Werfzeep scheerkom scheren scheerschuim

Zeep van de maand: scheerzeep

Heel populair, zeker in combinatie met onze scheerkwast en -kom: de scheerzeep! Waarom kun je je er zo glad mee scheren en is ‘ie zo verzorgend, en hoe schuim je ‘m op? Een inkijkje in natuurlijk scheren, met onder andere een duik in de wereld van de paardenkastanje.

Scheer je huid gezond

Scheerschuim is zo’n ‘ingeburgerd’ goedje, dat je misschien even moet wennen aan het idee dat je net zulke goede resultaten kunt krijgen met een natuurlijke scheerzeep. Maar dat is echt zo!

Om te beginnen wil je bij het scheren natuurlijk een glad resultaat en een gezonde huid. Zeker als je je elke dag moet scheren, wil je geen beschadigingen of irritatie. Daar beginnen we deze blog over onze scheerzeep dan ook: bij de huidverzorgende werking.

werfzeep-kariteboter-cacao
Pannetje vol verzorgende cacaoboter

Eigenlijk zijn al onze zepen mild voor je huid. Dat komt doordat ze de beschermlaag van je huid niet aantasten, en door het percentage zogenaamd ‘overvet’. Dit is het deel van de plantaardige oliën in het recept, dat in de verzepingsreactie met loog niet omgezet wordt in zeep. Het is, de naam zegt het al, ‘over’. Daardoor functioneert het als een verzorgend laagje dat op je huid achterblijft. In de scheerzeep zitten onder andere cacaoboter, avocado-castor- en borageolie, die de huid zacht en soepel maken. Vanwege dit gladde laagje kun je dicht op je huid scheren.

De scheerzeep doet daarnaast nog wat extra’s – behalve schuimen natuurlijk, maar daar gaan we het straks over hebben – en dat komt door de bijzondere ingrediënten. Paardenkastanje is een leuke om uit te lichten.

Werfzeep paardenkastanje-wintercrème-wildpluk-recept-Landegoed Wickenburgh
Paardenkastanje met ‘prikbolster’

Kastanjes uit het vuur, vuur uit je huid

Voor de scheerzeep maken we een speciaal extract van paardenkastanjes. Dat zijn die ‘bolle’ kastanjes die je niet kunt eten. Je vindt ze in de herfst overal op de grond, in hun dikke bosters vol doornen.

Zeep met paardenkastanje - Aesculus hippocastanum

Paardenkastanjes zitten vol stofjes die goed zijn voor je huid. Ze bevatten onder meer flavonoïden, saponinen, en tannines. Er zijn veel studies gedaan naar met name saponinen, die een vernauwende en versterkende werking hebben op aderen en een samentrekkende werking op de huid. Dit betekent dat paardenkastanje de bloedcirculatie ondersteunt, aderwanden beschermt, zwellingen (van ledematen) vermindert en vochtafdrijvend werkt. Het kan daardoor verlichting bieden bij rusteloze benen, een slechte bloedcirulatie, slecht genezende wondjes, spataderen en kleine ontstekingen. Dit alles maakt het tot een ideale toevoeging aan de scheerzeep.

Wij maken ons extract voor de scheerzeep van zelfverzameld blad van de paardenkastanje. Overigens schreef Evelien ook een recept voor een paardenkastanjezalf tegen wintervoeten (gemaakt van de kastanjes zelf), want vanwege het positieve effect op je bloedsomloop is het daar ook heel geschikt voor!

Sidekicks: brandnetel en larix

werfzeep scheerzeep brandnetelextractIn de scheerzeep zitten naast paardenkastanje ook nog een extract van brandnetel en een hydrolaat van larix. Brandnetel werkt zuiverend en stimuleert de doorbloeding – een extra ondersteuning voor de werking van de paardenkastanje dus.

Vlak voor de zeep wordt opgegoten, wordt er nog larixhydrolaat doorheen geroerd. Larix draagt bij aan de zuiverende en kalmerende werking van de scheerzeep, en het heeft een heerlijke geur. Daarnaast geurt de zeep naar cedereucalyptus en dennenolie.

Opschuimen als een pro

Omdat de basis van deze scheerzeep bestaat uit verzorgende verzeepte oliën, zal het schuim niet zo stijf op je huid blijven staan als bij scheerzeep of -schuim dat voor het merendeel bestaat uit stearinezuur (op het etiket te vinden als sodium stearate). Zulk schuim staat lang stijf, maar droogt de huid ook uit.

Onze scheerzeep schuim je het beste ‘ouderwets’ op, in een scheerkom en met een kwast. In dit filmpje laten we je zien hoe je vrij gemakkelijk een lekker stevig schuim kunt kloppen!

Natuurlijk scheren

Met een goede natuurzeep kun je dus alles wat je normaal gesproken associeert met een scheerschuim vol toevoegingen. Dankzij de plantaardige ingrediënten is de scheerzeep mild voor je huid, opschuimen gaat ook prima, en je kunt je superglad scheren zonder irritaties.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de voordelen! Geen synthetische toevoegingen of schuimverbeteraars op je huid. Ook geen drijfgassen of lege bussen in je afvalbak. Als je investeert in een goede scheerkom en -kwast, gaan die jaren mee. Onze eigen Werfzeepkwast is vegan – dus prettig voor de das, want die is er niet mee gemoeid – en daarnaast hypo-allergeen, fijn als je een gevoelige huid hebt. De kom kun je keer op keer navullen met onze scheerzeep met zijn 100% recyclebare verpakking. Niet alleen glad scheren dus, maar ook nog eens dier- en milieuvriendelijk!

Hier vind je de scheerzeep.

Werfzeep scheerzeep

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *