Zeep van de maand: lentezeep

Het is weer lente! De winterzeep kruipt weer terug in zijn holletje en maakt plaats voor de frisse wind van de lentezeep. Hadassa zet hem deze maand in het (lente)zonnetje.

Wat is het na de sneeuw van februari snel lente geworden! Het leek wel alsof het nooit min twaalf graden is geweest. Opeens waren daar krokusjes en scheen de zon weer volop! Dat verse, nieuwe, vrolijke gevoel krijg ik ook als ik boven een bak vol lentezepen ga hangen en de geur diep opsnuif (dat is hoe ik elke zeepblog begin: ruiken). Niet zo gek ook, als je leert welke heerlijke frisse ingrediënten er allemaal in zitten.

Het is lente!

Fris, frisser, (ver)frist

In de lentezeep zit het meeste etherische olie van eucalyptus. Dit werkt ontgeurend, antiseptisch en samentrekkend, wat kan helpen bij het genezen van wondjes. Ook werkt het goed tegen verkoudheid doordat het slijm vrijmaakt en de luchtwegen klaart – wellicht daarmee ook lekker voor de hooikoortspatiënt.

Bij het lezen van de volgende ingrediënten zou je misschien eerder aan een lekkere kruidenbasis voor een italiaanse saus denken dan aan zeep. Een heleboel mensen zullen kurkuma, citroengras, citroen, salie, rozemarijn, kruizemunt en tijm wel in hun keukenkastje kunnen vinden. In onze zeep gebruiken we de etherische olie van deze ingrediënten; ze werken mee aan de ontspannende en ontsmettende werking van de zeep en zorgen natuurlijk voor een opwekkende geur.

Kurkuma

Kurkuma is antiseptisch, wondhelend en ontstekingswerend en wordt ook veel gebruikt in massageoliën, zepen en gezichtscrèmes (het werkt goed tegen acné). De olie geeft een fijne pittige, warme en aardse geur af.

Citroengras is een echte verfrisser en is ook nog eens heel goed voor je huid. De frisse geur versterkt het zenuwstelsel en helpt bij het verminderen van stress en bij langdurige vermoeidheid. Het bevordert ook nog de spierontspanning en de doorbloeding. Lekker voor een vrolijk begin van een nieuw seizoen.

Nog meer frisheid en opgewektheid komt van de etherische citroenolie. Deze olie bevat veel anti-oxidanten waardoor hij vriendelijk en verzorgend is voor je huid. Daarnaast heeft het ook een antiseptische en antibacteriële werking.

Zonnige citroenen!

 

Etherische olie van salie heeft veel heilzame eigenschappen. Zo is het antiseptisch, antibacterieel, schimmelwerend, werkt het wondhelend, samentrekkend en ontstekingswerend én het remt het teveel aan talgsecretie.

Voor nog meer ontspanning zit er ook nog rozemarijn in de zeep. Dit werkt spierontspannend en verbetert de huiddoorbloeding. De geur werkt opwekkend en verhoogt de concentratie.

Nog een lekker fris ingrediënt is de kruizemunt. In tegenstelling tot pepermunt bevat deze muntsoort maar weinig menthol, waardoor het zoeter geurt. Kruizemunt werkt verhelderend en verfrissend.

Het lijstje etherische oliën wordt afgesloten met rode tijm. Tijm wordt geassocieerd met energie, moed, kracht, geluk en gezondheid. Het heeft ontsmettende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen en werkt verwarmend en ontspannend.

Salie
Tijm
Rozemarijn

B(l)oeiende zeep

Het geheel maken we af met koolzaadbloemetjes, je weet wel, die mooie felgele bloemetjes die in de lente in de berm te vinden zijn. Dat we deze gele bloemetjes in onze lentezeep stoppen is niet zomaar. Het zijn namelijk de eerste bloemen en kleur die het Wickenburghse bos omringen na de winter. Daar krijg je toch echt een lekker lentegevoel van. De bloemetjes zijn wildgeplukt, waarna we ze goed drogen en controleren. Als de zeep in de mal zit, strooien we de bloemen eroverheen voor een vrolijke finish.

Dat ziet er zo uit:

Koolzaadbloemetjes op de lentezeep gestrooid

Lees voor een vrolijk inkijkje in het plukken van de bloemetjes ook de vorige blogs over de lentezeep: hier en hier.

Wil jij ook lente in je badkamer? Je vindt de seizoenszeep hier.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *