor in de steeds korter wordende dagen.

Vervolgens voegen we steranijs en venkel toe aan de geurmelange. Steranijs heeft als mooie zeep-eigenschap dat het vermoeide spieren en gewrichten verlicht. Venkel werkt bij uitwendig gebruik infectiewerend.

Citroengras

Het hoofdstuk geurmelange sluiten we af met twee opwekkende geuren, namelijk die van etherische sinaasappelolie en etherische citroengrasolie. Sinaasappel ruikt heerlijk verfrissend en werkt ontspannend. Citroengras is ontspannend en bevordert de doorbloeding. Verder versterkt deze etherische olie het zenuwstelsel en helpt het stress en vermoeidheid te verminderen. Opgewekt de herfst tegemoet!

Herfstkleur

Als laatste maken we een mooie roestrode swirl in de zeep. Deze maken we met hamamelisbast. Dit extraheren we in water, dat wordt helder roodbruin. Als het aan de zeep is toegevoegd wordt het minder fel en houd je een herfstig lichtroodbruin over. Over hamamelis en haar mooie eigenschappen heeft Evelien eerder al een blog geschreven.

Wil jij ook dat knusse herfstgevoel meenemen onder de douche? Je vindt de seizoenszeep herfst hier.

Reacties

4 reacties op “Zeep van de maand: herfstzeep”

  1. Evelien

    Alleen van die kruiden geur krijg je al een warm gevoel!
    Hebben jullie nu elk jaar de zelfde seizoen zeepjes? Of wisselt dat nog wel eens?
    Ik had graag seizoenszeep 21 eens willen gebruiken. Helaas alleen nog als archief te zien. Lijkt me een fijn zeepje!

    1. Rinske

      Hoi Evelien,

      op dit moment gebruiken we vaste recepten voor de seizoenszepen, omdat die voor de meeste mensen het beste bevallen. Maar wie weet gaan we die nog weleens wisselen!

  2. evanditmarsch

    Wat is het verband met dec oude Hortus???
    En waar staat die,??
    Ben benieuwd naar heerlijke zeep!!!?

    1. Rinske

      Hoi Eva, jij komt vast vanuit de nieuwsbrief:) De blog over de Oude Hortus staat hier! https://www.werfzeep.blog/samenwerkingen-nl/zeep-voor-de-oude-hortus-utrecht/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *