ravensara: zeep van de maand bij werfzeep

Zeep van de maand: ravensara

Deze maand aandacht voor een bijzondere zeep: ravensarazeep! Helemaal opgebouwd rondom de krachtige geur van ravensara en kamfer. Met aromatische food grade oliën die de werking ondersteunen, zoals rozemarijn, ravintsara, eucalyptus, cajeput en zwarte peperolie.

ravensara - biologische zeep met food grade etherische oliën - Werfzeep

Ravensara met kamfer

Zoals al onze zepen begon de ravensarazeep zijn bestaan in het hoofd van Evelien. Zij raakte gefascineerd door de geur en werking van kamfer. Zalfjes en smeersels met kamfer bestaan er genoeg, maar een zeep? En wat zou de werking dan zijn?

Na veel experimenteren en research kwam Evelien op het huidige recept voor de ravensarazeep. Een zeer frisse zeep die lichaam en geest prikkelt en tegelijk ontspant. Volgens onze collega Marie is het ‘een soort sauna-ervaring’. Bij haar staat de ravensarazeep nu bovenaan in haar lijstje met favorieten! Hieronder duiken we dieper in de zeep, en hoe die sauna-ervaring tot stand komt.

ravintsara - kamferolie voor in onze ravensarazeep! - werfzeep

Ravensara: het begin

Ravensara-olie heeft een mild kamferachtige, zeer aromatische geur. Eigenlijk nog interessanter en veelzijdiger dan ‘echte’ kamfer, vinden wij. Daarnaast is het één van de meest krachtige etherische oliën. Dankzij de sterke antibacteriële en antivirale eigenschappen, kan het helpen om verkoudheden te bestrijden. De geur is verlichtend, ontspannend en verwarmend. Deze olie vormt dan ook het hart van onze ravensarazeep.

Ravensara kun je zien als een ‘zusje’ van echte kamfer. De boom waaruit de etherische olie wordt gewonnen, de Ravensara aromatica, is lid van de laurierfamilie. Net als Cinnamomum camphora, de kamferboom. Uit de blaadjes van deze laatste wordt ravintsara-olie gewonnen.

Van witte kamfer tot ravintsara-olie

Kamfer heeft een lange historie als medicijn. Van origine komt de kamferboom voor in Azië. Witte kamferkristallen, zeer gewild als medicijn, werden verkregen door hout van de boom in te koken en de vloeistof daarna te destilleren. De ravintsara-olie die wij gebruiken, wordt gewonnen uit de blaadjes van de kamferboom.

De belangrijkste eigenschap van kamfer is dat het vrij makkelijk doordringt in de huid. Het geeft een met menthol vergelijkbare, koele sensatie en werkt licht verdovend. Daardoor kan het verlichtend werken bij artritis, reumatische aandoeningen, spierpijn, verstuikingen en krampen. Kamfer is ook sterk desinfecterend en heeft een prikkelende werking op het zenuwstelsel, vooral het ademhalingscentrum. Het op je borst smeren van een kamferhoudende zalf kan helpen bij benauwdheid, bronchitis, hoest en kou.

ravensara: zeep van de maand

Werfzeep_ravensarazeep_mengen

Ondersteunende oliën

We wilden voortborduren op het frisse, opwekkende karakter van ravensara en ravintsara. Daarom bevat het recept van de ravensarazeep etherische oliën met vergelijkbare eigenschappen:

Eucalyptusolie bijvoorbeeld is antiseptisch en samentrekkend. Het kan goed helpen bij slecht genezende wondjes of brandwonden. Daarnaast werkt eucalyptus bij verkoudheid en andere luchtwegaandoeningen, doordat het slijm vrijmaakt en de luchtwegen klaart.

Cajeputolie werkt stimulerend en zuiverend. Het kan helpen bij psoriasis, reumatische pijnen en ontstoken huid door acne.  Door de stimulerende werking wordt cajeputolie ook wel verwerkt in middeltjes voor spieren, zoals bijvoorbeeld tijgerbalsem.

Samen met deze ondersteunende oliën, zorgen de ‘superheldenzusjes’ ravensara en ravintsara voor een geurmelange die verhelderend, ontspannend en verwarmend werkt.

Frisgroene ravensarazeep

Om het af te maken, kleuren we de zeep met biologisch spinaziepoeder. Dit zorgt voor een intense groene kleur, net zo fris als de zeep zelf. Hierboven zie je het poeder al pruttelend oplossen in een beetje olijfolie.

In dit filmpje zie je hoe het zeepbeslag in de pan groen gemengd wordt tot een godengroen goedje.

Werfzeep ravensara minizeepjes
En het eindresultaat: prachtige frisgroene zeepjes!

Wil je na dit verhaal Ravensara zelf proberen? Hij is hier te koop.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *