Werfzeep honingzeep bijen biologische honing

Zeep van de maand: honingzeep

In ons assortiment zitten twee zepen met honing: de honingzeep en de honingshampoo. Voor het maken van deze zepen werken we samen met de enige biologische imkerij van Nederland. Vandaag meer over de honingzeep: lief voor je huid, en voor de bijen!

Als je al een tijdje fan bent van Werfzeep, weet je hoe belangrijk we het vinden om te werken met goede ingrediënten. Al onze zepen op twee na zijn plantaardig (en dus vegan). Voor de twee zepen die honing bevatten, werken we samen met biologische imkerij De Oase. Deze imkerij heeft hart voor de bijenvolken en produceert alleen lokale, rauwgeslingerde honing. Volgende week interviewt Hadassa Elmar Mook, de imker!

Deze week vast een dieper inkijkje in de honingzeep: wat doet honing precies voor je huid, en wat zit er nog meer in deze zachte, kruidige zeep?

Werfzeep honingzeep bijen biologische honing

De kracht van honing

Honing is van oudsher een geneeskrachtig ingrediënt, omdat het de groei van veel bacteriën en schimmels remt. Daardoor kan het bijvoorbeeld worden ingezet bij keelpijn, voor wondgenezing en bij huidklachten. Er zit inhibine in, een stof met bacterieremmende eigenschappen; daarnaast bevat zeker rauwe, lokaal geproduceerde honing stuifmeelpollen en nectar, die ook allebei ontstekingsremmend werken. Tot slot zit honing vol mineralen als fosfor, magnesium en ijzer, en B-vitamines die je huidcellen versterken.
Werfzeep Savannezeep met sheahoning
Elmar Mook van ‘onze’ imkerij De Oase benadrukt het belang van Nederlandse, rauwe honing. In deze honing zit lokaal stuifmeel en nectar, wat allebei bijdraagt aan het opbouwen van weerstand.
In de honingzeep zorgt het voor een zijdezacht en heel rijk gevoel op je huid. Ik vind het echt een ‘verwenzeep’ die ik graag gebruik als ik wat extra ondersteuning kan gebruiken, bijvoorbeeld bij guur weer.

Propolis en bijenwas

In de honingzeep zit ook propolis, nog zo’n uniek bijenproduct. Ook deze propolis komt van De Oase. Het is eigenlijk een soort ‘bijenlijm’, die bijen onder andere gebruiken om kieren in hun korf mee dicht te metselen. Ze maken de propolis van verschillende dingen; de samenstelling verschilt per gebied, seizoen, en bijennest. Vaste bestanddelen zijn balsem (iets meer dan de helft), was (30%), etherische olie (10%) en pollen (5%). Vanwege de wisselende samenstelling is propolis lastig te testen, maar het lijkt erop dat ook dit bacteriën, virussen en schimmels bestrijdt en zo het afweersysteem van het lichaam versterkt.
De propolis voor de honingzeep nemen we in rauwe vorm af, deze malen we en macereren we in olijfolie.

Tot slot zit in de honingzeep bijenwas. Ook dit zit vol waardevolle stoffen die ideaal zijn voor je huid. Bijenwas bevat namelijk hydraterende componenten. Die zorgen ervoor dat je huid en lippen vocht vasthouden, en leggen een beschermlaagje aan dat je huid beschermt tegen weer en wind. Zo bijzonder, dat bijen zo inventief zijn om dit allemaal te produceren, en dat wij daarvan mogen meegenieten!

Werfzeep biologische honing, honingzeep, biologische imkerij

Bijen om te koesteren

Iedereen weet dat het met de bijenpopulatie in Nederland niet fantastisch gaat. Veel commerciële imkerijen behandelen hun bijen niet met het respect dat ze verdienen. Gelukkig doet De Oase dat anders. Elmar Mook schrijft hierover onder andere op zijn website:

  • De bijen verzamelen de nectar voor de honing alleen op plaatsen waar ruim voldoende aanbod van onbespoten bloemen is.
  • Het hart van het bijenvolk, het ‘broednest’ bevindt zich in één kastdeel, niet gescheiden door latjes en loze ruimtes. Hierdoor kan het bijenvolk beter een eenheid vormen.
  • De bijen krijgen elk jaar de kans om een groot deel van de raten helemaal zelf te bouwen, zonder kunstraatvellen.
  • Het knippen in de vleugels van de koningin wordt achterwege gelaten.

De bijenvolken van Elmar verzamelen de nectar elke nazomer in heidegebied, wat stroperige, amberkleurige heidehoning oplevert. Deze koudgeslingerde rauwe heidehoning verwerken wij in onze honingzeep. De bijenwas is superzuiver en geurt hemels naar honing en amber.
Volgende week dus meer over de bijzondere werkwijze van Elmar!

Werfzeep honingzeep: rozemarijn, lavendel en salie
rozemarijn, lavendel en salie

De geur van de heide

De zoetkruidige geur van de honing, propolis en was ondersteunen we met verschillende etherische oliën, van de door bijen geliefde drachtplanten salie, lavendel en rozemarijn. Dit levert een diepe geur op die herinnert aan een kruidentuin in de nazomer (of een romantische keuken met uitbundig groeiende kruiden in de vensterbank). Het versterkt nog het rijke, verzorgende gevoel van de honingzeep, en is echt een hulde aan de vindingrijkheid van de bijen.

Werfzeep honingzeep

En dat is ‘m dan: de honingzeep. Hier kun je ‘m bestellen, volgende week kun je meer lezen over de achtergrond van de honing!

Reacties

2 reacties op “Zeep van de maand: honingzeep”

  1. Evelien

    Vorige maand was ik voor het eerst geïnteresseerd in de honing zeep en heb ik hem gelijk mee besteld. Hij ligt nog te wachten tot het huidige zeepje echt op is. Ik ben echt reuze benieuwd!

    1. Rinske

      Wat leuk, Evelien! Ik vind hem zelf echt heerlijk ruiken en aanvoelen:)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *